Hofkaarten in tarot: zo kun je ze herkennen en ermee werken

Hofkaarten in tarot: zo kun je ze herkennen en ermee werken Hofkaarten in tarot: zo kun je ze herkennen en ermee werken Hofkaarten in tarot: zo kun je ze herkennen en ermee werken

Wil jij je verder verdiepen in de wereld van tarot? Dan is kennis over de hofkaarten bijna onmisbaar. Ontdek hoe je met de hofkaarten te werk gaat en hoe je deze bijzondere kaarten uit de kleine arcana kunt interpreteren.

Om te beginnen bestaat ieder tarotdeck uit 78 kaarten, waarvan 22 grote arcana-kaarten en 56 kleine arcana-kaarten. Binnen de Kleine Arcana onderscheiden we nog een categorie: de hofkaarten. Er zitten in totaal 16 hofkaarten in een tarotdeck, bestaande uit: Schildknapen, Ridders, Koningen en Koninginnen. Je kunt de hofkaarten als onderdeel van je tarotdeck beschouwen, maar je kunt er ook apart mee werken.

Krachtige figuren

Het kan op het eerste oog lastig lijken om te werken met hofkaarten, omdat op deze kaarten geen daadwerkelijke gebeurtenis plaatsvindt. Op deze kaarten zie je vaak een persoon ‘niksen’. Maar als je anders naar de hofkaarten gaat kijken, dan wordt het een feest om met ze aan de slag te gaan.

Een manier om dat te doen is door de kaarten als 16 persoonlijkheden te zien, zegt tarot-expert Christa Bouwmans van de Academie van Tarot. Zo kun je de afgebeelde personen op de hofkaarten zien als krachtige figuren die ieder hun talenten en valkuilen hebben. Wanneer je ze meer eigen maakt en meer gaat letten op de overeenkomsten en verschillen tussen de kaarten, wordt het makkelijker om deze te duiden en er een betekenis aan toe te kennen.

Op zoek naar antwoorden op jouw levensvragen?

Volg onze award-winnende training Tarot, meer dan 2.215 trainees gingen je voor
  • Wijsheden en tips van tarotdeskundige Ingrid de Bruijn
  • Leer je eigen tarotleggingen duiden
  • Cadeau: luxe Happinez Tarotdeck

Hofkaarten als spiegel

De hofkaarten kunnen dan een stukje van jezelf spiegelen. Ze kunnen duiden op houdingen, eigenschappen en gedragingen van jezelf. Zo kunnen de kaarten inzicht geven in hoe je een bepaalde situatie bekijkt of aanpakt. Als je een steuntje in de rug kunt gebruiken dan kun je je bijvoorbeeld afvragen: wat zou de persoon op deze kaart in mijn situatie doen?

Daarnaast zijn er nog een aantal manieren om met de hofkaarten te werken. Deze oefeningen van Christa kunnen je op weg helpen:

Oefening 1:

Leg alle 16 hofkaarten voor je neer en vraag jezelf af: op wie lijk ik op dit moment in mijn leven het meest? Kies een kaart en neem de tijd om op te schrijven waarom je deze kaart gekozen hebt. Schud vervolgens de andere 15 hofkaarten en vraag: van welke hofkaart kan ik op dit moment iets leren? Trek één kaart. Hoe verschilt deze kaart van de kaart die jij voor jezelf gekozen had? Wat heb je (dus) op dit moment te leren?

Oefening 2:

Schud de 16 hofkaarten en trek twee kaarten:

– Wat is mijn kracht?

– Wat is mijn valkuil?

Oefening 3:

Vraag je vrienden om mee te doen. Leg de 16 hofkaarten op tafel. Om beurten staat één iemand centraal. De anderen kijken naar de kaarten en kiezen in hun hoofd welke afbeelding ze associëren met deze persoon. Je telt af 3 – 2 – 1… en dan wijst iedereen de gekozen kaart aan. Vertel elkaar waarom je deze keus gemaakt hebt, en zo leer je meer over hoe anderen jou zien.

Meer weten over de hofkaarten?

Bij de Academie voor Tarot kun je je aanmelden voor de cursus ‘Grip op de hofkaarten’. In deze cursus maak je een diepe connectie met de hofkaarten. Lees hier meer over deze cursus.

Over auteur
Dit artikel is met liefde geschreven door de redacteuren van de Happinez online redactie. Benieuwd naar de gezichten achter de artikelen? Bekijk dan ook ons colofon.

Meer lezen over tarot?

Tarotkaarten als spiegel, dit hebben ze jou te bieden.

Volgend artikel
Welk tarot archetype past bij jou? Doe de test
Welk tarot archetype past bij jou? Doe de test