7 trucs om je angsten te overwinnen (het werkt echt)

7 trucs om je angsten te overwinnen (het werkt echt) 7 trucs om je angsten te overwinnen (het werkt echt) 7 trucs om je angsten te overwinnen (het werkt echt)

Je bent niet je gedachten, en je bent dus ook niet je angsten. Toch kun je soms zo bang zijn voor iets – hoe onlogisch of onredelijk ook – dat het je verlamt. En hoe meer je je angst voedt, hoe groter de invloed ervan op je leven.

Volgens Monica Berg, auteur van het boek Fear is not an option, ontstaat er ruimte voor nieuwe kansen en groei zodra je je angsten de baas wordt. Dit zijn een paar trucs waarmee je dat kunt doen (en ze kosten nog geen vijftien minuten per dag):

1. Benoem je angst

Er is maar weinig zo beangstigend als het onbekende. Wat je niet kent, kun je namelijk niet vermijden of onder controle houden. De eerste stap is dan ook je angst te identificeren en te benoemen. Bijvoorbeeld: ik wil af van mijn angst om te falen. Of: ik wil af van mijn angst om verlaten te worden.

2. Verbrand je angst

Heb je een angstige gedachte? Roep deze dan heel bewust op en gooi de angst in een vuur. Je mag daarvoor natuurlijk de vuurkorf of de open haard aansteken, maar een denkbeeldig vuurtje werkt net zo goed. Beeld je in dat het vuur de angst verzwelgt, en dat daarmee de angst uit je bewustzijn gewist wordt.

3. Verklein je angst

Vraag jezelf af waarom de angst bij je op komt, en laat het dan gaan terwijl je tegen jezelf zegt dat angst een kans is, die je kan helpen om de beste versie van jezelf te worden. Op die manier maak je de angst kleiner en minder krachtig.

4. Maak kleine stappen

Onredelijke angsten houden je tegen om te doen wat je het allerliefste doet en je dromen waar te maken. Maar als je kleine stappen neemt om je angsten het hoofd te bieden, kan dat op den duur zorgen voor grote veranderingen. Je hoeft niet altijd in het diepe te springen. Wat voor kleine stappen kun je nemen om je angst minder invloed te geven? Begin daar dan mee. Je zult zien dat je angst dan vanzelf minder wordt.

5. Bedenk een anti-angst affirmatie

Als je je angst in gedachten steeds herhaalt, wordt deze steeds sterker. Maar andersom werkt dat gelukkig ook. Bedenk dus een positieve affirmatie om tegenover de angst te zetten. Houd jezelf dus niet steeds voor: ik moet een presentatie geven maar iedereen kan aan me zien hoe zenuwachtig ik ben, en ik vergeet vast wat ik allemaal wil zeggen. Maar denk ik plaats daarvan: ik ben goed voorbereid en ik heb een belangrijke boodschap die iedereen zou moeten horen.

6. Zet je lichaamshouding in

Als je rechtop staat, met een rechte rug, je schouders ontspannen en je borst iets vooruit, straal je openheid en vertrouwen uit. Belangrijker nog is dat zo’n power pose kan zorgen voor de aanmaak van meer testosteron, wat helpt om je krachtiger te voelen. Ook fijn: je kunt de houding overal en altijd doen als je wat extra moed en zelfvertrouwen kunt gebruiken.

7. Maak angst geen optie

Maak er voor jezelf een mantra van: angst is geen optie. Oefen hier dagelijks mee, ook op de momenten dat je geen angsten ervaart.

Meer lezen over angst?

Als goed niet goed genoeg is: zo ga je om met faalangst.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
Met deze trucs word je razendsnel ontspannen als je zenuwachtig bent
Met deze trucs word je razendsnel ontspannen als je zenuwachtig bent