Ontdek het christendom: naastenliefde en traditionele rust

Ontdek het christendom: naastenliefde en traditionele rust Ontdek het christendom: naastenliefde en traditionele rust Ontdek het christendom: naastenliefde en traditionele rust

Hoewel minder dan de helft van de Nederlandse bevolking religieus is, is het lang beleden christendom niet uit onze cultuur weg te denken. Toch weten weinig mensen nog waar het christendom nou echt voorstaat, in dat artikel lichten we drie van de christelijke kernwaarden uit.

Voor de zoektocht naar de zin van het bestaan is niet per se een religieus kader nodig. Maar dat de vijf wereldreligies – hindoeïsme, boeddhisme, christendom, jodendom en islam – de basis vormen van onze beschaving, is een feit. Je las al over de waarden van het hindoeïsme en boeddhisme; ontdek wat het christendom kan betekenen voor de al dan niet religieuze, zoekende mens.

Christendom

Met twee miljard aanhangers is het christendom de grootste wereldreligie. Ook de Nederlandse cultuur is gevormd door dit geloof: jaarlijks terugkerende feestdagen, de kern van heersende normen en waarden, de hoeveelheid kerken in steden en dorpen. Hoewel minder dan de helft van de Nederlandse bevolking religieus is, is het lang beleden christendom niet uit onze cultuur weg te denken. Het christendom kent verschillende stromingen met het katholicisme en het protestantisme als tweesplitsing. Omdat vrijheid van geloof pas relatief kort écht vanzelfsprekend is, wordt er – onder meer in de politiek – kritisch naar de christelijke normen en waarden gekeken. Belangrijk. Bijbelverhalen zijn, net als alle verhalen, multi-interpretabel. Dus wil je het christendom echt leren kennen? Lees de Bijbel en oordeel zelf. Drie kernwaarden uitgelicht.

Liefhebben zonder oordeel

Het liefhebben van de ander, zoals je jezelf liefhebt, is belangrijk in het christendom. Wat naastenliefde inhoudt, vertelt het verhaal van de barmhartige Samaritaan (Lucas 10). Een joodse man ligt beroofd en in elkaar geslagen aan de kant van de weg. Er lopen verschillende mensen langs, waaronder een priester, die met een boog om hem heen lopen. Dan komt er een Samaritaan (iemand met een andere geloofsovertuiging) voorbij die de man naar een herberg helpt en daar zijn wonden verzorgt. De moraal van dit verhaal is dat religieuze overtuiging of sociale klasse naastenliefde en barmhartigheid niet in de weg staan. Deze man doet het goede voor iemand in nood. Wees je bewust van eventuele onbekend-maakt-onbemind-gevoelens en oordelen en heb lief. Een waarde die ten alle tijden als een huis overeind blijft.

Rust inlassen

De wereld is in zes dagen geschapen met de zevende dag als rustdag. Of je daar nu in gelooft of niet, deze rust is nog steeds onlosmakelijk met de zevende dag, zondag, verbonden. Inmiddels wordt er gewerkt op zondag en is er volop recreatieve bedrijvigheid, maar het blijft een dag met een andere sfeer dan de andere dagen. Gezinnen op straat, minder paniekdrukte rond stations, luidende kerkklokken in de ochtenduren. En het mooie is dat het zo goed past bij de huidige tendens van naar binnen keren, pauze en stilte inlassen. Net als de feestdagen overigens. De kerstperiode realiseert bijvoorbeeld dat we tegen het eind van het jaar afremmen en de focus verleggen. De christelijke tradities die nog duidelijk aanwezig zijn in onze maatschappij, zorgen – in het gunstigste geval – voor (innerlijke) rust.

Imposant bouwwerk

De stilte, mensen die in zichzelf gekeerd aan het bidden zijn, kaarsen, het imponerende lijdensverhaal van Christus geschilderd op de wanden; kerken ademen een melancholische, troostende energie. Waar ik ook kom, ik duik graag de kerk in en verbaas me altijd weer over de details, schoon- en grootsheid van deze bouwwerken. Dat raakt, op wat voor manier dan ook. Iedereen mag er even thuis zijn, zij het in stilte en kuis gekleed. Dat heeft iets magisch.

Meer lezen over het boeddhisme?

  • De vijf religies van de wereld van Henk Schouten
  • Het oerboek van de mens van Carel van Schaik en Kai Michel

En ook…

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.
Volgend artikel
In de overgang? Vier het met dit ritueel
In de overgang? Vier het met dit ritueel