In de overgang? Vier het met dit ritueel

In de overgang? Vier het met dit ritueel In de overgang? Vier het met dit ritueel In de overgang? Vier het met dit ritueel

Zie je op tegen de overgang? Die periode die bekend staat als wispelturig, vol psychische en lichamelijke ongemakken? Als afscheid van vruchtbaar en jong zijn? Als je de betekenis ervan inziet is je laatste menstruatie net zo’n bijzonder moment als de eerste.

Tijdens de menopauze ontvang je de wijsheid van je lineage, je afkomst, je bloedlijn. Veel vrouwen herkennen dit als een verlangen naar meer betekenis in hun leven. De menopauze is het uitgelezen moment voor innerlijk werk en zelfzorg. Wat we medisch opvliegers noemen, is energetisch te vertalen als een enorme krachtbron van opgebouwde energie en hitte (vaak ook woede), die een impuls geeft om oude patronen te doorbreken. Het geeft je de energie om eindelijk met oude structuren te breken en verandering teweeg te brengen, op welk vlak dan ook.

Ritueel voor de overgang

Met dit mooie ritueel sta je stil bij deze waardevolle periode van transformatie.

  1. Verzamel geschenken van Moeder Aarde om mee te werken, bijvoorbeeld stenen, kristallen, sieraden, kruiden of rozen. De roos heeft de allerhoogste frequentie van alle bloemen en kruiden en helpt je liefdevol door elke transformatie heen. Ze brengt harmonie; heilzaam bij energie-uitbarstingen zoals opvliegers.
  2. Gebruik ook een yoni-ei, dat is een steen in de vorm van een klein kippenei dat je in je vagina kunt brengen als cadeau voor je baarmoeder. Je kunt er ook mee mediteren.
  3. Steek een kaars aan en gebruik de verzamelde attributen om je altaar in te richten, of leg er een cirkel of wiel mee. De intentie daarbij is dankbaarheid voor de transformatie die je doormaakt.
  4. Vóór je een yoni-ei gebruikt, houd je het een tijdje onder stromend water om het goed te reinigen. Dan neem je het in je handen. Blaas er jouw intentie voor dit ritueel in: dat je een patroon wilt doorbreken, of steun vraagt voor deze transformatie. Maak contact met je baarmoeder en dank haar voor haar enorme creatieve energie in je leven.
  5. Je kunt het ei nu inbrengen (er kan een touwtje aan), of op je onderbuik leggen terwijl je ligt. Blijf een tijdje zitten of liggen in meditatie. Het is extra krachtig om dit bij volle maan te doen. Je kunt de gebruikte stenen, het ei en de bloemen vervolgens in het maanlicht leggen en de volgende ochtend teruggeven aan Moeder Aarde door ze te begraven.

Dit ritueel komt uit Happinez 1-2019. Meer lezen? Je bestelt het nummer in onze shop.

Meer lezen?

Tekst: Sarah Domogala, redactioneel ingekort.

Volgend artikel
Ontdek de kernwaarden van het jodendom
Ontdek de kernwaarden van het jodendom