Deze 7 planten doen wonderen voor je nachtrust

Deze 7 planten doen wonderen voor je nachtrust Deze 7 planten doen wonderen voor je nachtrust Deze 7 planten doen wonderen voor je nachtrust

Slaap is de beste meditatie. Goed uitgerust wakker worden houdt je gezond en gelukkig, en de heilzame kracht van planten kan je daarbij helpen. Deze zeven slaapverwekkende planten doen wonderen voor je nachtrust.

1. Aloë Vera

Deze plant is een echte alleskunner. Aloë Vera staat vooral bekend om zijn helende werking op de huid, maar heeft ook een verborgen talent voor luchtzuivering. Overdag onttrekt hij chemische stoffen uit de lucht, om vervolgens na zonsondergang extra zuurstof af te geven. Geen groene vingers? Geen nood: deze ‘onsterfelijke’ vetplant heeft vrijwel geen verzorging nodig.

2. Krulvaren

Is de lucht in jouw slaapkamer ietwat vochtig? Naast het feit dat klamme lakens de slaap niet bepaald bevorderen, is een hoge humiditeit ook een katalysator voor schimmels in huis. In dit geval biedt de krulvaren uitkomst. Deze varen filtert namelijk toxische stoffen zoals formaldehyde, xyleen en tolueen uit de lucht en elimineert ongewenste schimmelsoorten.

3. Lavendel

Naast ingrediënt voor heerlijk geurende beautyproducten, is deze prachtige paarse plant ook uitermate geschikt als slaapopwekker. De betoverende geur heeft een rustgevend effect en helpt je sneller wegdromen. Lavendel floreert echter in de buitenlucht en is daarom het best op zijn plek op een balkon of in de tuin. Is de zomer voorbij? Ook gedroogde lavendel heeft een krachtig, kalmerend effect.

4. Sansevieria

De luchtzuiverende werking van deze pracht-plant wordt zelfs in een onderzoek van NASA bevestigd. Een goede luchtkwaliteit zorgt voor een regelmatige ademhaling en een goed immuunsysteem. Met de Sansevieria op je nachtkastje ontwaak je na een onverstoorde slaap ongetwijfeld zonder hoofdpijn.


5. Jasmijn

De bloesems van de jasmijnplanten worden al sinds jaar en dag geroemd om hun weldadige aroma. Jasmijn zuivert de lucht en zorgt voor een ontspannen en rustgevende geur in je slaapkamer. De exotische plant herbergt ook minder bekende krachten. Zo schijnt de geur van jasmijnbloemen een sterk afrodisiacum te zijn, een extra argument om deze plant een plek in de slaapkamer te geven.

6. Klimop

Deze plant is een verrassende heelmeester wanneer slapeloosheid veroorzaakt wordt door allergieën en astma. De klimop bladeren zorgen namelijk voor een aanzienlijke verbetering in luchtzuiverheid. Door het efficiënt opnemen van formaldehyde, worden ademhalingsproblemen verminderd.

7. Goudpalm

Ben jij een echte planten connaisseur? Waag je dan aan de vrij veeleisende goudpalm. Deze palm aardt namelijk het beste in een constant vochtige potgrond. Ook direct zonlicht en temperatuurschommelingen zijn uit den boze. Als beloning voor je goede zorgen, belooft de goudpalm de luchtvochtigheid perfect op peil te houden – zelfs tijdens gure winteravonden, als de verwarming de lucht uitdroogt.

Beeld: fotografie door Peggy Janssen, styling door José Spaans

Meer lezen over planten?

Deze planten zorgen voor geluk en voorspoed.

Volgend artikel
Hoe je van planten kunt houden (en zij van jou)
Hoe je van planten kunt houden (en zij van jou)