Tarotkaarten als spiegel, dit hebben ze jou te bieden

Tarotkaarten als spiegel, dit hebben ze jou te bieden Tarotkaarten als spiegel, dit hebben ze jou te bieden Tarotkaarten als spiegel, dit hebben ze jou te bieden

De kaarten van een tarotdeck zijn vaak mysterieus en spreken tot de verbeelding. Sommige kaarten voelen ‘spannend’ of zelfs een beetje eng. Toch zijn ‘De Dood’ en ‘De Gehangene’ hele positieve kaarten. Hier lees je waarom.

Mysterieus en ondoorgrondelijk

De Keizerin, De Gehangene, De Praalwagen, De Wereld, Het Oordeel…. Als je ze voor het eerst ziet, lijken tarotkaarten mysterieus en ondoorgrondelijk. Maar als je de tijd neemt om deze miniatuurkunstwerkjes goed te bekijken en de symbolen op je in laat werken, dan herken je menselijke thema’s en dilemma’s waar we allemaal mee te maken krijgen. Zoals de keuze tussen goed en kwaad, geestelijke en materiële rijkdom, liefde en eenzaamheid, bevrijding of vastzitten. De rijke symboliek van tarotkaarten kan een grote inspiratie zijn en richting geven als je die nodig hebt.

Inzichten door tarotkaarten

Via tarotkaarten krijgen we inzichten van een ‘hogere orde’, net als bij numerologie en handlezen. Dat kan door tussenkomst van een tarotlezer (een medium) maar ook door zelf de kaarten te leggen en te bestuderen. Die inzichten kunnen ons verder helpen op ons levenspad. Je zou kunnen zeggen dat de tarotkaarten het gesprek helpen voeren tussen ons ego dat voortdurend uit is op de weg van de minste weerstand en ons hogere zelf, dat de dingen vanuit een spiritueel perspectief bekijkt.

Dat een tarotkaart zo ontzettend diep kan raken, zou je kunnen zien als het wonder van de kosmos: alles is met elkaar verbonden. Wij zien meestal alleen de afzonderlijke stukjes, maar als er iets gebeurt op één van de niveaus van werkelijkheid – lichamelijk, emotioneel of mentaal – gebeurt het ook op de andere niveaus, want alles is één.

Op zoek naar antwoorden op jouw levensvragen?

Volg onze award-winnende training Tarot, meer dan 2.215 trainees gingen je voor
  • Wijsheden en tips van tarotdeskundige Ingrid de Bruijn
  • Leer je eigen tarotleggingen duiden
  • Cadeau: luxe Happinez Tarotdeck


Krachtige kunstwerken

Tarotkaarten komen oorspronkelijk uit China, maar zijn door de eeuwen heen qua uiterlijk sterk veranderd. En nog steeds geeft elke nieuwe generatie tarotleggers en kunstenaars er een eigen draai aan. Tegenwoordig kun je uit tientallen prachtige en kleurrijke tarotsets kiezen om jezelf te bekwamen in de kunst van het tarotleggen. Ook Happinez ontwikkelde een eigen tarotdeck, met prachtige illustraties van kunstenares Ez Silva, en uitleg van tarotdeskundige Ingrid de Bruijn. Dit prachtige deck is te koop in de Happinez webshop. Ook zijn er allerlei alternatieve decks in omloop, engelenkaarten bijvoorbeeld, ook een vorm van divinatie waarbij je een kaartje trekt en zo een boodschap van de engelen ontvangt.

Het bekendst zijn de kaarten van Rider-Waite (uit 1909) of de Tarot de Marseille (uit de 17e eeuw).

De symboliek van de Duivel

Laten we de symboliek op een kaart eens bekijken. De Duivel is op het eerste gezicht misschien niet zo’n vrolijke kaart. Twee mensen, een man en een vrouw, zijn getekend aan een zwart blok waarop de gehoornde duivel heeft plaatsgenomen, met op zijn hoofd een pentagram, het symbool van de mens. Beide mensen hebben een staart, wat het dierlijke en ondergeschikte in hen laat zien. “Het weerspiegelt een situatie waarin de mens zich heeft laten manipuleren, waarin hij afhankelijk is geworden, waardoor hij vastzit. Maar als je goed kijkt, dan zie je dat die ketting los zit. Door moeite te doen, door de juiste keuzes te maken, kun je loskomen uit die situatie. Want je hebt altijd een keuze, ook als je denkt van niet. De Duivel is een kaart die je aanmoedigt je te bevrijden van verslaving en manipulatie,” vertelt tarotlerares Marie Elshout. “De Duivel is niet altijd een Duivel geweest. In oude culturen en volgens de hermetische orde is de duivel eerder een oerkracht. Hij spiegelt de enorme mogelijkheden die we hebben als mens, de enorme kracht. Maar dan moeten we wel de juiste keuzes maken.”

Wil je meer weten over het leggen van tarotkaarten? Het hele artikel vind je in het winterboek 2021.

Styling door Ramona Da Cruz Lopes, fotografie door Anne Timmer

Meer lezen over Tarot?

Doe de test: wat weet jij over Tarot?

Volgend artikel
Download: een tarot legging voor meer evenwicht
Download: een tarot legging voor meer evenwicht