Met een mindset van liefde ben jij deze 4 angsten de baas

Met een mindset van liefde ben jij deze 4 angsten de baas Met een mindset van liefde ben jij deze 4 angsten de baas Met een mindset van liefde ben jij deze 4 angsten de baas

Angst kan zo stiekempjes de touwtjes in handen nemen dat je het niet eens in de gaten hebt. Toch heeft angst een behoorlijke invloed op de keuzes die je maakt. En op de keuzes die je níet maakt. De enige manier om voorbij je angst te komen, is door de confrontatie aan te gaan.

Angst geeft kracht

Koya Webb (yogadocente en holistisch gezondheidscoach) schreef een boek over hoe je sterker kunt worden door je angsten te benaderen met een mindset van liefde: Let your fears make you fierce. Als je je angsten liefdevol bekijkt, verplaats je de aandacht van het negatieve (dat wat er allemaal mis zou kunnen gaan) naar het positieve: de kans die erin verscholen ligt.

Verschillende angsten, hetzelfde effect

Webb zegt dat er 4 soorten angst zijn die het vaakst voorkomen. Hoewel ze verschillend van aard zijn, is hun effect hetzelfde. Ze weerhouden je ervan om degene te worden die je eigenlijk bent. Volgens Webb is de persoon aan de andere kant van je angst de beste, ware versie van jezelf. Door je angsten het hoofd te bieden, word je lichamelijk, mentaal en spiritueel gezien een sterker mens.

Angst om te falen

Het gevoel ‘niet goed genoeg’ te zijn; wie kent het niet? Dit type angst uit zich op verschillende manieren. Misschien ben je bang voor afwijzing of vrees je de schaamte die je zult voelen als iets dat je heel graag wilt niet (meteen) lukt. Soms kun je zo bang zijn om te falen, dat je ergens überhaupt niet aan begint. Dit type angst houdt met een vals gevoel van veiligheid het najagen van je dromen tegen.

  • Onthoud dit: je dromen zijn veel waardevoller dan welke angst dan ook. Het ergste wat je kan overkomen, is dat je opnieuw moet beginnen en het nog eens moet proberen. En dat is helemaal geen ramp.

Angst voor veroordeling

Wat als ze me niet aardig vinden? Wat zal een ander wel niet van me denken? De angst voor veroordeling maakt dat je je vooral druk maakt over de mening van anderen, in plaats van wat jij zelf verlangt en belangrijk vindt.

  • Onthoud dit: zolang je handelt naar wat goed voelt voor jou en naar wat past bij jouw waarden, doet de mening van een ander er niet toe. Vertrouw op jezelf en neem de eerste stap. Maak je geen zorgen over wat anderen vinden, maar stel je voor hoe goed jij je zult voelen als je je eigen pad volgt.

Angst voor verandering

De enige zekerheid die we hebben in het leven is dat alles verandert. Daar hebben we geen controle over. En toch vinden we dat doorgaans lastig te accepteren en kost het ons moeite het oude op te geven en het nieuwe te verwelkomen. Maar verandering geeft je juist de mogelijkheid om je leven op een nieuwe manier vorm te geven en los te laten wat je niet meer nodig hebt.

  • Onthoud dit: verandering opent deuren. Verandering staat voor een nieuw begin en geeft je de kans om te groeien. Blijf niet hangen in het bekende omdat dat comfortabel is, maar zie het onbekende als een opwindend avontuur dat je alleen kunt ervaren als je er gewoon voor gaat.

Angst de eerste te zijn

Iets voor het eerst doen, zonder hulp of vangnet, is extra spannend omdat je niet kunt bouwen op de kennis en ervaringen van anderen. Als er iets misgaat, kun je alleen terugvallen op jezelf.

  • Onthoud dit: er moet altijd wel íemand de eerste zijn, dus waarom zou jij dat niet kunnen zijn? Vertrouw op je intuïtie, volg je hart en focus je op hoe je zult groeien door iets helemaal zelf en op jouw eigen manier te doen.
Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over angst?

Deze edelstenen helpen tegen angst.

Volgend artikel
Waarom kleine gewoonteveranderingen zo gelukkig maken
Waarom kleine gewoonteveranderingen zo gelukkig maken