Uit balans? Ga actief aan de slag met je chakra’s!

Uit balans? Ga actief aan de slag met je chakra’s! Uit balans? Ga actief aan de slag met je chakra’s! Uit balans? Ga actief aan de slag met je chakra’s!

Uit balans? Voel je je licht, overmatig actief, dominant aanwezig of juist op de achtergrond en heb je daar last van? Ga met je chakra’s aan de slag. In het artikel Zo houd je jezelf en je chakra’s in balans lees je waar de chakra’s voor staan en welke edelstenen hun energie bekrachtigen. Welke (sportieve) activiteiten helpen om je chakra’s en dus jezelf een energieboost te geven?

Wortelchakra: Bodypump en Pilates

Zit je veel in je hoofd? Voel je je licht en onevenwichtig? Dan heeft je wortelchakra energie nodig. Rood en bruin dragen en zoete aardappel- en wortelsoep eten heeft effect, maar wat je vooral regelrecht met je wortelchakra verbindt, is sport. Bodypump en Pilates zijn hiervoor bij uitstek geschikt. Deze sporten zorgen ervoor dat je op een intense en bewuste manier bezig bent met het trainen van je spieren. Al je aandacht is bij je lijf, je bent gefocust op het dragen van (je eigen) gewicht. Volledig uit je hoofd dus; daar leeft je wortelchakra van op.

Sacraal chakra: Dansen

Last van depressieve gevoelens? Zit je vast in een ritme waar je niet uit kunt breken? Dan is je sacraal chakra uit balans. Vrolijkheid en levenslust heb je nodig en de activiteit die daarbij aansluit, is dansen. Denk bijvoorbeeld aan Zumba, Ecstatic Dance, Salsa of Streetdance. Dansen zorgt voor een krachtige verbinding tussen lichaam en geest omdat je je lichaam anders gebruikt dan normaal. Misschien uit je comfort zone, maar dat is juist waar je lichaam behoefte aan heeft als je sacraal chakra uit balans is.

Zonnevlechtchakra: Schermen

Last van onzekerheid op je werk of in de liefde? Wil je verantwoording nemen, maar durf je het niet? Je zonnevlechtchakra is uit balans, tijd om je zelfvertrouwen een boost te geven! Sporten die hierbij ondersteunen, zijn duelsporten als boxen en schermen. Bij deze sporten sta je oog in oog met je tegenstander en moet je snel en in opperste concentratie tot actie komen om het spel niet te verliezen. Confronterend, spannend en bovenal bekrachtigend. Past een creatieve activiteit beter bij je, denk dan aan toneelspelen. Je kruipt in een rol en gaat het toneel op. Voor nadenken is geen ruimte, je moet het gewoon doen. Je zult versteld staan van je daadkracht en juist die pit heeft direct effect op je zonnevlechtchakra.

Hartchakra: Ecstatic Dance

Ongeduldig? Reageer je kortaf en ben je streng voor jezelf? Aandacht voor je hartchakra maakt je liefdevoller en geeft je een goed gevoel. Je ondersteunt je hartchakra door iets te doen voor een ander en zo ook voor jezelf. Houd je van dieren? Laat de hond van de buren eens uit of schrijf je in als oppas bij Petbnb. Iets doen voor je vrienden? Stuur eens een kaartje. Zoek een originele uit en verstuur die naar je liefste vriend(in). Een sportieve activiteit waar je hartchakra van opleeft, is Ecstatic Dance. Samen met een groep vreemden meditatief en zonder oordeel opgaan in de muziek. Als je dát kunt, is je hartchakra zo weer back on track. Maar het belangrijkste: doe iets wat bij je past.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

Keelchakra: Zingen

Binnenkort spreken voor een groep en bloednerveus? Trilt je stem als je iets zegt tijdens een vergadering? Je keelchakra heeft wat aandacht nodig om innerlijk vrede te creëren en verbondenheid met je omgeving en jezelf te realiseren. Ga op zangles. Goed luisteren naar je eigen stem en onder begeleiding zorgen dat die helder tot zijn recht komt, geeft je keelchakra een boost. Net als de zonnevlechtchakra krijgt ook de keelchakra een boost van toneelspelen. Beide chakra’s staan voor zelfvertrouwen en naar buiten treden; toneelspelen helpt daarbij.

Derde oog chakra: Mediteren

Gebrek aan inzicht en ideeën? Hoor je je innerlijke stem niet (meer)? Tijd om te ontspannen en weer in verbinding te komen met jezelf. Niet verrassend dat mediteren voor deze chakra het effectiefste hulpmiddel is. Nog geen ervaring met mediteren? Online is een schat aan begeleide meditaties te vinden die je zittend, liggend en zelfs lopend naar de tram kunt doen. Je komt weer helemaal bij jezelf. Ook de drukte achter je laten en met wandelschoenen de natuur in trekken, ondersteunt je derde oog chakra. Neem tijd voor stilte en voor jezelf.

Kruinchakra: Trancereis

Onthoud je je dromen niet? Voel je geen verbinding met het universum? Geen notie van je innerlijke stem? Zet de aandacht voor je kruinchakra dan op de planning. Net als bij het derde oog chakra kan dat met meditatie en ook een trancereis helpt hierbij. Trance is een toestand die zich kenmerkt door volledige ontspanning en helderheid van bewustzijn. Het is een soort dromen bij bewustzijn. En dat is niet zo eng als het klinkt. Trance een brug te ver? Verdiep je in lucide dromen of lees het boek De kunst van controleverlies van Jules Evans.

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.

Meer lezen over chakra’s?

Stel je chakra’s open met deze zeven oefeningen.

Volgend artikel
Het achtste chakra: dit wil je weten
Het achtste chakra: dit wil je weten