Stress verminderen kan best lastig zijn – dagelijks ontvangen we veel prikkels, die ons brein de hele dag moet verwerken. Om nog maar te zwijgen over de balans tussen werk, vrienden, familie en vrije tijd. Hoe bewaar je het evenwicht in een wereld die zoveel van ons vraagt? We delen 5 tips om stress te verminderen.
Stress verminderen
Om te beginnen is stress niet altijd slecht. Sterker nog, het is in veel gevallen zelfs heel erg nuttig. Wanneer een belangrijke deadline nadert of er een auto iets te snel aan komt rijden, is het prettig dat je scherp en snel kunt denken en handelen. Dat komt door verschillende stofjes die in de hersenen worden aangemaakt, zoals adrenaline en cortisol. Als de stressituatie voorbij is, dan wordt de aanmaak van deze ‘stresstofjes’ afgeremd en kan het lichaam weer ontspannen.
Twijfel je of je gezonde of ongezonde stress hebt? Via de hersenstichting kun je een handige stress-test doen om meer inzicht te krijgen.
Niet kunnen ontspannen
Maar wanneer de stress aanhoudt, dan blijven de stofjes in het lichaam waardoor het niet kan ontspannen. Dat kan vervelende gevolgen hebben, zoals een constant onrustig gevoel of slaaptekort. Ook kun je sneller afgeleid zijn, moeilijker keuzes maken en last krijgen van lichamelijke klachten zoals hoofdpijn en hartkloppingen. Stress verminderen door te ontspannen en rust op te zoeken is dus erg belangrijk.
Nieuw: Happinez Planner
- Manifesteer jouw dromen en doelen
- Inclusief uitleg over hoe je deze planner gebruikt + de 5 stappen van manifesteren
- Maak je vision board
- Met goalsetters, meditatiedagboek en meer…
Actieve rust
De beste vorm van rust is wellicht actiever dan je zou denken, want hoewel er met (af en toe) een lekker potje niksen niets mis is, is dit niet de beste manier voor je hersenen om te ontspannen. Om wél te ontstressen, kun je volgens neuropsycholoog Erik Scherder namelijk beter gaan voor ‘actieve rust’. We delen hieronder vijf tips om direct uit te proberen.
Stress verminderen: 5 tips
- Beweeg! Beweging stimuleert het gedeelte van je hersenen dat stresshormonen afremt. Zo adviseert Erik Scherder om iedere dag een ommetje te maken.
- Muziek luisteren. Maken of luisteren; allebei helpt het het gedeelte van je hersenen dat voor stress zorgt, af te remmen. Iets om aan te denken de volgende keer dat je jouw favoriete playlist opzet.
- Ga de natuur in. Bosbaden of wolken kijken; de natuur heeft een ontspannend effect op lichaam en geest. Laat je oordopjes eens thuis en luister naar vogelgezang of de takjes die onder je voeten kraken.
- Doe ademhalingsoefeningen. Een diepe buikademhaling kan helpen bij het ontspannen van je lichaam. Hier vind je een fijne oefening.
- Mediteer. Een paar minuutjes per dag kan al helpen om beter om te gaan met stress. In onze training Mindful leven leer je meer over bewust leven en mediteren. Ook apps zoals Headspace of de VGZ mindfulness-app hebben fijne meditaties voor zowel beginners als gevorderden.