Als je je eenzaam voelt tijdens de feestdagen

Als je je eenzaam voelt tijdens de feestdagen Als je je eenzaam voelt tijdens de feestdagen Als je je eenzaam voelt tijdens de feestdagen

Tijdens de feestdagen ligt de nadruk op samenzijn en het familiegevoel. Dit jaar dan wel in kleinere groepen en op afstand, maar ook dat kan zorgen voor een gevoel van eenzaamheid. Wat doe je als van je verwacht wordt dat je rond deze tijd blij en gelukkig bent, maar je je eigenlijk best alleen voelt?

In december vliegen de kerstreclames je om de oren, allemaal dezelfde boodschap: niemand mag met Kerst alleen zijn. Voor veel mensen een warme en herkenbare boodschap, maar niet als jij dit jaar wél alleen bent (of je alleen voelt).

In Nederland voelt één op de vier mensen zich eenzaam tijdens de feestdagen, blijkt uit onderzoek van het Leger des Heils. Onder hen bevinden zich veel ouderen, maar ook jong volwassenen kampen met gevoelens van eenzaamheid. Met name singles hebben moeite met de feestdagen: onderzoeksbureau NL-Eyes ontdekte dat bijna de helft van alle alleenstaanden zich eenzaam en verdrietig voelt tijdens kerst.

Alleen zijn

Eenzaamheid en alleen zijn is niet hetzelfde. Ook aan een feestelijk gedekte tafel met je gezin of huishouden om je heen kun je een gebrek aan verbondenheid ervaren. Dit gevoel gaat vaak gepaard met verdriet, irritatie en neerslachtigheid en leidt tot eenzaamheid. Maar tegelijkertijd kun je je heel tevreden en verbonden voelen, ook al spendeer je de feestdagen in je eentje.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Vol verwachting

Volgens psycholoog en schrijver Albert Sonnevelt zijn de verwachtingen die we hebben van de feestdagen een belangrijke oorzaak van eenzaamheid. Het is verleidelijk om je verwachtingen te scharen aan het geïdealiseerde beeld dat we van de feestdagen hebben. We willen dat onze tafel net zo mooi gedekt is als op televisie, dat onze dierbaren razend enthousiast zijn over het diner en dat we het allemaal reuze gezellig hebben.

De druk om aan dit perfecte plaatje te voldoen is hoog. Want iedereen is toch blij en gelukkig tijdens kerst? Voel je dat je niet aan deze ‘maatschappelijke’ verwachtingen voldoet, dan kan dat zorgen voor een gevoel van eenzaamheid. En dat kan iedereen overkomen.


Tips bij eenzaamheid

  • Word je bewust van je verwachtingen. Door je bewust te worden van je verwachtingen rondom de feestdagen, wordt het makkelijker ze los te laten. Om te genieten van dat wat er wél is.
  • Laat je gevoelens toe. Je verzetten tegen emoties lukt misschien heel even, maar ze komen al gauw dubbel zo hard weer terug. Bovendien: het zou heel onnatuurlijk zijn om altijd maar gelukkig en blij te zijn. Sta jezelf toe om je verdrietig of eenzaam te voelen, daarmee maak je het jezelf op den duur alleen maar makkelijker.
  • Deel je gevoelens met anderen. Het lucht enorm op om met iemand te kunnen praten over jouw gevoel van eenzaamheid. Misschien voelt je zus, broer of je vriendin wel hetzelfde als jij en vinden jullie herkenning in elkaars verhaal. Ieder huisje heeft immers zijn kruisje.
  • Zorg goed voor jezelf. De feestdagen hangen samen met veel en lekker eten, drinken en meestal weinig beweging. Daar word je moe van, want je lichaam heeft al zijn kracht nodig om alles wat je binnenkrijgt te verwerken. Hierdoor kun je je futloos voelen en blijft er weinig energie over. Het is niet erg om te genieten en straf jezelf ook zeker niet als je teveel hebt gegeten, maar wees je wel bewust van de impact van jouw lichamelijke welzijn op je mentale staat. Probeer ook voldoende te bewegen, door te wandelen of fietsen, en je gezonde gewoontes na een paar dagen weer op te pakken. Dat doet niet alleen je lichaam, maar ook je geest goed.
Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.

Meer lezen over eenzaamheid?

Als je je eenzaam en onbegrepen voelt, haal dan kracht uit een boek

Volgend artikel
Leven in het nu, hoe zat het ook alweer?
Leven in het nu, hoe zat het ook alweer?