Ecstatic dance zorgt voor een natuurlijke high (zonder een druppel alcohol)

Ecstatic dance zorgt voor een natuurlijke high (zonder een druppel alcohol) Ecstatic dance zorgt voor een natuurlijke high (zonder een druppel alcohol) Ecstatic dance zorgt voor een natuurlijke high (zonder een druppel alcohol)

Ecstatic dance is een unieke danservaring, waarbij je je helemaal kunt laten gaan. Op een pure manier smelt je samen met de muziek. En dat zonder verdovende middelen.

Veel mensen hebben een paar drankjes nodig om helemaal los te kunnen gaan op de dansvloer, maar dat is bij ecstatic dance nou net niet de bedoeling. Ecstatic dance-avonden worden steeds populairder, maar drank of drugs komt er niet bij kijken. Het is juist de bedoeling dat je de extase uit jezelf haalt. Tijdens ecstatic danse-avonden heerst een unieke atmosfeer waarbinnen iedereen zich veilig en vrij kan bewegen. Het nodigt uit om één te worden met de muziek, maar dan op een manier die je dichter bij jezelf brengt en je hart opent. Op blote voeten. Zonder geklets, smartphones of verdovende middelen.

Natuurlijke high

Ecstatic dance is eigenlijk een soort meditatieve vorm van dansen, waarbij je vrijuit mag bewegen. Er is geen goed of fout. De één kronkelt over de vloer, de ander beweegt wild de armen in de lucht. Het idee is dat je door te dansen, écht te dansen, in een soort trance raakt waardoor je dichter bij het goddelijke komt. De wereld om je heen bestaat even niet meer. Het is écht ‘dancing like no one’s watching’. Een natural high.

Geen afleiding op de dansvloer

De basisregels zijn simpel. Er wordt niet gepraat. Elkaars ruimte wordt gerespecteerd. Met elkaar dansen mag, maar heb je geen zin? Vouw dan rustig de handen voor de borst. Het belangrijkste: dúrf te dansen, lelijk te zijn en maak je niet druk om anderen. Vind je dat toch wat spannend? Tijdens een sessie is stilzitten en simpelweg waarnemen ongemakkelijker dan meedoen. Iedereen om je heen gaat los. Niemand let op jou, dus gooi de gene overboord en doe mee.


Dans-detox

Mensen die ecstatic dance-avonden bezoeken geven aan zich na een goede dansavond lichter te voelen. Alsof ze een reset hebben gehad, de detox-knop is ingedrukt. Tijdens de avonden wordt vaak begonnen met rustige, vrolijke ambient muziek en wordt de muziek naar mate de avond vordert meer hypnortiserend én komt er vaak een iets hardere bas bij kijken. In vrijwel alle grote steden worden tegenwoordig ecstatic dance-avonden georganiseerd.

Meer lezen over dansen?

Dit is de therapeutische werking van de silent disco.

Volgend artikel
Dansmeditatie om moeilijke emoties te verwerken
Dansmeditatie om moeilijke emoties te verwerken