Hoe Chi Neng Qigong je kan helpen lichaam en geest in balans te houden

Hoe Chi Neng Qigong je kan helpen lichaam en geest in balans te houden Hoe Chi Neng Qigong je kan helpen lichaam en geest in balans te houden Hoe Chi Neng Qigong je kan helpen lichaam en geest in balans te houden

Qigong is een oude Chinese bewegingsleer met als doel gezond te blijven of te worden. Alle oefeningen zijn erop gericht om de levensenergie te laten stromen en zo de balans in lichaam en geest te herstellen en bevorderen.

In China wordt Qigong al eeuwenlang beoefend als onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde. In deze leer wordt voor een groot deel uitgegaan van de helende kracht van het lichaam. ‘Qi’ staat voor levensenergie en ‘gong’ voor werken. Simpel gezegd betekent qigong dus niet meer dan ‘werken met levensenergie’. Dat klinkt ingewikkeld, maar in de praktijk zijn het vaak simpele oefeningen die vrij makkelijk kunnen worden aangeleerd. Het zijn vooral rek- en strekoefeningen die langzaam en vooral staand worden uitgevoerd.

Mentale rust

Volgens de traditionele leer stroomt de levensenergie door energiebanen in het lichaam. De oefeningen zorgen ervoor dat er geen blokkades in deze energiebanen ontstaan. Chi Neng Qigong is een bepaalde vorm van Qigong, dat er bovendien van uitgaat dat het lichaam van nature over herstellende krachten beschikt. De oefeningen zouden het daardoor mogelijk maken om de gezondheid te bevorderen. Los daarvan maakt Qigong iemand bewust van de wisselwerking tussen lichaam en geest. De zachte, vloeiende bewegingen zorgen voor mentale rust.

Fysieke uitwerking

In die zin lijkt Qigong enigszins op meditatie, al zijn de oefeningen fysieker. Niet voor niets heet het ‘werken’ met levensenergie. Er zijn veel verhalen bekend over mensen die zich ziek voelden en middels Qigong genazen van hun aandoeningen, al wijzen veel Nederlandse Qigong-leraren liever op de preventieve werking van de bewegingsleer. De oefeningen van Chi Neng Qigong zouden bijvoorbeeld helpen bij het verlichten en voorkomen van hoofdpijn en nek- en rugklachten.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper


Energie in goede banen leiden

Vaak wordt dit soort traditionele filosofie gezien als vaag of zweverig, maar de werking ervan is heel concreet. Al vanaf het moment dat we worden geboren, wordt ons lichaam en onze geeft gestuurd door energieën. Dat merk je bijvoorbeeld nadat je een intensief gesprek hebt gevoerd. Van tevoren voelde je je levendig en fit, na afloop moe en uitgeput. De energie is dan weggestroomd. Wanneer je je regelmatig slap en uitgeblust voelt, kan Chi Neng Qigong dan ook kan helpen die energie beter in balans te brengen én houden.

Naast Chineng Qigong is er natuurlijk ook nog die andere vorm van Chinese geneeskunde: over de kracht van acupunctuur.

Volgend artikel
Gestrest, vermoeid, pijn? Magneten beïnvloeden je gezondheid
Gestrest, vermoeid, pijn? Magneten beïnvloeden je gezondheid