Pendelen: dit is alles wat je erover moet weten

Pendelen: dit is alles wat je erover moet weten Pendelen: dit is alles wat je erover moet weten Pendelen: dit is alles wat je erover moet weten

Pendelen is een eeuwenoude manier om antwoord te krijgen op al je vragen. Of je wel of niet moet solliciteren op die nieuwe baan, of je die reis nu echt moet gaan maken, of je partner wel echt de juiste is voor jou. Natuurlijk kun je wachten op dat ene inzicht, maar je kunt ook op zoek naar het antwoord op jouw vraag door een pendel te gebruiken. Wat pendelen precies is, hoe het werkt en wat voor vragen je kunt stellen, lees je hieronder.  

Wat is pendelen?

Pendelen is een manier om aan antwoorden op al je levensvragen te komen. Hiervoor gebruik je een zogenaamde pendel. Dit is een stukje metaal, edelsteen, glas of hout aan een ketting of touwtje. Dit heeft de vorm van een druppel. Een pendel wordt ook wel een pendulum genoemd. Dit is Latijn voor ‘slinger’.

Met de pendel kun je komen bij informatie die diep in jouw onderbewuste verborgen zit. Jouw onderbewuste is wat de pendel in een bepaalde richting beweegt. Uit die richting is vervolgens het antwoord op jouw vraag af te lezen.

Lees ook: zo leer je je intuïtie ontwikkelen

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
 • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

 • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

 • En nog veel meer

Is pendelen gevaarlijk?

Veel geïnteresseerden vragen zich af of pendelen gevaarlijk is. Over het algemeen is dat niet het geval. Het is een misverstand dat pendelen iets occults is, en het heeft niets te maken met geesten of engelen. De pendel beweegt omdat jouw onderbewustzijn de pendel (via microscopisch kleine, onbewuste spierbewegingen) stuurt.

Dus, zo lang je de pendel gebruikt om contact te maken met jouw onderbewuste, is er niets om bang voor te zijn. Zet voor je gaat pendelen een duidelijke intentie dat je enkel antwoorden zoekt vanuit jouw onderbewustzijn. Het middel brengt je niet zomaar in contact met iets waar jij niet om hebt gevraagd. We raden niet aan om de pendel met een andere intentie te gebruiken, net als dat je hem niet in dient te zetten voor het antwoord op gezondheidsvragen.

Ook niet onbelangrijk: gebruik de pendel met mate. Hoe verleidelijk het ook mag zijn om de pendel te raadplegen bij iedere vraag die je maar kunt bedenken, kun je dit beter niet doen. Zorg dat de pendel een leuk hulpmiddel is, maar maak hem vooral niet belangrijker dan dat.

Lees ook: levensvraag? Vind het antwoord met tarotkaarten

Hoe moet je pendelen?

Om te beginnen is het goed om te weten dat iedereen kan pendelen. Je hoeft er geen bijzondere gave of kwaliteit voor te hebben; het is gewoon een kwestie van oefenen. Verder raden we aan om onderstaande stappen te volgen.

Stap 1. Kies een pendel en pendelbord

Om te pendelen is het enige wat je nodig hebt een open geest, een pendel, en een pendelbord. Een pendel kiezen is iets persoonlijks: vertrouw op je intuïtie om de pendel te kiezen die bij jou past. Wat voelt goed? Wat vind jij mooi?

Een pendelbord kun je zelf maken, maar het kan ook fijn zijn om een mooi bord te kopen. Zo maak je jouw pendelsessie extra bijzonder. Op een pendelbord vind je verschillende antwoorden op jouw ja-nee vragen. Je hebt verschillende varianten, maar  om het simpel te houden raden we aan om te beginnen met een pendelbord met ‘ja’, ‘nee’ of ‘andere vraag’ als antwoordopties.

Stap 2. Maak kennis met je pendel

Kennismaken is een voorwaarde voor een soepele samenwerking met je pendel. Dat doe je door vragen te stellen waarop de pendel met ‘ja’, ‘nee’ of ‘misschien’ kan reageren. Eerst wil je weten welke beweging staat voor welk antwoord. Stel dus vragen waar je het antwoord op weet (Ben ik morgen jarig? Heb ik twee broers?), zodat je kunt vaststellen wat je pendel doet. Schrijf dit vervolgens op.

Er zijn drie mogelijke bewegingsrichtingen: van links naar rechts, van voor naar achter of in cirkels bewegen. Tijdens het pendelen houd je je elleboog op tafel (of op een andere stabiele ondergrond). Houd het koordje vast tussen je duim en wijsvinger, zodat de pendel in een loodrechte lijn naar beneden hangt.

Stap 3. Kom in de sfeer

Maak je hoofd leeg voor je met de pendel aan de slag gaat. Het is geen bezigheid voor even snel tussendoor. Zorg dus dat je kunt focussen op de interactie met je pendel. Ben je te onrustig, dan trilt je pendel en gebeurt er verder niets. Probeer dus écht om je boodschappen- of takenlijstje even opzij te zetten. Vervolgens ga je op een relaxte manier ‘in gesprek’ met je pendel. Spreek alsof het een vriend van je is die je om advies vraagt.

Stap 4. Sta open

Pendelen is praten met je hogere zelf, je onderbewustzijn, misschien met een gids. Ga uit van wat voor jou prettig voelt en schrik niet van wat er gebeurt. Als je het eng vindt, stel dan geen vragen over de toekomst, maar alleen over je gevoel. Als je sceptisch bent, stel je pendel dan op de proef met vragen over de nabije toekomst (heeft mijn trein morgen vertraging? Word ik straks gebeld door …?). Stel geen vragen op basis van iets waar je heel erg op hoopt. Dan ga je sturen en krijg je geen eerlijk antwoord.

Stap 5. Wees duidelijk

Om duidelijke antwoorden te krijgen op je vragen, is het goed om van tevoren precies te bedenken wat je wilt weten. Welke mogelijke antwoorden zijn er? En heb je duidelijk welke bewegingsrichting bij ieder antwoord hoort? Het makkelijkst is om te beginnen met ja/nee vragen (zie punt 1). Check goed wat ‘ja’ is voor jouw pendel en wat ‘nee’. Zo is het voor jou ook het makkelijkst ontcijferen wat je pendel je wil vertellen. Je kunt bijvoorbeeld (een variatie op) een van deze vragen stellen.

Stap 6. Oefenen, oefenen, oefenen

Maak aantekeningen van wat je ontdekt. Werkt je pendel niet meteen? Geen zorgen, misschien is het niet de juiste pendel voor je of heb je langer de tijd nodig om je open te stellen voor de antwoorden. Pendelen en intuïtiever worden is een proces. Ga in het begin ook niet te lang aan de slag. Kies één vraag uit om je op te focussen. Lukt het niet, dan betekent dat niet dat jij niet ‘kunt’ pendelen. Iedereen kan pendelen, het kost alleen even wat tijd om kennis te maken met je pendel, het pendelen zelf en om je open te stellen voor de antwoorden.

Voorbeelden van pendelvragen

 • Zit er toekomst in mijn relatie?
 • Kan ik nog groeien in het werk dat ik nu doe?
 • Blokkeer ik door angst? Ben ik me bewust van die angst?
 • Heeft de droom van vannacht te maken met …?
 • Belemmert de vriendschap met … mij?
 • Reis ik binnenkort naar …?
 • Is dit het juiste moment om mijn huis te verkopen?
 • Moet ik ingaan op het aanbod van …?

Meer lezen?

Dit is waarom je als rationele denker ook moet luisteren naar je onderbewuste.

Over auteur
Bente de Bruin is journalist, auteur, astrologie-expert en Schorpioen. Vanuit een overtuiging dat niet iedereen met hetzelfde sterrenbeeld ook dezelfde persoonlijkheid zou hebben, is ze gaan onderzoeken hoe astrologie nu écht werkt. Een grote passie was geboren. Ondertussen heeft ze er haar missie van gemaakt om astrologie toegankelijk te maken voor een grote doelgroep en deze leer over te brengen zoals deze echt is: interessant, leerzaam en vooral heel erg leuk.
Volgend artikel
Smudgen en pendelen: maak je los van zware energie
Smudgen en pendelen: maak je los van zware energie