Betekenis tarotkaart 13 – De Dood

Betekenis tarotkaart 13 – De Dood Betekenis tarotkaart 13 – De Dood Betekenis tarotkaart 13 – De Dood

Steekwoorden

 • Einde
 • Transformatie
 • Overgang
 • Loslaten
 • Verandering
 • Vernieuwing

Dit zie je op de kaart:

De boodschapper van De Dood zit stevig in het zadel. Hij is onover- winnelijk en vroeg of laat stapt hij ieders leven binnen. Ook als je hem smeekt om jou te sparen, zoals de vrouw. Waar zijn donkere verschijning is, is rouw. De kleur zwart staat ook voor het grote mysterie dat hem omgeeft. Zijn paard daarentegen is wit, wat puurheid en kracht symboliseert. De vijfpuntige bloem op zijn vlag vertegenwoordigt schoonheid en onsterfelijkheid. Het getal vijf impliceert verandering. Zowel de rijzende zon als de rivier laat zien dat het leven doorgaat, in een eeuwige stroom.

Illustraties van Ez Silva uit het Happinez Tarotdeck

Betekenis van ‘de Dood’

Hoe zie jij deze symbolische kaart? Betekent de komst van De Dood het einde? Of is het een nieuw begin? Het is maar net hoe jij het bekijkt. Het kan dus een heel positieve kaart in een legging zijn! Wat je ook van hem vindt, je ontkomt niet aan De Dood, want hij hoort nu eenmaal bij het leven. Hij brengt een diepgaande verandering met zich mee.

Je hebt een tijd ‘gebungeld’, net als De Gehangene, en ziet nu in
dat je iets moet beëindigen. Wat mag jij loslaten, zodat iets nieuws geboren kan worden? Het kan van alles zijn: een relatie, een baan, een vriendschap, een gewoonte… En ja, dat gaat meestal met verdriet gepaard. De Dood is niet voor niets in het zwart gekleed.
Het is een moment van grote groei, van transformatie. Je steekt een brug over naar het nieuwe en laat het oude vertrouwde achter je. Het doet pijn, maar diep van binnen weet je waarschijnlijk dat aan de overkant iets moois op jou wacht: nieuwe kansen en mogelijkheden die (beter) passen bij wie jij werkelijk bent.
De oversteek kan heel onverwacht zijn, want je weet natuurlijk nooit wanneer De Dood komt. Hoe ga jij om met verandering? Verzet jij je tegen de komst van De Dood? Of kun je accepteren dat donker net zo bij het leven hoort als licht? Zonder dag geen nacht.

Deze tekst en illustraties komen uit het Happinez Tarotdeck. Ontdek het deck hier:

Op zoek naar antwoorden op jouw levensvragen?

Volg onze award-winnende training Tarot, meer dan 2.215 trainees gingen je voor
 • Wijsheden en tips van tarotdeskundige Ingrid de Bruijn
 • Leer je eigen tarotleggingen duiden
 • Cadeau: luxe Happinez Tarotdeck

Wil je weten wat vandaag je te bieden heeft? Trek een gratis kaart uit het Happinez Tarotdeck

Credits:

 • Deze tekst komt uit de tarotgids die je krijgt bij het Happinez Tarotdeck, en is geschreven door Roos Tesselaar in samenwerking met tarotlezeres Ingrid de Bruijn
 • De illustraties zijn speciaal voor Happinez gemaakt door kunstenares Ez Silva

Volgend artikel
Betekenis tarotkaart 14 – Matigheid
Betekenis tarotkaart 14 – Matigheid