Meer levenslust? Zo versterk je je tweede chakra

Meer levenslust? Zo versterk je je tweede chakra Meer levenslust? Zo versterk je je tweede chakra Meer levenslust? Zo versterk je je tweede chakra

Het leven nodigt je uit om te genieten, te scheppen en te stromen. In je lichaam is die bron van pure levenslust je tweede chakra. Vanuit je buik kun je de mooiste nieuwe dingen geboren laten worden. 

In je buik, net onder je navel en ter hoogte van je heiligbeen, bevindt zich het tweede chakra. Het is het chakra van mogen voelen, van stromen en groeien. De plek waar je nieuw leven schept. Figuurlijk, in de vorm van creatieve ideeën, maar ook letterlijk: een ziel die hier geboren wil worden aan een lichaam helpen.

1. Visualisatie met goud en oranje

De kleur van het tweede chakra is blij en licht, een kleur die zwaarmoedigheid verdrijft, je hart verjongt en je nieuwsgierig en open maakt. Oranje stelt gerust en maakt dat je zin hebt om te delen, om jezelf te uiten en te luisteren naar anderen. Als je je een beetje down voelt, kun je een visualisatie doen met oranje.

 • Stel je voor dat je naar een prachtige zonsondergang kijkt.
 • Laat in je verbeelding de oranje stralen van de zon diep doordringen in je onderbuik, in je tweede chakra.
 • Bij elke inademing visualiseer je dat deze kracht in de richting van de klok om het chakra heen golft en wervelt en bij de uitademing stel je je voor dat alle negatieve energie uit je wegstroomt.
 • Doe dit totdat je de warmte kunt voelen stromen in je buik.

2. Weet dat je goed bent zoals je bent

Het tweede chakra heeft als symbool de lotus met zes oranjerode bladeren, die de vreugde van het scheppen verbeeldt. In de cirkel binnen in de lotus is een maansikkel afgebeeld, het symbool voor water. De maan staat voor groei en regeneratie, ze heeft niet alleen invloed op de getijden van de Aarde, maar ook op onze emoties.

De in het midden afgebeelde mantra is ‘VAM’.  Dit mantra kun je gebruiken om je tweede chakra te helen en meer zelfvertrouwen te krijgen – te weten dat je goed bent zoals je bent en dat je door het leven wordt uitgenodigd jezelf te openen voor anderen.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
 • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

 • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

 • En nog veel meer

3. Voedsel dat het tweede chakra versterkt

Dit voedsel past bij en versterkt het tweede chakra:

 • Zuiver water en alles wat veel water bevat, zoals sappig fruit, soep en smoothies.
 • Alles wat oranje is. Vooral zoet tropisch fruit zoals sinaasappel, mandarijn, mango, papaja, meloen en passiefruit en het sap daarvan. Ook groentes zoals pompoen, wortel en oranje paprika.
 •  Kokosolie en vette vis, vooral wilde zalm.
 •  Noten en zaden: amandelen, walnoten, pistachenoten, cashewnoten, zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaad en karwijzaad.
 • Kruiden: koriander, venkel, kaneel, vanille, carob.
 • En last but not least: goudkleurige honing.

4. Geuren die bij het tweede chakra horen

Etherische oliën die bij het tweede chakra horen, zijn bijvoorbeeld sandelhout, sinaasappel en rozengeur. Deze geuren versterken en harmoniseren het chakra en verspreiden een subtiele vreugde.

Je kunt etherische of essentiële oliën gebruiken in een geurbrandertje, maar bijvoorbeeld ook een paar druppels in een warm band of een stoombadje doen. Ook kun je ze toevoegen aan kokosolie, om er een heerlijke massageolie van te maken.

5. Geef jezelf een zonnemassage

Leg een hand op je buik en de andere hand op je onderrug en voel de warmte van je handen op je lijf. Stel je intussen voor dat er een oranje zon straalt in je onderbuik, op de plek van het tweede chakra. Adem naar je onderbuik toe en voel wat er gebeurt. Draai nu met beide handen rondjes op je onderbuik.

Ook kun je de energie van dit chakra naar boven leiden door om beurten met je handen van je onderbuik naar boven strelende bewegingen te maken, op de inademing.

6. Masseer je reflexpunt

De chakra’s hebben hun eigen reflexpunten op onze handen. Aan de basis van het middenhandsbeentje, onder de duim waar de pols overgaat in de hand, bevindt zich het reflexpunt van het tweede chakra. Lichte, vriendelijke massage van dit punt – en dat kun je overal en altijd vrijwel ongemerkt doen – maakt je vrolijker en opener.

Dit is een ingekort artikel uit het Happinez Zomerboek – 2022. Benieuwd naar het hele artikel? Bestel het Zomerboek nu zonder verzendkosten in de Happinez webshop.

Over auteur
Vanaf het allereerste begin was Lisette Thooft bij Happinez betrokken. Hoewel ze ooit Engelse literatuur studeerde zelfs een blauwe maandag lerares Engels was, waart ze ondertussen al tientallen jaren met hartstocht, nieuwsgierigheid en verwondering rond in de wereld van de spiritualiteit. Ze vertaalt alles wat ze meemaakt in artikelen, boeken, liedjes die ze zingt met haar gitaar en online cursussen die ze persoonlijk begeleidt.

Meer lezen over chakra’s?

7x verse kruidenthee om je chakra’s in balans te brengen.

Volgend artikel
7 chakra’s: hoe verken je hun (dis)balans?
7 chakra’s: hoe verken je hun (dis)balans?