Hoe Susan Smit als heks rituelen uitvoert (en dat kun jij ook)

Door Susan Smit
Hoe Susan Smit als heks rituelen uitvoert (en dat kun jij ook) Hoe Susan Smit als heks rituelen uitvoert (en dat kun jij ook) Hoe Susan Smit als heks rituelen uitvoert (en dat kun jij ook)

Ik ben dol op rituelen – zowel dingen die ik al jaren met mijn gezin doe en die door de herhaling aan waarde en betekenis hebben gewonnen (lieve briefjes in lunchboxen stoppen, hetzelfde liedje zingen voor het slapengaan) als rituelen die ik verzin om iets te vieren of kracht bij te zetten.

Soms moet ik gewoon even ‘heksen’. Dat doe ik dan niet met een paars gewaad aan en een pentagram om mijn nek, maar wel vrees ik dat er de nodige spreuken en plechtige handelingen aan te pas komen. En als het even kan, zet ik iets in de hens.

Een ritueel is niets anders dan een reeks symbolische handelingen die een innerlijk voornemen weerspiegelen. Je maakt je wens tastbaar, geeft er woorden aan, focust en dat werkt prettig in op het menselijke onderbewustzijn. Ineens heeft je voornemen gewicht en is de kans dus groter dat het lukt. Wat anders is een bruiloft dan een ritueel om het plan elkaar lief te hebben en trouw te blijven kracht bij te zetten? Je trekt een witte jurk of een pak aan, schuift ringen om vingers, zegt ‘Ja ik wil’ en op magische wijze ben je – poef! – een echtpaar. Pure magie, nietwaar?

Krachtig signaal aan het universum

Als je een believer bent, zoals ik, dan geloof je ook nog dat je met een mooi ritueel een krachtig signaal aan het universum (of de bron, of God) en je spirituele begeleiders geeft. Je vraagt als het ware om hun zegen, begeleiding en ondersteuning, zodat er meer kans is op succes en de vervulling van je wens goed zal uitpakken voor het grote geheel.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Ik sluit mijn magische bezweringen altijd af met de zin ‘voor het welzijn van allen en zo zal het zijn’. Ik verwoord bovendien alleen de uitkomst die ik wens, nooit de weg ernaar toe. Wij kunnen ons, met onze beperkte geest, immers niet voorstellen welke ingenieuze manieren het universum heeft om het tot een werkelijkheid te maken.

Rituelen en de maancyclus

Nog meer tips van een zelfverklaard heksje? Daar gaan we. Een goed ritueel doe je op een passend moment in de maancyclus: als je iets wilt loslaten bij afnemende maan, als je iets wilt opbouwen bij wassende maan, als je een krachtige intentie wilt plaatsen rondom volle maan. Elk van de dertien volle manen van het jaar heeft weer andere kwaliteiten die geschikt zijn voor andere thema’s.


Gedachtekracht

Je kunt helemaal over the top gaan met symboliek en eindeloos zoeken naar hout van de juiste boom, een kaars in de correcte kleur blauw en wierook met de geschikte ingrediënten, maar daar zit het ‘m niet in. Een beetje hocus-pocus is wel zo feestelijk en een ceremonie voorbereiden is lekker creatief, maar verlies je er niet in. Wat werkelijk kracht heeft, zijn je gedachten. Je gedachten, en het focussen daarvan, is de basis van de scheppingskracht die elk mens heeft. Daar hoef je trouwens geen tot in de derdegraad ingewijde heks voor te zijn, dus tover gerust mee.

Gebruik de vier elementen bij de wens die je hebt en de magische handelingen die je kiest.

Lucht:
Intellect, communicatie, kennis. De kracht van het weten. Symboliseer het door wierook, een veer, iets aan een heliumballon op laten.

Vuur:
Moed, succes, creativiteit en transformatie. De kracht van het willen. Symboliseer het door kaarsen, iets verbranden in de open haard of schelp met een kooltje erin.

Water:
Emoties, intuïtie, reflectie, liefde en vriendschap. De kracht van het durven. Symboliseer het door een kommetje water, iets in stromend water gooien.

Aarde:
Mysterie, het lichaam, groei, natuurkrachten, bezit, carrière, begrijpen. De kracht van wijsheid. Symboliseer het door een steen of takje, iets begraven.

Als ik in de tuin sta te kijken hoe het vuur uit mijn keteltje oplaait (en ik even vriendelijk naar mijn buren zwaai die me een geamuseerde blik toe werpen), ik mijn briefje erin werp en het tot de laatste snipper zie opbranden, zou ik zweren dat het me helpt om eindelijk die gebeurtenis uit het verleden los te laten, dat patroon achter me te laten of afstand te doen van iemand. En anders heb ik in elk geval een leuke avond gehad. Ik ben op een speelse manier bezig geweest met wensen, vormgeven, scheppen en niets is leuker dan dat.

Ja, het is fijn om een heksje te zijn.

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.

Meer lezen van Susan Smit?

Susan schreef een prachtige ode aan je innerlijke heks.

Volgend artikel
Zo word je een moderne heks
Zo word je een moderne heks