Sta stil bij je menstruatie met dit bijzondere ritueel

Sta stil bij je menstruatie met dit bijzondere ritueel Sta stil bij je menstruatie met dit bijzondere ritueel Sta stil bij je menstruatie met dit bijzondere ritueel

Je maandelijkse periode, een project, een relatie: alles begint, komt tot bloei en sterft om weer plek te maken voor iets anders. De menstruatiecyclus verbindt je als vrouw diep met de maan, de natuur en je eigen vrouwelijke energie. 

We zijn geneigd te klagen over PMS en andere maandelijkse ongemakken, maar als je je in je cyclus verdiept, ontdek je dat de symptomen van je menstruatie een wake-up call zijn voor de dingen die op fysiek of emotioneel niveau aandacht vragen. Als je veel kramp voelt, waar mag je dan bijvoorbeeld meer in ontspannen?

Signalen

De menstruatiecyclus is wat vrouw zijn extra bijzonder maakt. Niet alleen omdat er nieuw leven mee wordt gecreëerd, maar ook omdat deze cyclus je het bewustzijn geeft dat je jezelf elke maand opnieuw kunt ‘herscheppen’. Je lichaam, je vrouwelijkheid en je verbondenheid met het grotere geheel eren met een ritueel is een eenvoudige manier om je cyclus beter te leren begrijpen, en te ontdekken welke boodschappen er voor jou in verborgen liggen.

Stilstaan

De eerste menstruatie is het moment dat een meisje vruchtbaar wordt, en dat haar ontwikkeling als vrouw van start gaat. De meeste pubers willen hier liever niet te veel aandacht aan besteden. Maar een klein ritueel zoals een liefdevol klaargemaakt bad kan voor moeder en dochter veel betekenis aan dit moment geven. Het lichaam bestaat voor een groot gedeelte uit water en reageert daardoor sterk op energetisch opgeladen water. Als er wat bloed in het water vloeit, is dat mooi meegenomen; menstruatiebloed is een enorme krachtbron. Je kunt dit ritueel natuurlijk ook voor jezelf doen. Heb je geen ligbad, maak dan een voetenbad.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

Het ritueel

Ingrediënten:
• Kruiden, gedroogd of uit de tuin – zoals goudsbloem (brengt zachtheid en licht), vrouwenmantel (balanceert hormonen en emoties), citroenmelisse (verdrijft zorgen en zwaarmoedigheid, helpt bij een pijnlijke menstruatie) en/of rozenblaadjes (versterken zelfliefde en eigenwaarde)
• Rozenkwarts – bevordert onvoorwaardelijke liefde, zachtheid en geborgenheid
• Himalayazout – zuivert oude emoties en energieën tot in alle lagen van je lichaam
• Rozenolie – harmoniseert en beschermt
• Heilig hout (palo santo) – de rook werkt zuiverend en grondend

Laat het bad vollopen met water. Steek een kaars aan voor jezelf of je dochter. Leg de ingrediënten in het water en roer de kruiden en het zout er met langzame, lemniscaatvormige bewegingen (een ‘liggende 8’) doorheen. Steek nu het stukje heilig hout aan met de kaars. Zegen jezelf, het water en de ruimte met de rook. Spreek hardop je intentie uit. Bijvoorbeeld: ‘Ik ben stil van binnen.’ Je kunt ook hier met klanken werken. Zet een klankschaal bij het bad en sla er zachtjes tegenaan. Of zing voor het water als je in bad ligt. Blijf zo lang je wilt liggen in het bad van energie dat je hebt gecreëerd.

Na afloop begraaf je de gebruikte stenen en kruiden in de tuin (of een bakje aarde) en bedank je ze.

Dit is een ingekort artikel uit Happinez 1-2019. Meer lezen? Bestel het nummer in de Happinez Shop.

Meer lezen over rituelen?

Tekst: Sarah Domogala, redactioneel ingekort.

Volgend artikel
Ontdek het christendom: naastenliefde en traditionele rust
Ontdek het christendom: naastenliefde en traditionele rust