Een pleidooi voor rituelen (want we kunnen niet zonder)

Een pleidooi voor rituelen (want we kunnen niet zonder) Een pleidooi voor rituelen (want we kunnen niet zonder) Een pleidooi voor rituelen (want we kunnen niet zonder)

Al eeuwenlang gebruiken mensen rituelen om betekenis te geven aan bepaalde momenten in het leven. Vaak linken mensen een ritueel aan religie of het wordt afgedaan als ouderwets gedoe. Maar juist in onze moderne, drukke, westerse maatschappij hebben we behoefte aan handelingen die houvast en structuur bieden.

Een tijd geleden publiceerde Happinez een interview met sacred ritualist Mae Belteyn. Hierin vertelde zij over de helende kracht van kleine, dagelijkse rituelen. Het creëren van kleine rustpunten in onze overvolle, drukke dagen kan structuur en houvast bieden, waardoor ons leven meer in balans is. Belteyn: “Rituelen zorgen ervoor dat je veel meer met dankbaarheid, zingeving en persoonlijke groei bezig bent. Uiteindelijk geloof ik dat je daardoor een positiever en gelukkiger leven zult leiden”.

Grote en kleine rituelen

Toevallig verscheen in het Vlaamse blad Knack ook een interview over rituelen. In dat artikel legt filosoof Herman van Dijn uit waarom hij gelooft dat rituelen zo belangrijk zijn in ons leven. Hij schreef er het boek ‘Rituelen. Waarom we niet zonder kunnen’ over. Volgens Van Dijn hebben mensen geen natuurlijke of rationele manier om met de grote momenten in ons leven om te gaan. “Het is volkomen vanzelfsprekend dat je iets doet bij de geboorte van een kind, wanneer je een verbintenis aangaat of wanneer een geliefde sterft”, vertelt hij.

Troostende werking

Het zou immers raar zijn als we na zulke bijzondere mijlpalen doodleuk zouden doorgaan met ons leven alsof er niets gebeurt is. Volgens Van Dijn voelt iedereen op zulke momenten aan dat er iets moet gebeuren. Maar het aanvoelen, is iets anders dan weten wat je moet doen. “Dat weten we enkel dankzij de rituelen, symbolen en ceremonieën die we van generatie op generatie doorgeven.”

Nieuw: ‘Kristallen by Happinez’

De special (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

De kracht van rituelen

Rituelen geven houvast en stabiliteit in een snel veranderende maatschappij die onze flexibiliteit tot het uiterste test. Precies daarom is het zo waardevol, troostend en veilig om deze rituelen in leven te houden. Kleine, dagelijkse rituelen. Maar ook seizoensrituelen (bijvoorbeeld het maken van een herfsttafel) of rituelen rondom grote levensmijlpalen, zoals bruiloften en begrafenissen. Die handelingen zorgen niet alleen voor een tijdsanker, maar geven ons ook houvast op momenten dat we uit vreugde of verdriet iets willen doen, maar eigenlijk niet zo goed weten wat.

Beeld: fotografie door Ernie Enkelaar, styling door Cyn Ferdinandus 

Over auteur
Johanna Blok is, naast haar werk als schrijver en journalist, astroloog. Johanna deelt de wijsheid en troost die ze zelf heeft ervaren binnen astrologie graag met anderen.

Meer lezen over rituelen?

3 dagelijkse rituelen tegen piekeren, stress en burn-out.

Volgend artikel
Zo weet jij of je spiritueel aan het ontwaken bent
Zo weet jij of je spiritueel aan het ontwaken bent