De therapeutische werking van de silent disco

De therapeutische werking van de silent disco De therapeutische werking van de silent disco De therapeutische werking van de silent disco

Silent disco’s zijn méér dan alleen leuk: dansen met een koptelefoon op kan namelijk helpen tegen sociale angsten.

Wie weleens in een silent disco is geweest kan vast beamen dat de uitbundig dansende mensen – allen in hun eigen ritme en stijl, de één vrolijk meezingend, de ander volledig in zichzelf gekeerd – voor een extreem grappig beeld zorgen. Maar er is meer; de extra dimensie die dansen met een koptelefoon op met zich meebrengt, kan helpen tegen sociale angsten.

Dat je door te dansen een oppepper krijgt wisten we al langer; het maakt je vrolijk en geeft je een vrij gevoel. Silent disco’s staan dan ook bekend om hun enorm bevrijdende karakter: de manier waarop je verbinding maakt met de andere aanwezigen en met jezelf is totaal anders dan in een traditionele club of bar.

Dansen op muziek die alleen jij kunt horen, te midden van anderen die datzelfde doen, geeft een bepaald gevoel van vrijheid, veiligheid en authenticiteit.

Uit je hoofd

Voor mensen die kampen met sociale angsten kan de silent disco méér zijn dan een leuke ervaring alleen. Sociale angst zorgt bijvoorbeeld voor extreme onzekerheid en de angst om genegeerd of negatief beoordeeld te worden door anderen, vooral in bijzijn van een grote groep mensen.

Hierdoor voelt iemand met sociale angsten zich bij de ‘traditionele’ manier van uitgaan in een club of kroeg, waarbij de focus meestal ligt op de aanwezige mensen, vaak niet op zijn gemak.In de silent disco is dat anders: daar wordt vooral gefocust op de muziek die door ieders koptelefoon klinkt, in plaats van op de mensen in de ruimte. Dat biedt een soort ‘toevlucht’, een veilige haven.

Daarnaast zorgt muziek ervoor dat lichaam en geest met elkaar in verbinding komen. Omdat angsten zich in het hoofd bevinden en mensen die sociale angsten ervaren daardoor vaak veel ‘in hun hoofd’ bezig zijn, is die verbinding heel belangrijk, aldus creatief therapeut Maya Benettar.

De magische werking van muziek

Niet voor niets wordt muziek al jaren in tal van therapievormen toegepast. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat muziektherapie onder meer kan helpen bij dementie en depressie en dat het bijdraagt aan een betere gesteldheid in het algemeen. Muziek activeert allerlei samenwerkingen in de hersenen en zorgt voor een multi-zintuiglijke beleving. Hierdoor kan muziek een grote impact uitoefenen op iemands emoties, humeur en cognitieve functionering.

Uiteraard is er een verschil tussen muziektherapie en het gebruiken van muziek als therapeutisch middel, zoals bij een silent disco. Ariel Weissberger, oprichter van Berko Music Therapy in New York, legt het als volgt uit: bij muziektherapie wordt muziek op een klinische manier gebruikt om individuele doelen te bereiken, binnen therapeutische sessies die door een muziektherapeut worden volbracht. Muziek op een therapeutische manier gebruiken, zoals bij een silent disco, is geen vervanging van muziektherapie of een andere vorm van therapie, maar het kan wel degelijk therapeutische effecten teweegbrengen, aldus Weissberger.

Een koptelefoon opzetten en een silent disco bezoeken zorgt er dan ook niet voor dat de problemen van iemand met sociale angsten als sneeuw voor de zon verdwijnen. Maar, zo geeft Weissberger aan, muziek zorgt absoluut voor een betere connectie met jezelf en heeft zeker invloed op je emoties en humeur.

Actief en aandachtig luisteren naar muziek helpt om angstgevoelens en -gedachtes wat meer los te laten. Tel daar het bevrijdende karakter van dansen bij op en de silent disco is niet alleen een leuk uitje meer, maar óók een therapeutische ervaring.

Al zin om een dansje te wagen? De eerste silent disco in Nederland, aan het Leidseplein in Amsterdam, is onlangs geopend.

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.

Meer lezen over ontspannen met muziek?

Volgend artikel
Het nieuwe Happinez bookazine: Body, Mind, Soul
Het nieuwe Happinez bookazine: Body, Mind, Soul