Zo maak je de juiste keuze, volgens Deepak Chopra

Zo maak je de juiste keuze, volgens Deepak Chopra Zo maak je de juiste keuze, volgens Deepak Chopra Zo maak je de juiste keuze, volgens Deepak Chopra

Het kan soms lastig zijn om keuzes te maken, maar bedenk: jouw levensgeluk hangt niet af van die ene keuze. Het leven vormt zich om jou heen, niet andersom.

Doordat de meeste mensen zich geen zorgen hoeven te maken over de basisbehoeften (eten, drinken, een dak boven het hoofd), is er alle ruimte om na te denken over al het andere. Het gevolg: flink veel mensen hebben last van keuzestress.

Intuïtief kiezen

Waarom vinden mensen het maken van keuzes vaak lastig? Grootste oorzaak is dat er teveel alternatieven zijn. En als er veel opties zijn, waar ga je dan voor? We wikken en wegen wat af, maar meestal helpt al dat gepieker ons geen steek verder. Kan het ook anders? Volgens Deepak Chopra, arts en wereldberoemd auteur, wel. Hij zegt dat een goede keuze simpel te herkennen is. In zijn boek ‘De zeven spirituele wetten van succes’ stelt hij dat een juiste keuze er een is die jou gelukkig maakt én waar je geen stress bij voelt. Met andere woorden: voel je stress, druk of angst bij een bepaalde uitkomst? Dan is de keuze niet de juiste.

Soms kan een keuze heel stressvol zijn, maar is het achteraf alsnog de juiste. Voor deze intuïtieve manier van kiezen is het dan ook heel belangrijk dat je jezelf vanaf een afstandje kunt bekijken. Vind je dat lastig, dan heeft Deepak Chopra twee vragen die je jezelf kunt stellen. Ten eerste kun je je afvragen welke gevolgen deze keuze heeft. Schrijf het antwoord op. Vervolgens vraag je je af of die gevolgen jou gelukkig zullen maken. Is het antwoord ja, dan weet je dat je de juiste keuze maakt. Is het antwoord nee, dan maak je de keuze niet.

Er is geen vooropgezet plan

Nu is dit wellicht een beetje kort door de bocht. Soms kan een keuze heel stressvol zijn, maar is het achteraf alsnog de juiste. Soms heb je niet de luxe om een keuze wel of niet te maken, maar móet je wel. En soms kun je de gevolgen simpelweg nog niet overzien of pakken ze toch nog anders uit. Op zulke momenten kan een andere wijze les van Deepak Chopra helpen. Hij zegt: “Wanneer je piekert of je wel de juiste keuze maakt, neem je eigenlijk aan dat het universum je zal belonen voor de ene keus en zal straffen voor de andere. Maar het universum heeft geen vooropgezet plan. Wanneer je een keuze maakt, past het leven zich daarop aan. Er is geen goed of fout, alleen een reeks mogelijkheden die wijzigen bij elke gedachte, bij elk gevoel en bij elke ervaring.”

Lichter leven: een keuze is ook maar een keuze

Wat je ook kiest, het leven zal zich vormen naar de beslissing die jij hebt gemaakt. En wanneer je die keuze eenmaal gemaakt hebt, zal je nooit weten hoe het was geweest als je een andere beslissing had genomen. Pijnig jezelf dan ook niet met twijfel of ‘wat als’-vragen, maar kies vol overgave voor het een of het ander. Ook al weet je niet wat het zal brengen: het leven loopt zoals het loopt. Er zullen altijd dingen zijn die we niet kunnen voorspellen en waar we geen controle op hebben. Laten we dat dan ook niet proberen, maar ergens voor gaan en erop vertrouwen dat het de juiste beslissing was door de gevolgen simpelweg te accepteren. Jouw levensgeluk hangt niet af van die ene keuze, hoe zwaar die ook kan voelen. Wie dat ten volle beseft, zal merken dat het een stuk makkelijker wordt om knopen door te hakken.

Meer Happinez?

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.
Volgend artikel
Een (te) druk leven? Dit is wat mindfulness voor je kan doen
Een (te) druk leven? Dit is wat mindfulness voor je kan doen