Deze oefening geeft je het vertrouwen om je eigen keuzes te maken

Deze oefening geeft je het vertrouwen om je eigen keuzes te maken Deze oefening geeft je het vertrouwen om je eigen keuzes te maken Deze oefening geeft je het vertrouwen om je eigen keuzes te maken

Op momenten van stress of angst helpt het ‘Serenity prayer’ je hart te kalmeren, je hoofd koel te houden en het vertrouwen te vinden om je eigen keuzes te maken.

Bidden wordt ook wel het ademen van de ziel genoemd. Net als meditatie kun je gebeden gebruiken om je te verbinden met datgene wat je menselijke vermogens (denken, horen, zien) overstijgt. In meditatie zoek je de stilte op, terwijl je in gebed datgene wat het menselijke overstijgt, aanspreekt als een iemand. Je hoeft daarvoor niet per se in een god te geloven, bidden kan ook tot het leven.

Er wordt wel eens gezegd dat bidden vragen is en mediteren luisteren naar het antwoord. Waardevolle gereedschappen als je even niet meer weet waarop je moet vertrouwen.

Dit geeft kracht bij onzekerheid, angst en twijfel

Het ‘Serenity prayer’, het Gebed om kalmte, staat bekend om zijn kracht bij onzekerheid, angst en twijfel. Het gebed is in de jaren 30 geschreven door de Amerikaanse theoloog Reinhold Niebuhr, maar is de kerkelijke context allang ontstegen. Het is bijvoorbeeld het ultieme hulpmiddel van de Anonieme Alcoholisten om in te zetten als de verslaving lonkt.

Op momenten van stress of angst helpt het je hart te kalmeren, je hoofd koel te houden en het vertrouwen te vinden om je eigen keuzes te maken.

Geef me de kalmte om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen,
de moed om te veranderen wat ik kan veranderen
en de wijsheid om het verschil te zien

Je kunt dit gebed een half minuutje herhalen, of vijf minuten, wat er mogelijk is op dat moment. Breng liefst wel een prettig ritme in de herhaling.


Meer oefeningen?

10 oefeningen in positief denken.

Volgend artikel
7 trucs om je angsten te overwinnen (het werkt echt)
7 trucs om je angsten te overwinnen (het werkt echt)