De kracht van een ontspannen ademhaling

De kracht van een ontspannen ademhaling De kracht van een ontspannen ademhaling De kracht van een ontspannen ademhaling

Soms heb je momenten waar je gespannen bent, en het moeilijk is om los te laten en op je adem te vertrouwen. Deze oefening van Jasmijn Koelink helpt je om te ontspannen.

‘Soften your face for the rest of your life’, zegt yogadocent Max Strom tegen mij  als ik eindelijk helemaal ontspannen op de ietwat koude grond lig. We zijn een yogavideo aan het opnemen en dat maakt dat ik gespannen was. Op dit soort momenten doe ik altijd dezelfde borstopening, een oefening die ervoor zorgt dat je in ongewone situaties toch zo veel mogelijk spanning van je af kunt laten glijden.

Adrenaline

Soms heb je momenten die ervoor zorgen dat de adrenaline door je lichaam beweegt: je bent alert, sneller buiten adem en je kunt je minder goed ontspannen. Dit is zo’n moment: Max Strom heeft mij ingevlogen naar Londen voor een filmopname voor zijn Movement for Modern Life. Het is voor mij de eerste keer voor de camera, en de aanwezigheid van de schijnwerpers en alle ogen in de ruimte die naar mij kijken zorgen ervoor dat ik twee keer zo intensief werk dan normaal. Af en toe word ik overspoeld door een golf van onzekerheid. Moet ik nu overdreven glimlachen? Is mijn gezicht wel ontspannen? Ziet de beweging er wel zo uit als dat het voelt?

Borstopening

Het zweet breekt me uit naarmate de les vordert. In boomhouding trilt mijn been, iets wat ik normaal gesproken niet heb. Mijn lichaam opent, rekt op en spant zich in terwijl ik me minder onzeker voel bij elke ademhaling. Om mezelf tot kalmte te manen voordat de opnames beginnen, doe ik de borstopening die Max mij een paar jaar geleden leerde. Als ik deze oefening doe, voel ik mij veerkrachtiger en sterker, en ik hoop dat jij hetzelfde ervaart! In deze oefening buig je met je bovenlichaam opzij terwijl je je adem inhoudt.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

Let op: houd je adem niet langer vast dan 2 seconden als je zwanger bent.

Als je diep inademt, je ribbenkast verruimt en opzij buigt terwijl je longen gevuld blijven met lucht, ervaar je een diepere stretch van alle spieren rondom en tussen je ribben. Dit helpt en behoudt de lenigheid van de spieren die op hun beurt je ademhaling ondersteunen. Je kunt de stappen eerst lezen en dan opvolgen.

Oefening

Stap 1:

Plaats je voeten recht onder je op heupbreedte (of iets wijder).

Stap 2L

Houd je benen gestrekt en sterk.

Stap 3:

Adem diep in – verruim je ribbenkast – en breng je linkerarm opzij en omhoog. Maak jezelf zo lang mogelijk. Als je op de top van je inademing bent, reik dan iets verder omhoog met je vingertoppen.

Stap 4:

Houd je adem vast, plaats je rechterhand op je heup of zijkant bovenbeen en buig naar rechts. Voel de linkerkant van je lijf en de spieren in je ribbenkast oprekken.

Stap 5:

Duw je heup nu wat meer naar links – houd benen gestrekt en sterk – en draai buik, borst en eventueel je hoofd wat omhoog. Je kunt ook naar je linkerelleboog kijken.

Stap 6:

Adem uit, breng je bovenlichaam terug naar het midden en laat je linkerarm langs je lichaam vallen.

Stap 7:

Herhaal dezelfde stappen voor de rechterkant van je lichaam en herhaal het hele proces vervolgens nog drie keer.

Tip: Als je tijdens de oefening zeker wilt zijn dat je benen sterk en gestrekt blijven, kun je ook een yogablok tussen je bovenbenen plaatsen – kies voor de breedste optie. Blijf in de stretch stevig in het blok duwen. Hierbij moet je wel de afstand tussen je voeten verkleinen.

Optie: Je kunt deze oefening ook zittend doen.

Over auteur
Jasmijn Koelink is al jaren yogadocent en organiseert daarnaast veel workshops en weekenden rondom yoga, schrijven, stressvermindering en ademhaling. Haar doel? Mensen ondersteunen in hun welzijn, zowel fysiek als mentaal.

Meer lezen over je ademhaling?

Deze ademhalingsoefening helpt je op spannende momenten (in 2 minuten).

Volgend artikel
Uit balans? Ga actief aan de slag met je chakra’s!
Uit balans? Ga actief aan de slag met je chakra’s!