Rationele denker? Waarom je ook moet luisteren naar je onderbewuste

Rationele denker? Waarom je ook moet luisteren naar je onderbewuste Rationele denker? Waarom je ook moet luisteren naar je onderbewuste Rationele denker? Waarom je ook moet luisteren naar je onderbewuste

Het wordt steeds normaler om je beweegredenen uit te drukken in gevoelstermen. Je doet geen bod op een huis omdat het niet goed voelt of schrijft een sollicitatiebrief omdat je er een goed gevoel bij hebt. Gevoelens zijn altijd een graadmeter, maar de mate waarin ze in het huidige taalgebruik voorbij komen, is nieuw.

Positief, want het brengt ons dichter bij ons hart en dus bij onszelf. Interessant is wel dat deze verschuiving, volgens de theorie van psycholoog, psychiater en filosoof Carl Gustav Jung, dichter bij ons on(der)bewuste staat dan bij ons bewuste. En dat is opmerkelijk in een maatschappij waarin bewustzijnsvergroting aan de orde van de dag is. Ontdek hoe Jung het bewuste, onderbewuste en onbewuste van elkaar onderscheidt.

Bewuste: zijn en ervaren

Het vergroten van ons bewustzijn; daar zijn we sinds de Verlichting enthousiast mee bezig. Kennis is macht en religie niet noodzakelijk, want alles zit in onszelf. Op het moment dat je geboren wordt, ben je je bewust van de wereld om je heen. Je groeit op in een bepaalde cultuur, leert de bijbehorende taal en gebruiken, doet kennis op die in lijn ligt met je ervaringen en kunt die kennis eindeloos uitbreiden en verdiepen. Je bewustzijn is je leven op aarde: relatief helder, duidelijk en tastbaar.

Onderbewuste: intuïtieve ingevingen

Dat wat je waarneemt, maar niet kunt verklaren, is het onderbewuste. Dromen, intuïtie, tarotleggingen die je een passend antwoord op een levensvraag verschaffen, een vreemde met wie je een gesprek hebt dat je op een idee brengt, een bijna-doodervaring die je kijk op het leven doet veranderen; allemaal uitingen van het onderbewustzijn. Je onderbewuste is het doorgeefluik van het onbewuste naar het bewuste. Iedereen krijgt ingevingen en je onderbewuste vraagt: handel ernaar, zet het om in iets wezenlijks. Kortom: integreer je onderbewustzijn in je bewustzijn. Voelt iets niet goed? Probeer zo duidelijk mogelijk te verwoorden waaróm niet. Waardevol voor jezelf en anderen.


Onbewuste: het onverklaarbare

Jung vergelijkt het onbewuste met de oceaan die zich onder het eiland (bovenzees: bewuste, onderzees: onderbewuste) bevindt. Het staat los van de tastbare vorm. Denk aan invloeden van voorouders, eerdere levens, verschillende dimensies, energieën, de bron. Welke naam je er ook aan geeft; het onbewuste staat voor alles wat we niet zien, maar wel invloed op ons heeft. En als het belangrijk is om het in tastbare vorm waar te nemen, stelt het onderbewustzijn je op de hoogte.

Meer weten over Jung en het onderbewuste?

  • Psychologische beschouwingen van Carl Gustav Jung
  • Jung’s Map of the Soul van Murray Stein

Meer inzichten lezen?

Zo maak je de juiste keuze, volgens Deepak Chopra.

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.
Volgend artikel
Mini-meditatie: alles loslaten
Mini-meditatie: alles loslaten