Geef je huis een Feng Shui make-over (in één dag)

Geef je huis een Feng Shui make-over (in één dag) Geef je huis een Feng Shui make-over (in één dag) Geef je huis een Feng Shui make-over (in één dag)

Struikel jij over de schoenen als je je huis binnenkomt en ligt je woonkamer vol spullen die je amper gebruikt? Om lekker in je vel te zitten en alles uit het leven te kunnen halen, is je interieur belangrijker dan je misschien zou denken. Met Feng Shui kun je van je huis een plek maken vol positieve chi (levensenergie).

Met deze tips van Feng Shui-consultant Marianne Gorden kom je in één dag al een heel eind:

1. Begin bij de voordeur

Als mensen bij je op bezoek komen, is de voordeur het eerste wat ze zien. Dit is ook de plek waar nieuwe energie je huis binnenkomt. Check dus zelf om te beginnen eens hoe het ervoor staat met je voordeur. Gaat de deur makkelijk open? Kraakt er niets? En ziet de verf er nog wel netjes uit? Repareer eventuele gebreken. Hoe vrijer de energie naar binnen kan stromen, hoe beter.

2. Zorg voor een uitnodigende hal

De hal is de eerste ruimte van je huis die anderen (en jijzelf trouwens ook) zien als ze binnenkomen. Dit hoort een aantrekkelijke ruimte zonder rommel te zijn. Vraag jezelf dus af of je een kalm, welkom gevoel krijgt als je je eigen huis inloopt. In veel huizen hangt de kapstok bijvoorbeeld vol met tassen, hoofddeksels en een mix van zomer- en winterjassen: niet erg rustgevend. Ruim wat je (momenteel) niet nodig hebt ergens anders op of berg het op in mooie, nette boxen of dozen.

Gratis mini-challenge Mindfulness

Wil je meer in het hier en nu zijn?
  • Ontdek in 3 dagen alles over mindfulness

  • Krijg praktische tips en handvatten

  • Ontvang de eerste mail 19 april

3. Pak de keuken aan

Volgens de principes van Feng Shui is je keuken bij voorkeur gevuld met gezonde voeding; dit staat voor overvloed. Richt je koelkast en keukenkastjes zo in dat je gemakkelijk bij de ingrediënten kunt die je vaak gebruikt. Als dit gezonde opties zijn, helpt dat je ook nog eens om minder snel naar snacks en zoetigheden te grijpen. Nog een tip: bevindt de wasbak (een waterelement) zich naast het gasfornuis of de oven (vuurelementen)? Plaats er dan een potje verse kruiden, een plant of een houten snijplank tussen. Dit voorkomt botsing van de elementen water en vuur.

4. Ruim de woonkamer op

Een Feng Shui woonkamer is opgeruimd, knus en ontspannend. Plaats afstandsbedieningen en andere elektronische apparatuur zoveel mogelijk uit het zicht en werk kabels en stekkers netjes weg. Zorg net als in de hal voor voldoende – en aantrekkelijke – opruimmogelijkheden. De bank zet je met de rug tegen de muur. Zo heb je een goed zicht op de ruimte en voel je je tegelijkertijd veilig en geborgen.

5. Bepaal het centrum van je woning

Het centrum van je huis is vaak het middelpunt van de woonkamer. Als je deze plek goed inricht, kan vanaf hier positieve energie naar de andere ruimtes in de woning stromen. Vermijd grote meubelstukken. Leg bijvoorbeeld een zacht, crèmekleurig vloerkleed neer en kleed de plek verder aan met accessoires als kaarsen en planten.

6. Wees kritisch over wat er in je slaapkamer staat

Een nette, rustgevende ruimte is erg belangrijk om goed te kunnen slapen. Berg geen spullen op onder je bed. Op deze manier kan de chi beter blijven stromen terwijl je slaapt. Let er op dat alles wat in het zicht staat rust en romantiek uitnodigt. Gordon adviseert om grote schilderijen en andere grote accessoires, elektronica en spiegels uit de ruimte te verwijderen.

7. Hang een kleine spiegel op de badkamerdeur

Via de afvoerputjes in de badkamer kan de chi je huis verlaten. Sluit de badkamerdeur dus altijd goed af en doe het toiletdeksel naar beneden. Je kunt ook een kleine spiegel aan de buitenkant van de badkamerdeur hangen. Hierdoor blijft de levensenergie binnen.

8. Gebruik de eetkamer

Op een drukke dag lonkt een snelle maaltijd voor de tv misschien, maar samen aan tafel eten is veel beter voor verbinding en levensenergie in je huis. Volgens Gordon is het ook een goed idee om een schaal met vers fruit op tafel te zetten, want dit nodigt positiviteit uit. Ronde vruchten als peren en sinaasappels trekken bovendien rijkdom aan. Met een spiegel naast de tafel versterk je dit effect nog eens.

Beeld: fotografie door Stephanie Driessen, styling door José Spaans

Meer lezen over Feng Shui?

Slapen 2.0: kom helemaal tot rust met Feng Shui voor in je slaapkamer.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
Feng shui in de keuken
Feng shui in de keuken