Deze planten zorgen voor geluk en voorspoed volgens feng shui

Deze planten zorgen voor geluk en voorspoed volgens feng shui Deze planten zorgen voor geluk en voorspoed volgens feng shui Deze planten zorgen voor geluk en voorspoed volgens feng shui

Feng shui zet energie in om harmonie te creëren tussen mensen en hun omgeving. Planten hebben van nature een positieve chi of levensenergie. Daar komt nog eens bij dat ze de lucht zuiveren en ons helpen aarden. Een beetje groen in huis levert je dus meer op dan een fijn interieurplaatje: de juiste planten op de juiste plek zorgen ook voor positieve vibes.

Kun jij wel wat meer voorspoed en geluk in je leven gebruiken, bijvoorbeeld op het gebied van liefde, gezondheid of carrière? Volgens feng shui-experts zijn deze soorten precies wat je nodig hebt:

Voor romantiek en liefde

 • Philodendron
 • Jasmijn

Voor rijkdom en overvloed

 • Watercacao
 • Bonsaiboom

Voor kracht en bescherming

 • Vrouwentong / sansevieria
 • Jadeplant

Voor persoonlijke en professionele groei

 • Gatenplant
 • Geluksbamboe

Voor gezondheid en vruchtbaarheid

 • Orchidee
 • Salie

Comfort en balans

 • Varen
 • Vioolbladplant

De beste plek

Je kunt je planten nog zoveel liefde geven, als ze op een plek staan waar de omstandigheden niet optimaal zijn, verpieteren ze al snel. Verdiep je dus een beetje in wat jouw plant nodig heeft. Zon of juist schaduw? Veel water of liever weinig? En misschien af en toe een beetje voeding voor een extra groeispurt? Kijk of je verschillende planten in kleine groepjes bij elkaar kunt zetten. Dit is beter voor de luchtvochtigheid én de groeikansen.


100% feng shui met een bagua

Wil je het helemaal feng shui aanpakken, maak dan een bagua van je huis. Dit is een soort energiekaart of plattegrond waarmee je je huis in 9 gelijke vlakken verdeelt. Elk vlak (of: gua) staat voor een ander aspect van het menselijk leven. Zo staat de gua rechts achterin (gezien vanaf de voordeur) voor liefde. De hoek links achterin van je huis of een ruimte correspondeert met overvloed. Door de gua’s van je huis in kaart te brengen, kun je een plant precies op de plek neerzetten waar de positieve energie het meest nodig is.

Niet overdrijven

Feng shui draait om balans tussen de elementen hout, metaal, water, aarde en vuur. Een overdosis aan planten maakt het houtelement overvloedig en verstoort de balans tussen de elementen. Niet overdrijven dus. Al mag je wat grootte betreft wel lekker uitpakken. Met een flinke statement-plant geef je je intentie (bijvoorbeeld: ik trek liefde aan) ook extra kracht mee. Elke keer als je naar de plant kijkt, herinner je jezelf aan wat je graag wilt.

Vermijd deze soorten

Sommige planten doen helemaal niets voor je. Althans: niets goeds. Zo geven stekelige planten zoals de cactus een te scherpe energie af. Ze kunnen wel, maar alleen in een klein formaatje. Nepplanten zijn ook niet zo geschikt volgens feng shui, net als dode planten. Dit betekent niet dat je elke plant met wat dorre bladeren direct de deur moet wijzen. Haal de dode delen weg, probeer een andere plek, geef meer of juist minder water en kijk of plantenvoeding helpt. Is de plant écht niet meer te redden? Dan kun je er maar beter afscheid van nemen.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over feng shui?

Geef je huis een feng shui make-over.

Volgend artikel
6 redenen om een luchtbevochtiger in huis te halen
6 redenen om een luchtbevochtiger in huis te halen