Lig je vaak wakker? Probeer deze natuurlijke middeltjes tegen slapeloosheid

Lig je vaak wakker? Probeer deze natuurlijke middeltjes tegen slapeloosheid Lig je vaak wakker? Probeer deze natuurlijke middeltjes tegen slapeloosheid Lig je vaak wakker? Probeer deze natuurlijke middeltjes tegen slapeloosheid

Eindeloos woelen, draaien en naar het plafond staren: komt het je bekend voor? Een goede nachtrust helpt je om gezond te blijven. Voldoende slapen zorgt er onder andere voor dat je meer energie hebt en fitter bent, dat je positiever in het leven staat en minder snel ziek wordt.

Alledaagse beslommeringen kunnen funest zijn voor je dagelijkse dosis slaap. Zo kunnen stress op je werk of overmatig piekeren ertoe leiden dat je niet of moeilijk in slaap valt. Gelukkig zijn er verschillende natuurlijke remedies om je te helpen makkelijker de slaap te vatten.

Probeer deze 7 huis-tuin-en-keukenmiddeltjes voor een betere nachtrust:

1. Ontspan met aromatherapie

Geur kan enorm veel invloed hebben op je gemoedstoestand. De geur van lavendel en kamille heeft een rustgevende werking die je ondersteunen bij het ontspannen. Neem voor het slapen gaan een bad met een paar druppels etherische olie van lavendel of kamille, of maak een kussenspray. Doe hiervoor gedestilleerd water in een flesje met spraydop en voeg er een aantal druppels lavendel en kamille aan toe. Spuit elke avond voordat je gaat slapen een beetje op je kussen.

2. Neem een bad met Epsomzout

Een half uurtje badderen is heerlijk als je ’s avonds tot rust wilt komen. Dit werkt nóg beter als je Epsomzout aan het badwater toevoegt: een mineraal zout dat onder andere magnesium bevat en makkelijk door de huid wordt opgenomen. Het bevordert de aanmaak van serotonine, wat helpt bij het verlichten van stress. Je kunt je ontspannende bad eventueel combineren met aromatherapie, door een aantal druppels essentiële olie aan het badwater met Epsomzout toe te voegen.

3. Leg edelstenen naast je bed

De energie van edelstenen kan de sfeer van je slaapkamer en je gemoedstoestand positief beïnvloeden. Zo helpen amethist en seleniet om sneller in slaap te vallen en – minstens zo belangrijk – beter door te slapen. Je kunt ze op je nachtkastje leggen, of kleine exemplaren onder je kussen of matras leggen.

4. Drink thee met kurkuma

Deze verwarmende thee met melk is zó gemaakt en staat ook wel bekend als ‘golden milk’ of ‘golden latte’. Verwarm 225 ml melk (of kies een plantaardige variant, zoals kokosmelk of amandelmelk) in een steelpannetje en roer er 1 theelepel gemalen kurkuma, 1 theelepel gemalen kaneel, een paar plakjes verse gemberwortel, 2 zwarte peperkorrels en 1 eetlepel honing doorheen. Breng aan de kook en laat 5 tot 10 minuten zachtjes koken. Schenk de thee door een fijne zeef en drink zo warm mogelijk. Houd je niet van melk? Dan kun je de thee ook maken met heet water.

5. Zorg dat je voldoende magnesium binnenkrijgt

Je spieren hebben magnesium nodig om te ontspannen. Eet dus voldoende voedingsmiddelen waar magnesium in zit – zoals vis, zaden en noten – of neem een supplement. Er is ook magnesiumolie verkrijgbaar, die ervoor zorgt dat je het mineraal via je huid binnenkrijgt. Deze olie is ook fijn om te gebruiken na een intensieve sportsessie, want magnesium helpt om spierpijn te voorkomen.

6. Ruim de slaapkamer op

Als je slaapkamer rommelig is, staat dat een goede nachtrust in de weg. Ruim dus alle overtollige rommel op, zorg dat de kamer goed schoon is en zet overdag de ramen wijd open zodat er genoeg frisse lucht is. Je kunt ook de regels van Feng Shui toepassen voor een optimale slaapomgeving.

7. Ga op tijd offline

Leg je telefoon minstens een uur voordat je gaat slapen aan de kant, en vermijd ook het kijken naar andere schermen. Niet meer computeren of televisiekijken, dus. Lees in plaats daarvan een boek, doe een paar yoga-oefeningen of mediteer. Het felle licht van beeldschermen geven je hersenen namelijk het sein dat het nog geen nacht is. Hierdoor maakt je lichaam geen melatonine aan, terwijl dit hormoon onmisbaar is om slaperig te worden.

Kun je zelfs met deze tips de slaap maar niet vatten? Deze 7 planten doen ook wonderen voor je nachtrust.

Beeld: fotografie door Jeroen van der Spek, styling en productie door Cyn Ferdinandus, visagie door Cynthia Schipper


Meer Happinez?

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
Waarom teamsport goed is voor je mentale gezondheid
Waarom teamsport goed is voor je mentale gezondheid