Sporten niks voor jou? Echt wel: je moet alleen de sport vinden die bij je past

Sporten niks voor jou? Echt wel: je moet alleen de sport vinden die bij je past Sporten niks voor jou? Echt wel: je moet alleen de sport vinden die bij je past Sporten niks voor jou? Echt wel: je moet alleen de sport vinden die bij je past

Heb je altijd gedacht dat sport in jouw leven wel een moetje zal blijven – iets dat je een goed gevoel geeft als je het gedaan hebt, maar waar je je steeds weer toe moet zetten? Think again. In dit lijstje vind je geheid een sport die je niet moet, maar wílt doen. Omdat ie zo leuk is. 

Misschien denk je bij sporten vooral in efficiëntie. Je wilt bijvoorbeeld spieren opbouwen, wat afvallen of op gewicht blijven, en zoekt dus de sport uit waarmee je binnen een uurtje de meeste calorieën verbrandt of spiermassa opbouwt. Maar is dat ook een sport waar je plezier in hebt? Hoe meer plezier je erin hebt, hoe vaker je wilt gaan, en hoe makkelijker je het volhoudt.

Aerial yoga

Een beetje yoga en een beetje acrobatiek, dat is aerial yoga. Je doet de yoga-oefeningen terwijl je hangt in een doek die is bevestigd aan het plafond: aerial, oftewel: in de lucht. Het is misschien niet de makkelijkste sport om onder de knie te krijgen, maar als je even doorzet geeft het een behoorlijke kick (daar hang je dan in de lucht, sierlijk te wezen) en het is nog heel ontspannend ook.

Zwemmen

Super-ontspannend en meditatief. Je hoeft niet na te denken over je outfit of hoe je eruit ziet (ja goed, even voor je het water ingaat). Heerlijk om je dag mee te beginnen, maar ook om ‘m mee af te sluiten (want je bent daarna zo lekker rozig).

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

Floatfit

Op de een of andere manier hebben sporten in het water vaak iets weg van spelen, meer dan trainen in de sportschool. Dat geldt ook voor floatfit, waarbij je fitnessoefeningen doet op een drijvende mat in het zwembad. Bij die oefeningen staat stabiliteit centraal: je bent continu bezig je evenwicht te vinden of te behouden.

Aikido

Wel eens aan een vechtsport gedacht? Het is een fijn idee om jezelf te kunnen verdedigen als dat nodig is, maar ook uitdagend om de sport goed onder de knie te krijgen. Neem bijvoorbeeld het Japanse aikido, dat eigenlijk meer een vechtkunst is dan een vechtsport. Het lijkt een beetje op judo, maar de nadruk ligt nog meer op techniek en balans.

Dansen

Als je gek bent op muziek, is het eigenlijk een no-brainer: ga dansen! Er zijn zoveel leuke danssporten, variërend van klassiek ballet (serieus, met een sterke focus op techniek) tot salsa (leuk en ook nog eens bruikbaar op feestjes) en van rock ‘n’ roll (gezellig en je kunt je uitleven in de outfits) tot zumba (aanstekelijke workout). En het is ook nog eens een sport waarbij je je lijf ontzettend goed ontwikkelt en, natuurlijk afhankelijk van de vorm die je kiest, flink wat calorieën ontwikkelt. Allemaal bijzaak, maar toch mooi.

Apenkooien

Het kan dus echt hè, als volwassene: elke week een potje apenkooien, net als vroeger tijdens de gymles. Probeer het eens, al was het maar eenmalig: vanuit je positie bovenin het wandrek de zaal overzien, en dan razendsnel naar de volgende plek spurten. Een betere manier om je weer even acht jaar te voelen is er niet.

Paaldansen

Een jaar of tien geleden associeerden we paaldansen in Nederland nog met stripclubs, maar inmiddels weten we beter: het is vooral een uitdagende sport waarbij je spieren en kracht ontwikkelt en waar je ontzettend lenig van wordt.

Indoor Cycling

Het klinkt als spinning (sommigen zweren daarbij, anderen kunnen zich niets saaiers voorstellen) maar de sfeer is heel anders. Indoor Cycling doe je namelijk bij kaarslicht, in een voor de rest pikdonkere zaal. Het is hard werken, want tijdens het fietsen gebruik je ook nog eens gewichten, maar doordat je dat in het donker doet heeft het ook iets heel ontspannends.

Meer lezen over sporten?

Dit zijn de tien levenslessen die je leert in de sportschool.

Volgend artikel
Dit is wat een dagelijkse wandeling van 20 minuten met je doet
Dit is wat een dagelijkse wandeling van 20 minuten met je doet