Terug naar overzicht

Aan de slag met levensvragen? Zo vind je het antwoord met tarotkaarten

Categorie
Tekst
Fabienne Peters
Aan de slag met levensvragen? Zo vind je het antwoord met tarotkaarten

Aan dit eeuwenoude kaartenorakel kun je alles vragen. Het is de uitdaging de betekenis van de kaarten goed te leren duiden. Tarot doet een beroep op je intuïtie en associatievermogen. Zin om die twee te trainen? Lees dan snel verder.

Actief associëren

Waarom ben ik de liefde van mijn leven nog niet tegengekomen? Hoe zorg ik dat ik meer geld overhoud deze maand? Zomaar twee vragen die je aan tarotkaarten kunt stellen. Verwacht geen pasklare antwoorden, maar neem een proactieve houding aan en analyseer jezelf en je situatie door verbanden te leggen met behulp van de betekenis van de kaarten. Zie het als een spel, een psychologische uitdaging.

Tarottip
Duid de kaarten in eerste instantie door er goed naar te kijken. Wat vertelt de illustratie je, wat zegt de naam van de kaart? Bedenk dat eerst voor jezelf, voordat je google of je tarotboek erbij pakt.

Bekers 5
Je hebt verlies geleden, je bent iets of iemand kwijtgeraakt die je heel dierbaar was. Probeer de opening naar nieuw geluk weer te vinden.

Belangrijke levensthema’s

Een tarotset bestaat uit de Grote en Kleine Arcana. De Kleine Arcana telt 56 kaarten die zijn verdeeld in vier reeksen: Bekers, Staven, Pentakels en Zwaarden. De Grote Arcana bestaat uit 22 archetypes, zoals de Kluizenaar, de Wereld en het Oordeel. De Kleine Arcana gaat over je huidige situatie. Wat speelt er, wie heeft daar invloed op, wat kun je eraan doen? De Grote Arcanakaarten staan voor belangrijke thema’s in je leven.

Tarottip
Neem een duidelijk vraag in gedachten, dan is het makkelijker om de legging te duiden.

De Kluizenaar
Verlichting, mystieke krachten, luisteren naar de ander, innerlijke stabiliteit.

Betekenis Kleine Arcana

De kaarten met Bekers, Staven, Pentakels en Zwaarden zijn allemaal genummerd van één tot met tien, aangevuld door de hofkaarten: Schildknaap, Ridder, Koningin en Koning. Net als bij een potje pesten of pokeren. Met bluffen kom je bij het lezen van tarotkaarten alleen niet ver. De kaarten in de Kleine Arcana hebben allemaal betekenis. Zo staan Bekers voor emotie, intuïtie en het onderzoeken van de liefde. Staven voor actie, energie, visie en een helder doel. Pentakels staan voor vastigheid, aarden en materiele zaken. Zwaarden voor bewustwording, nieuwe inzichten en communicatie.

Tarottip
Hofkaarten kunnen voor jezelf staan, maar ook voor iemand in je omgeving die invloed heeft op je vraag.

Zo kan een Koning of Koningin voor een ouder persoon staan die je vertrouwt, een Ridder voor een (on)bekende die voor een nieuwe wending zorgt en een Schildknaap voor iemand met een belangrijke boodschap.

Staven 8
Dynamisch en divers: deze kaart staat voor beweging. Er gebeurt veel in je leven en dat raakt je. Nieuwe kansen doen zich voor, je grijpt ze met beide handen aan.

Betekenis Grote Arcana

De kaarten uit de Grote Arcana staan voor de thema’s in je leven. Belangrijke kaarten om te analyseren als je ze tegenkomt in een legging. Benieuwd naar de kaart die staat voor jouw persoonlijkheid?

Uitkomsten

  • Tel de cijfers van je geboortedatum als losse getallen bij elkaar op.
  • Je komt dan op een getal dat bij een Grote Arcanakaart hoort (bijvoorbeeld 21 oktober 1988: 2+1+1+0+1+9+8+8 = 30, 3+0 = 3 = de derde Grote Arcanakaart = de Keizerin).
  • Als het getal boven 22 uitkomt (de laatste kaart), tel je de twee getallen bij elkaar op, zoals in het voorbeeld.
  • De Grote Arcana begint bij de Dwaas en eindigt bij de Wereld. Afhankelijk van de set kaarten die je hebt, zijn daar extra kaarten aan toegevoegd zoals de Intuïtie en de Prinses.

Tarottip
Tarotkaarten verbeelden metaforen, dus wees niet bang voor de kaart de Dood. Die staat voor een nieuw begin of einde in de breedste zin.

De Gehangene
Start van nieuw bewustzijn, de wereld op zijn kop, ontluiken van ware identiteit.

Meer weten?

Het volgende deel gaat in op duiden, leggingen, de vragen die je kunt stellen en verschillende kaartensets. Kun je niet wachten? Duik alvast de boekhandel in of het internet op, want over tarot is ontzettend veel geschreven en te ontdekken.

Door anderen gelezen