3 dagelijkse rituelen tegen piekeren, stress en burn-out

3 dagelijkse rituelen tegen piekeren, stress en burn-out 3 dagelijkse rituelen tegen piekeren, stress en burn-out 3 dagelijkse rituelen tegen piekeren, stress en burn-out

Wat als alles wat je nodig hebt om echte vreugde te voelen al in jou aanwezig is, hier en nu? Volgens Kelsey Patel – expert op het gebied van wellness, reiki en burn-out – is vreugde niet iets dat buiten ons bestaat. Om elke dag vreugde te ervaren, moet je volgens haar dan ook ontdekken hoe dat van binnen voelt, zonder dat je er iets anders dan jezelf voor nodig hebt.

In haar boek Burning Bright: rituals, Reiki and self-care to heal burnout, anxiety and stress, deelt ze handvaten die je helpen om af te stemmen op het universum en je hogere zelf zodat je kunt helen van burn-out, angsten en stress. Dit zijn 3 van zulke dagelijkse rituelen, waarmee je meer vreugde in je leven brengt:

Ochtendritueel

Neem als je ’s ochtends wakker wordt, voordat je iets anders doet, 5 minuten de tijd voor dit ochtendritueel. Leg je handen op je hart en haal een paar keer diep adem. Verbind jezelf met je lichaam en stem af op de gedachten en energie van je mind. Wat gebeurt daar? Blijf rustig ademhalen met je handen op je hart, en vul je lichaam met een gevoel van openheid voor de dag die voor je ligt. Zie voor je hoe je vreugdevol verbonden bent met je dag. Is er iets dat te intens of overweldigend voelt, probeer dan de energie van vreugde op te roepen en merk op hoe je lichaam daarop reageert. Eindig je ochtendritueel door voor jezelf te bepalen welke daad van zelfliefde je vandaag voor jezelf kunt doen, of welke keuze uit zelfliefde je vandaag kunt maken.

Vreugderitueel

Dit ritueel, dat je kunt doen op een moment dat goed voor je voelt, geeft je gedurende de dag een boost van vreugde. Ga rustig zitten, zorg dat je pen en papier bij de hand hebt en maak een lijst van dingen die je blij maken. Is je lijst compleet? Sluit dan je ogen en laat alle dingen die je hebt opgeschreven langzaam in je lichaam komen, alsof je visualiseert dat de dingen die jou vreugde geven, op dit moment in jou aanwezig zijn. Voel de vibraties die ontstaan door het oproepen van jouw ‘blijmakers’. Merk op hoe je je voelt en adem door het gevoel van vreugde heen. Zie voor je hoe je de rest van de dag of de week gevuld bent met die vreugde. Neem de visualisatie van dit gevoel met je mee, zodat je het met een diepe ademhaling kunt oproepen als je het nodig hebt.

Ritueel van vreugde geven

Doe elke dag tenminste eenmaal iets vriendelijks voor iemand, om een ander vreugde te geven. Dit mag best iets heel simpels zijn, zoals een lief berichtje, de deur voor iemand openhouden of iets weggeven wat jij niet langer gebruikt. Iets aardigs voor de wereld, zoals beginnen met afval scheiden of rommel op straat opruimen, is ook een vriendelijke daad. Individueel lijkt het misschien weinig bij te dragen, maar gezamenlijk hebben ze een groot effect op de mensen en de wereld om je heen.

Meer rituelen?

Sta stil bij je menstruatie met dit bijzondere ritueel.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
10 oefeningen in positief denken
10 oefeningen in positief denken