5 simpele manieren om je creativiteit te vergroten

Fotografie Brandon Black
5 simpele manieren om je creativiteit te vergroten 5 simpele manieren om je creativiteit te vergroten 5 simpele manieren om je creativiteit te vergroten

Zit je barstensvol goede ingevingen, maar komt er van de uitvoering niets terecht? Of vind je het juist heel lastig om met je creativiteit op de proppen te komen? Zelfs de meest creatieve mensen ter wereld hebben af en toe last van zo’n fase. Er zijn kunstenaars genoeg die weken achtereen naar een leeg canvas staren en bij veel schrijvers is het fenomeen writer’s block maar al te bekend.

Halleluja dus voor eenvoudige trucjes om je innerlijke Crea Bea los te laten. En deze werken óók als je niet beroepsmatig afhankelijk bent van je creativiteit of denkt dat je geboren bent met een totaal gebrek aan creatieve genen.

1. Verander je routine

Door anders te dóen, ga je vaak ook anders dénken. Begin morgen je ochtend dus eens niet met een kop koffie terwijl je je e-mail beantwoordt, maar ga naar buiten voor een frisse neus. En werk je nu meestal ’s avonds aan creatieve projecten? Kijk dan eens wat er gebeurt als je op een ander moment, eerder op de dag, aan de slag gaat. Wat ook heel verfrissend werkt, is een verandering van locatie. Is er een koffietentje, een park of een andere plek waar je energie van krijgt? Grote kans dat je creativiteit dáár weer volop gaat stromen.

2 Vermijd digitale afleiding

Internet is een waardevolle inspiratiebron (waar zouden we zijn zonder Pinterest?), maar zorgt ook voor constante afleiding. En dat is dan weer funest voor je creativiteit. Want om creatief te zijn, moet je je goed kunnen concentreren en al je aandacht richten op wat je ook maar aan het maken of bedenken bent. De constante bliepjes van je telefoon die je attenderen op alweer een e-mailtje, Whatsappje of Instagram-like, zijn dus verre van bevorderlijk voor je creatieve proces. Zorg ervoor dat je zo weinig mogelijk gestoord kunt worden door digitale afleiders. Zet al je notificaties uit en leg als de verleiding dan nog steeds te groot is je telefoon buiten handbereik.


3 Stel deadlines

Klinkt niet heel gezellig, maar werkt als een malle. Als je met jezelf afspreekt dat je aan het einde van de dag (of week, of maand) het eindproduct van je gedagdroom af hebt, dwingt dat je om inspiratie uit jezelf of je directe omgeving te halen. En vooral: om gewoon te beginnen. Deze tip is dubbel zo effectief als je de afspraak met iemand anders deelt. Vertel bijvoorbeeld aan je lief dat je hem vanavond je concept laat lezen, of vraag een vriendin of ze volgende week komt kijken naar je zelfgemaakte wandkleed. Een aankomende deadline helpt je om meer te focussen. Je wilt tenslotte wel op tijd klaar zijn…

4. Begin (en voltooi) een 365-dagenproject of maandelijkse challenge

Daarmee zorg je ervoor dat je elke dag tenminste iets creatiefs doet, hoe klein of eenvoudig ook. Een aantal ideeën voor zo’n project: fotografeer elke dag je kat, teken dagelijks een andere plant, maak elke dag een ander ontbijt of schrijf iedere avond een klein gedichtje. Je kunt ook elke maand een nieuwe challenge met jezelf afspreken: maak van oktober bijvoorbeeld je fotografiemaand, van november je schrijfmaand en van december je macramémaand. Dé manier om jezelf steeds weer uit te dagen en nieuwe dingen te blijven leren.

5. Slaap voldoende

Het beeld van een kunstenares die in de nachtelijke uurtjes haar beste werk creëert is wel romantisch. Maar van een gebrek aan slaap word je echt niet creatiever. Na een nacht lekker slapen ben je frisser, helemaal opgeladen voor een nieuwe dag en functioneer je gewoon beter. Nachtrust kan daardoor een flinke boost voor je creativiteit betekenen. Regelmaat is een sleutelwoord voor goede slaapgewoonten. Ga elke avond rond dezelfde tijd naar bed en sta iedere ochtend rond hetzelfde tijdstip op.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over creativiteit?

Als je een creatiever leven wilt leiden: deze praktische tips kunnen helpen.

Volgend artikel
De mooiste wijsheid van Oprah Winfrey
De mooiste wijsheid van Oprah Winfrey