Dit is de kracht van rituelen (volgens sacred ritualist Mae Belteyn)

Dit is de kracht van rituelen (volgens sacred ritualist Mae Belteyn) Dit is de kracht van rituelen (volgens sacred ritualist Mae Belteyn) Dit is de kracht van rituelen (volgens sacred ritualist Mae Belteyn)

Religiewetenschapper en leiderschapscoach Mae Belteyn wil vrouwen door middel van ‘sacred rituals’ in hun kracht zetten. Happinez sprak met haar over de kracht van rituelen en hoe deze ons een voller leven kunnen brengen. Dat blijkt trouwens helemaal niet ingewikkeld te zijn. Zelfs tanden poetsen kan een ritueel worden.

Waarom hebben mensen eigenlijk rituelen?

“Ik ben ervan overtuigd dat het hebben van rituelen een natuurlijke behoefte is van de mens. Het is iets dat mensen al eeuwenlang en in alle religies en culturen gebruiken om structuur en houvast in hun dagen te creëren. Met de invloed van de kerk hebben we die rituelen een beetje uit handen gegeven, maar juist in ons drukke, moderne leven kunnen die rituelen enorm veel betekenen.”

Hoe heb je zelf de kracht van rituelen ontdekt?

“Toen ik begin dertig was, ging mijn relatie uit terwijl ik zwanger was. In die moeilijke periode ben ik naar Glastonbury gegaan, waar ik met een groep vrouwen een transformatieritueel meemaakte onder leiding van een sjamaan. Het was een ceremonie waarbij we de koorden met het verleden ritualistisch doorsneden. Dat was zo’n helende, emotionele ervaring voor mij. Daar heb ik echt persoonlijk de kracht van zo’n soort transformatieritueel ervaren, maar ook kleine, dagelijkse rituelen zijn betekenisvol.”

Je maakt onderscheid tussen drie ‘soorten’ rituelen, hoe zit dat precies?

“Er zijn seizoensrituelen, die bijvoorbeeld worden uitgevoerd op feestdagen als Kerst en Pasen. En er zijn transformatierituelen, handelingen die horen bij life events als trouwen, moeder worden of de menopauze ingaan. En dan zijn er nog kleine, dagelijkse rituelen die mij elke dag helpen het beste uit mijn dag te halen. Hoe belangrijk dat voor mij is, heb ik ervaren toen ik op een bepaald punt in mijn leven in een burn-out terechtkwam.”

Op wat voor manier heb je dat ervaren?

“Tijdens die burn-out ben ik me verder gaan verdiepen in dagelijkse rituelen die me konden helpen bij het terugkrijgen van balans in mijn leven. Ik ben de hele wereld over gereisd om te zien hoe verschillende culturen rituelen gebruiken om op een natuurlijke manier houvast en structuur te creëren in een dag. Vervolgens ben ik Religiewetenschappen gaan studeren, omdat ik mijn ideeën hierover ook graag academisch wilde staven. Inmiddels ben ik bezig met een boek (‘Little Rituals’) waarin ik 72 dagelijkse rituelen omschrijf die ons op het gebied van body, mind en spirit helpen om weer structuur en balans in je dag te krijgen.”

Heb je een voorbeeld van een dagelijks ritueel dat jij doet?

“Zelf vind ik het heel prettig om in de ochtend aan bedyoga te doen. Ik ben een diepe slaper en vind het lastig om om te schakelen van de droomwereld naar de realiteit. Die overgang maak ik zachter door zeven yoga-oefeningen te doen. Gewoon in bed, onder de warme dekens. Op die manier komt mijn lichaam al in beweging, terwijl mijn hoofd nog een beetje aan het dromen is. Vervolgens drink ik een glas citroenwater, wat al naast mijn bed staat. Zo start ik de dag op een manier die bij mij past en mij energie geeft.”

Wat maakt een handeling een ritueel?

“In de basis is een ritueel gewoon iets wat je herhaaldelijk doet. Het verschil tussen een gewoonte en een ‘Sacred Ritual’ is dat je er een bepaalde intentie aan geeft. Bijvoorbeeld dat je iets doet om persoonlijk te groeien of om je te verbinden met het goddelijke. Door in drie verschillende fases te werken, kan zelfs tandenpoetsen een ritueel worden. In de eerste fase ben je bezig met de intentie. Bijvoorbeeld door je je bewust even los te maken van je dagelijkse zorgen en in het hier en nu te komen.

De volgende fase draait om transformatie. Dat betekent dat je het ritueel in kwestie als middel gebruikt om persoonlijk te groeien. Dit kun je bijvoorbeeld doen door tijdens het tandenpoetsen positieve affirmaties te herhalen. De laatste fase – als je klaar bent met tandenpoetsen – draait om integratie. Hier draait het erom dat je de transformatie – de positieve affirmaties – heel bewust meeneemt de rest van de dag in.”

Wat bereik je ermee als je zulke kleine rituelen in je dagelijks leven integreert?

“Door kleine rustpunten te nemen in onze overvolle, drukke dagen, creëer je structuur en houvast waardoor je leven meer in balans is. Rituelen zorgen ervoor dat je veel meer met dankbaarheid, zingeving en persoonlijke groei bezig bent. Uiteindelijk geloof ik dat je daardoor een positiever en gelukkiger leven zult leiden.”

Meer Happinez?

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.
Volgend artikel
Doei, automatische piloot! Zo leef je meer volgens je persoonlijke waarden
Doei, automatische piloot! Zo leef je meer volgens je persoonlijke waarden