Betekenis tarotkaart 11 – Gerechtigheid

Betekenis tarotkaart 11 – Gerechtigheid Betekenis tarotkaart 11 – Gerechtigheid Betekenis tarotkaart 11 – Gerechtigheid

Steekwoorden:

 • Gerechtigheid
 • Waarheid
 • Oorzaak en gevolg
 • Eerlijkheid
 • Verantwoordelijkheid
 • Balans

Dit zie je op de kaart:

Het is verleidelijk om deze dame te omschrijven als Vrouwe Justitia, maar dat is ze niet. Ze gaat namelijk niet over aardse wetgeving – daar is De Keizer voor. Zij beslist op basis van kosmische wetten! De twee pilaren staan voor balans en orde. Als je rechtvaardig wilt oordelen, is het belangrijk om je verstand én je innerlijke wijsheid te gebruiken. Ze moeten in evenwicht zijn. Daarom houdt ze het Zwaard (ratio, logica) in haar rechterhand vast en de weegschaal in haar intuïtieve linkerhand. Het Zwaard snijdt aan twee kanten, wat laat zien dat elk verhaal twee kanten heeft. Deze vrouw is zich daarvan heel bewust.

Illustraties van Ez Silva uit het Happinez Tarotdeck

Betekenis van ‘Gerechtigheid’

Het is tijd om verantwoording af te leggen voor je daden. Om de innerlijke balans op te maken. Dat klinkt misschien angstaanjagend, maar je hoeft niet bang te zijn voor de dame op de Gerechtigheid- kaart. Ze wil recht doen aan iedereen (dus ook aan jou!) en neemt besluiten met hoofd én hart.

Zoals de zuilen aangeven: ze weet dat de wereld niet zwart of wit, maar grijs is. Daar houdt ze rekening mee, terwijl ze jouw daden eerlijk en begripvol weegt. Kun jij, net als zij, de waarheid onder ogen zien? Je oogst wat je hebt gezaaid. Vraag jezelf af: klopt het wat ik doe? Welke zaadjes strooi je uit en vanuit welke intentie: liefde of bijvoorbeeld angst? En draag jij de verantwoordelijkheid voor jouw daden? Heb je er misschien spijt van? Wat heb je ervan geleerd? Het zijn allemaal factoren die deze vrouw laat meewegen.
Deze kaart duikt vaak op in een legging als je voor een belangrijke keuze staat die verstrekkende gevolgen heeft. De boodschap: word je ervan bewust wat jouw besluit teweeg brengt. Beide kanten van het Zwaard zijn vlijmscherp: wat je ook doet, het heeft altijd gevolgen. Het is dus een kwestie van wikken en wegen. Luister naar je innerlijke wijsheid en naar je verstand. Wat is een juiste beslissing? De waarheid ligt in het midden.

Deze tekst en illustraties komen uit het Happinez Tarotdeck. Ontdek het deck hier:

Op zoek naar antwoorden op jouw levensvragen?

Volg onze award-winnende training Tarot, meer dan 2.215 trainees gingen je voor
 • Wijsheden en tips van tarotdeskundige Ingrid de Bruijn
 • Leer je eigen tarotleggingen duiden
 • Cadeau: luxe Happinez Tarotdeck

Wil je weten wat vandaag je te bieden heeft? Trek een gratis kaart uit het Happinez Tarotdeck

Credits:

 • Deze tekst komt uit de tarotgids die je krijgt bij het Happinez Tarotdeck, en is geschreven door Roos Tesselaar in samenwerking met tarotlezeres Ingrid de Bruijn
 • De illustraties zijn speciaal voor Happinez gemaakt door kunstenares Ez Silva

Volgend artikel
Betekenis tarotkaart 12 – De Gehangene
Betekenis tarotkaart 12 – De Gehangene