Zo beleef je een spirituele decembermaand

Zo beleef je een spirituele decembermaand Zo beleef je een spirituele decembermaand Zo beleef je een spirituele decembermaand

De periode tussen kerst en oud en nieuw is de ideale periode om naar binnen te keren. Om op zoek te gaan naar verdieping, inspiratie en vernieuwing. Hoe doe je dat als je niet gelovig bent? 

De laatste twee weken van het jaar zijn een periode van uitersten. Aan de ene kant is er de duisternis die doet verlangen naar stilte, rust en vertraging. Het besef dat het jaar ten einde loopt, daalt langzaam in. Aan de andere kant staan de kerstborrels en alle to do’s – thuis en op werkgebied – die we het liefst vóór de start van het nieuwe jaar ‘nog even’ willen afronden.

Beleef heilige dagen

Hoe verleidelijk is het om in de laatste weken van het jaar vooral in de actiemodus te staan? En hoe prettig vind je dat? Hoewel er natuurlijks niets mis is met actief bezig zijn, loop je door een grote focus op doen de kans om de rijkdom te missen van periode die voor je ligt. Het zijn van oudsher heilige dagen; de kerstvakantie wordt in het Engels niet voor niets aangeduid met holy days.

De terugkeer van het licht

Al lang voordat het christendom zijn intrede deed, werd de periode van 24 december tot 6 januari  als magisch beschouwd. Germaanse en Keltische volkeren vierden na de winterzonnewende op 21 december een midwinterfeest dat soms elf dagen en twaalf nachten duurde. Na het voltrekken van de kortste dag vierden zij de overwinning van het licht op de duisternis. In een tijd waarin kunstlicht volledig ontbrak, konden mensen niet veel anders dan vol vertrouwen wachten op de terugkeer van het licht en het lengen van de dagen.

De seizoenen komen door ons heen

Tegenwoordig hebben de natuurlijke elementen nog nauwelijks impact op het reilen en zeilen van ons dagelijks leven. Maar de invloed van de seizoenen is voor veel mensen (onbewust) wel voelbaar. In Leven & werken in het ritme van de seizoenen herinnert I Tjing-deskundige Jaap Voigt lezers eraan hoe we allemaal onderdeel zijn van de natuur. ‘Er is een doorgaande levensstroom, die er altijd is; die bezit van ons kan nemen en waar wij gehoor aan kunnen geven’, schrijft hij. ‘De seizoenen komen als het ware door ons heen. (…) En onze lichamelijke en geestelijke gesteldheid is een uitdrukking van die seizoenen.’


21 december als het hoogtepunt van yin

Voigt hanteert een energetische seizoens-indeling, gebaseerd op de eeuwenoude wijsheid van de I Tjing. Door je bewust te worden van dit natuurlijke ritme en de manier waarop je werkt en leeft hierop af stemmen, kun je meer balans creëren in je leven. Zo is de winter, die volgens de energetische kalender van 6 november tot 4 februari loopt, de periode van terugtrekking en verstilling. Op 21 december bereikt ze haar hoogtepunt en is invloed van de yin-energie maximaal voelbaar.

‘De winter is de nacht van het jaar. De aarde is schijnbaar slapend en de slaap is te zien als de kleine dood. Krachten van vernieuwing en zuivering zijn op een autonome manier aan het werk.

De kracht van de winter zit vol paradoxen. Er is een nieuw leven gehuld in de dood. Er is snelle groei gehuld in rust. Het is de ijskoningin met een warm hart.
De kracht van het nieuwe leven begint te kloppen in een ogenschijnlijk rottend zaadje.
Uiterlijk is er rust, innerlijk is er groei.
Maar wanneer het lichaam wat langzamer beweegt, wordt de geest gezuiverd en keren de gedachten van het aardse naar het geestelijke.’

Oefening: Je agenda herzien

Neem een moment voor jezelf om vòòr kerst van start gaat, even stil te staan bij je agenda voor de komende twee weken. Misschien ben je geneigd om tussen kerstmis en nieuwjaar veel afspraken en duizend-en-een klusjes in te plannen, maar het blijkt dat daar in de praktijk vaak vrij weinig van terechtkomt. Dat is niet zo gek wanneer je je bedenkt dat de energie van deze periode uitnodigt tot rust, verstilling en bezinning. Schrap daarom zo nodig wat moetjes of verplaats to-do’s naar het nieuwe jaar. Dat zal er alleen maar voor zorgen dat je extra kunt genieten van wat er wel in je agenda kan blijven staan.

Tekst: Janita Naaijer

Beeld: fotografie en styling door Pia Jane Bijkerk

Meer weten?

Meer lezen over spiritualiteit?

Aan de slag met een intentie? Gebruik de magie van kaarsen.

Volgend artikel
Als je je eenzaam voelt tijdens de feestdagen
Als je je eenzaam voelt tijdens de feestdagen