Waarom bootcamp een aanrader is, ook als je niet van sporten houdt

Waarom bootcamp een aanrader is, ook als je niet van sporten houdt Waarom bootcamp een aanrader is, ook als je niet van sporten houdt Waarom bootcamp een aanrader is, ook als je niet van sporten houdt

Raak jij bij het woord ‘sporten’ al vermoeid en heb je die sportbroek alleen in huis gehaald omdat ‘ie zo fijn zit (oké vooruit, en vanwege de leuke kleurtjes)? Hele kleine kans dat je de kop van dit artikel dan wilt geloven. Maar dit artikel is juist bedoeld voor die mensen die zich in bovenstaande herkennen, die denken dat sporten écht niet hun ding is en die het woord bootcamp al helemaal niet over hun lippen krijgen.

Er zijn drie aspecten die jou waarschijnlijk toch altijd over de streep weten te trekken. Want echt, bootcamp kan je zoveel positiefs opleveren. Zowel fysiek als mentaal.

De kracht van samen

Kijk je tijdens het ‘planken’ naar rechts, dan zie je een ijzersterk lichaam en een verbeten hoofd dat op standje ‘fanatieker dan fanatiek’ staat. Kijk je links, dan zie je een ietwat onzekere houding; de plank is nog niet helemaal zoals ‘ie moet zijn. Maar toch ook krachtig, ieder op z’n eigen manier. En dat spreekt zo aan bij bootcampen. Dat groepsgevoel, dat het niet erg is dat jij 10 sit ups doet terwijl de ander er al 40 telt. Dat is juist wat motiveert. Samen trainen in een groep, maar toch op je eigen niveau.

Van je tenen tot je kruin

Ken je die uitspraak van spierpijn in spieren waarvan je niet eens wist dat je ze had? Nou, dat is geen fabel. Met bootcamp train je alles, en ja, dat voel je de volgende dag. En de dag erna. De trap amper op kunnen komen, de wc-pot die voor je gevoel meters is verlaagd; die dingen. De wetenschap dat je bepaalde spieren in jouw lichaam – die je normaal gesproken zou vergeten – tijdens het bootcampen aan het werk zet, geeft je een soort euforisch, onoverwinnelijk gevoel. Zo van zie je wel? Ik heb jullie weten te vinden en ik zet jullie aan het werk ook!

Relativeren in de natuur

We weten allemaal dat bewegen voor stressvermindering kan zorgen en dat is bij bootcamp niet anders. Maar er zijn een aantal aspecten aan bootcamp die je hoofd nog net wat rustiger weten te krijgen dan een uurtje sportschool of een rondje hardlopen. Het feit dat je in de natuur bezig bent, en dat je gebruik maakt van dat wat je tegenkomt in de natuur, is iets waar je je helemaal in kunt verliezen.

Je beseft je hoe klein jij op deze wereld eigenlijk bent en dat geeft een rustig gevoel. Ook al haal je die deadline niet en zou je huis gisteren al opgeruimd moeten zijn; de natuur gaat toch wel door met waar ze mee bezig is. Dat nietige gevoel helpt je te relativeren.

Je vindt hier de vier redenen om vandaag nog te beginnen met boksen.

Meer Happinez?

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.
Volgend artikel
De voet als spiegel van je lichaam: waarom ze meer aandacht verdienen
De voet als spiegel van je lichaam: waarom ze meer aandacht verdienen