Bang voor afwijzing? Zoek het juist op!

Bang voor afwijzing? Zoek het juist op! Bang voor afwijzing? Zoek het juist op! Bang voor afwijzing? Zoek het juist op!

Je hebt vast nog wel een vroege jeugdherinnering van jezelf, vlak na schooltijd. Nietsvermoedend liep je met je beste vriendje op, omdat je dacht dat jullie samen gingen spelen, maar hij bleek met jullie nieuwe klasgenootje afgesproken te hebben. En jij mocht niet mee. Au.

Zulke momenten van afwijzing kunnen veel indruk maken. En als je ze maar vaak genoeg meemaakt, ga je je best doen om ze te voorkomen. Je ziet een fantastische baan, maar schrijft geen sollicitatiebrief, omdat je bang bent dat ze jou toch niet willen. Of je bent knetterverliefd, maar durft niets te doen met dat gevoel – want wat als het niet wederzijds is? Dat zou zoveel pijn doen, je beschermt jezelf liever.

Hoe meer afwijzingen, hoe beter

Ook schrijver Marianne Power kreeg al jong met afwijzing te maken. Het leidde ertoe dat ze als volwassene nog steeds ineenkromp als iemand nee zei. Die momenten ging ze liever uit de weg. Omdat ze zich sowieso niet zo gelukkig voelde, besloot ze een jaar lang elke maand een zelfhulpboek te lezen én ernaar te gaan leven. Een van die boeken was eigenlijk meer een methode: ‘Rejection Therapy’. De gedachte erachter: om te leren omgaan met je angst voor afwijzing, moet je zorgen dat je zo vaak mogelijk afgewezen wordt.

Tien enge dingen

Het werkt een beetje zoals bij angst voor spinnen, slangen of hoogtes: hoe meer je jezelf aan dat Hele Enge blootstelt, hoe meer het went en hoe meer je overtuigd raakt van het feit dat je er ook wel weer overheen komt. Marianne stelde een lijst met vreselijk enge dingen op, waarbij het risico op afwijzing groot was. Tien punten op haar lijst:

  1. Korting vragen in een winkel
  2. Vragen om gratis koffie
  3. Vragen om een gratis maaltijd in een restaurant
  4. Een dag lang glimlachen naar iedereen die je ziet
  5. Vijf mensen op straat begroeten
  6. Een wildvreemde mee uit vragen
  7. In de rij vragen of je voor mag
  8. In een bar of restaurant vragen of je bij een onbekende mag komen zitten
  9. Aan iemand die je bewondert vragen of hij of zij koffie met je wil drinken
  10. In een hotel om een gratis kamer vragen

Marianne werkt niet haar hele lijst af, want het leven komt ertussen: haar liefste oom overlijdt, en daardoor is ze een tijdje flink van slag. Toch is ze achteraf blij met het project. Ze heeft niet alleen een paar angsten overwonnen, maar ook gemerkt dat onbekenden vaak veel vriendelijker reageerden dan ze verwacht had. Haar vertrouwen in zichzelf én in de mensen om haar heen is gegroeid.

Welke tien dingen zet je op jouw lijst?


Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.

Meer lezen over omgaan met afwijzing?

Wat je leert van afgewezen worden.

Volgend artikel
Zo ga je om met oordelen van anderen als je hooggevoelig bent
Zo ga je om met oordelen van anderen als je hooggevoelig bent