Het achtste chakra: dit wil je weten

Het achtste chakra: dit wil je weten Het achtste chakra: dit wil je weten Het achtste chakra: dit wil je weten

In het Westen zijn we het meest bekend met het systeem van zeven chakra’s, vanuit de Indiase yogafilosofie. Maar er zijn ook leringen die uitgaan van meer energiecentra. Het achtste chakra – ook wel het Universele Hart genoemd – is het gebied waar je één bent met het goddelijke. 

Naast de Indiase yogafilosofie die uitgaat van zeven chakra’s zijn er ook leringen die uitgaan van vijf, zes, acht, negen, twaalf, dertien of 27 chakra’s. Het hangt er dus van af vanuit welke traditie, welke cultuur, je kijkt om het achtste chakra te benoemen.

Feit is dat we ons er steeds meer van bewust zijn dat alles met alles is verbonden. Dat we onderdeel zijn van een schepping én dat we zelf scheppers zijn. Scheppers vanuit liefde, geschapen door liefde. En daar gaat het achtste chakra over. Het is de plaats waar we een diepe eenheid ervaren. Niet alleen met alles van de schepping, maar ook met de Schepper zelf. Hier ervaar je veel ruimer dat je meer bent dan je ‘dagelijkse’ persoonlijkheid. Je ware natuur, die van onbegrensde liefde.

Locatie van het achtste chakra

Als de zeven chakra’s respectievelijk bij 1. het stuitje, 2. het heiligbeen, 3. de navel, 4. het hart, 5. de keel, 6. tussen de wenkbrauwen en 7. bij de kruin liggen, waar vind je dan het achtste chakra? Het achtste chakra is niet zozeer een plek, als wel een staat van bewustzijn. Het heeft eigenlijk geen locatie, maar wil je er contact mee maken, dan kan het wel fijn zijn om er een plaats bij te visualiseren. Verschillende stromingen hebben een ander antwoord op waar die plek is. Bijvoorbeeld tussen hart en keel, aan de schedelbasis, het punt waar in je wervelkolom de atlas en de draaier samenkomen, je aura, een vlam in het centrum van je hoofd, een ruimte in je hart of als een stralende zon zo’n dertig tot vijftig cm boven je hoofd.

Hartsbewustzijn

Contact maken met de dimensies van het hart wordt op heel verschillende manieren gedaan. Met als uitgangspunt dat je de kwetterende geest rustig maakt. Onze zintuigen trekken ons als het ware steeds de buitenwereld in door alle visuele prikkels. Terwijl we hartsbewustzijn juist ervaren vanuit onze binnenwereld. Je gedachten over toen en later loslaten, je ideeën over wie je bent laten voor wat ze zijn, daar gaat het binnen het achtste chakra om.

Of je dat nu doet via yoga, meditatie, ademhalingsoefeningen, een geloof, ceremonies, rituelen of creativiteit maakt niet uit. Er zijn nog zoveel meer manieren om de stilte te ervaren. Ze is overal aanwezig; het gaat erom jouw manier te vinden om er verbinding mee te maken. Als je helemaal opgaat in iets waarvan je houdt, ben je er ook. De kunst is om steeds een stukje langer in die stilte te verblijven en dat is een kwestie van oefenen.

Meer Happinez?

Over auteur
Volgend artikel
Lichaam en geest verbinden? Volg een cursus Mongools keelzingen
Lichaam en geest verbinden? Volg een cursus Mongools keelzingen