Moon Medicine: een ritueel om los te laten

Moon Medicine: een ritueel om los te laten Moon Medicine: een ritueel om los te laten Moon Medicine: een ritueel om los te laten

Bij het vijfdaagse Moon Medicine-ritueel draait het om loslaten, bezinning en berusting. Het bereidt je voor op de lente en opnieuw beginnen. Ook het ritueel zelf vergt enige voorbereiding.

* Verbind je met de kracht van de maan en begin het liefst op de dag na volle maan met het ritueel. De afnemende maan staat namelijk voor loslaten, afronden, berusten.

* Drink in de dagen dat je het Moon Medicine ritueel volgt geen alcohol. Een drankje voor het slapengaan om te ontspannen klinkt logisch, maar het verstoort juist je nachtrust. Het is waar dat je sneller in slaap valt van alcohol, maar het vermindert de kwaliteit van je nachtrust. Als je alcohol gedronken hebt, slaap je minder diep en minder rustig. Daarbij onderdrukt alcohol de REM-slaap. Dit slaapstadium is een heel belangrijke: het is de fase waarin onze spieren helemaal ontspannen en de hersenen alle emoties en informatie van de dag verwerken.

* Maak voordat je begint met het Moon Medicine-ritueel een to-do-list. Daarmee voorkom je dat je tijdens het ritueel gaat bedenken wat je allemaal nog moet doen en storende ‘oh-ja-niet-vergeten’-gedachten.

* Unplug een uur voor de aanvang van het ritueel. Laptop uit, tablet uit en vooral: telefoon uit. Als je dag ten einde loopt, is het tijd om even helemaal afstand te nemen van de digitale wereld. Het einde van de avond en begin van de nacht staan voor afsluiten, verstilling en herstel.

* Zorg dat je het Moon Medicine-ritueel in stilte kunt doen. Want stilte hebben we nodig. Afwezigheid van geluid geeft ons de vrijheid om ons te verbinden met de wereld om ons heen en te voelen en ontdekken wat onze plek is in deze wereld.

5 dagen: Moon Medicine ritueel

Vlak voor het slapengaan begin je met het ritueel en dat betekent dat je vijf achtereenvolgende avonden in vijf stappen een moment van selfcare hebt. Een halfuurtje van rust, reflectie en betekenis vinden in de dingen die je los wilt laten.

Stap 1: Douchen met Epsom zout

Haal de make-up van je gezicht, poets je tanden, schraap je tong en stap onder de douche. Sluit je ogen, voel het water op je warme huid en stel je voor dat je de spanningen van de dag van je afspoelt.

Neem dan een flinke hand Epsom zout – ook wel bitterzout genoemd – en scrub zachtjes je benen, buik, borst, rug en armen. Het zout bevat magnesium wat je helpt om te ontspannen. Trek na de douche je favoriete pyjama aan.

Stap 2: Levensvraag

Elke avond krijg je een vraag voorgelegd om je op te focussen tijdens de Moon Salutation (stap 3) en die je aan het einde van het ritueel schriftelijk beantwoordt.

Dag 1 – Welke gebeurtenis van vandaag wil je loslaten en kun je in dezelfde gebeurtenis ook iets vinden om dankbaar voor te zijn?

Zolang je boos, gefrustreerd, verdrietig of teleurgesteld blijft, is het moeilijk om een gebeurtenis los te laten. Zodra je terugdenkt aan wat er is gebeurd, kom je al snel in een maalstroom van herhalende gedachtes. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, het proces van loslaten, of in elk geval iets van de spanning weghalen, begint met dankbaarheid. Probeer in dat wat je dwarszit iets te vinden waar je dankbaar voor kunt zijn. Want als je je gedachten richting dankbaarheid stuurt, dan is er geen ruimte voor negatieve gedachten gebaseerd op angst, boosheid, spijt of gevoelens van jaloezie.

Dag 2 – Van welke negatieve gedachte die er in de afgelopen week meer dan eens voorbij kwam, wil je jezelf bevrijden?

Negatieve gedachtes kunnen je in hun greep houden. Vaak ook omdat je niet weet wat er gebeurt als je ze loslaat. Maar misschien voel je wel dat er ruimte is voor verzachten, accepteren en misschien zelfs vergeven. En alleen al het nemen van die stap kan de negatieve gedachten veranderen, transformeren of misschien zelfs helemaal laten verdwijnen.

Dag 3 – Als je terugdenkt aan afgelopen maand, welke vijf mensen heb je gemist in jouw leven?

Met onze drukke agenda’s verschuiven we afspraken met vrienden en familie vaker dan we zouden willen om urgente zaken op onze to do-list af te werken. Misschien is dit de tijd om het idee los te laten dat we van alles moeten en ruimte te maken voor de mensen die kleur en betekenis aan je leven geven. Kijk terug op de afgelopen maand. Welke vijf mensen had je graag vaker gezien? Bel ze. Deze week nog.

Dag 4 – Als je kijkt naar de antwoorden op de levensvragen van de afgelopen dagen, welke vijf woorden komen er in je op die kenmerkend zijn voor het afgelopen jaar?

Lees de antwoorden van afgelopen dagen terug en laat het tijdens de Moon Salutation even op je inwerken. Er zullen ongetwijfeld allerlei gedachten in je opkomen. Laat je gedachten voor wat ze zijn; observeer ze, maar ga er niet in mee.

Dag 5 – Wat zou je achter willen laten in dit jaar en wat zou je voor jezelf willen in het volgende jaar?

Te veel stress op de werkvloer, een toxische relatie of dat stemmetje dat op cruciale momenten vertelt dat je iets niet goed doet. Noem een ding dat je zou willen achterlaten en zet daar iets tegenover wat je voor jezelf zou willen in het nieuwe jaar.


Moon Salutation

De zonnegroet is ongetwijfeld de meest bekende yogaserie, bedoeld om bij zonsopgang de zon – en het licht en de warmte die zij geeft aan alles wat leeft op aarde – te verwelkomen en de vuurenergie in jezelf aan te wakkeren. De maangroet doe je in de avond om je lichaam en geest tot rust te brengen en aandacht te geven aan de kwaliteiten van de maan die wij in ons dragen: verkoeling, rust, stilte, berusting en introspectie.

Rol je yogamat uit, ga in het midden van de mat staan, draai een kwartslag en gebruik de breedte van de mat. Adem diep in en uit, denk aan de levensvraag van vanavond en doe rustig en met vloeiende bewegingen de Moon Salutation.

1. Gebedshouding

Sta rechtop met je voeten tegen elkaar aan. Je handen zijn voor je borst met je handpalmen tegen elkaar aan.

2. Halve Maan

Verstrengel je vingers, behalve je wijsvingers. Adem in en strek je armen uit boven je hoofd. Adem uit, buig langzaam naar rechts en adem in, kom terug naar het midden. Adem uit, buig langzaam naar links en adem in, kom terug naar het midden.

3. Godin

Adem in, maak met je rechterbeen een grote zijwaartse stap en draai je voeten iets naar buiten. Adem uit, buig je benen en breng je handen met de handpalmen wijzend naar voren naast je schouders.

4. Vijfster

Adem in, strek je benen en strek je armen zijwaarts uit op schouderhoogte. Zet je voeten stevig op de mat, reik met je armen zijwaarts en met de kruin van je hoofd opwaarts. Adem uit.

5. Driehoekshouding

Adem in, draai je rechtervoet naar rechts en je linkerhiel naar links. Adem uit, breng je rechterhand naar je rechterenkel en reik met je linkerarm recht omhoog. Kijk naar je linkerhand.

6. Piramide

Adem in en breng je linkerhand naar je rechterenkel. Adem uit en probeer je bovenlichaam richting je rechterbovenbeen te brengen. Je mag hierbij je rechterbeen licht buigen.

7. Lunge

Adem in, breng je handen aan weerskanten van je rechtervoet, buig je rechterknie, je linkervoet draait mee naar rechts, houd je linkerbeen gestrekt. Adem uit.

8. Zijwaartse squat

Adem in, verplaats je rechterhand naar de binnenkant van je rechtervoet. Adem uit, wandel met je handen naar het midden van de mat, draai je rechtervoet en je bovenlichaam naar de brede kant van de mat, kantel je bekken naar beneden, maak je bovenlichaam lang en draai je gestrekte linkerbeen zodat de tenen van je linkervoet omhoog wijzen.

9. Buddha squat

Adem in, trek je linkerbeen bij zodat je in een diepe hurkpositie komt. Adem uit, plaats je handen voor je borst tegen elkaar aan in gebedshouding en duw met je ellebogen je knieën iets naar buiten.

10. Zijwaartse squat

Adem in, zet je handen op de grond en kom weer in een zijwaartse squat, maar deze keer met je linkerbeen gebogen en je rechterbeen uitgestrekt. De tenen van je rechtervoet wijzen omhoog. Adem uit.

11. Lunge

Adem in, draai richting je linkerknie en zet je handen aan weerszijden van je linkervoet. Je rechterbeen draait mee. Hou je rechterbeen gestrekt, je tenen zijn gekruld en staan stevig in de mat. Adem uit.

12. Piramide

Adem in, strek je linkerbeen zover als je kunt. Je handen rusten op de grond of, als dat te intensief is, tegen je enkel of net onder je knie. Adem uit.

13. Driehoekshouding

Adem in en strek je rechterarm helemaal omhoog richting het plafond. Draai je bovenlichaam naar voren, kijk naar je rechterhand en adem uit.

14. Vijfster

Adem in, kom met je bovenlichaam omhoog. Strek je armen horizontaal, draai je voeten iets naar buiten. Reik met je benen naar beneden, je armen zijwaarts en je kruin opwaarts.

15. Godin

Adem uit, buig je knieën en armen en kom weer in de Godin-houding met je handen naast je schouders. Je handpalmen wijzen naar voren.

16. Halve Maan

Adem in, plaats je voeten weer naast elkaar, strek je benen, breng je handpalmen tegen elkaar aan en verstrengel, op je wijsvingers na, je vingers. Strek je armen boven je hoofd en adem uit terwijl je naar links buigt. Adem in, kom terug naar het midden. Adem uit, buig naar rechts en adem in, kom naar het midden.

17. Gebedshouding

Adem uit, breng je handen voor je borst met de handpalmen tegen elkaar aan in gebedshouding.

Keer terug naar je natuurlijke ademhaling.

Geef antwoord op de levensvraag van vandaag

Pak pen en papier. Sluit je ogen een minuutje en focus je op de levensvraag van vanavond. Open je ogen en schrijf in maximaal vijf minuten antwoord op de vraag. De reden voor deze tijdslimiet is heel simpel: de druk van een deadline dwingt je om op te schrijven wat er als eerste in je opkomt. Er is geen tijd om erover na te denken of het antwoord dat je geeft sociaal wel of niet geaccepteerd is, of het een lelijke of mooie kant van jezelf laat zien of dat je niet zeker weet of je volgend jaar hetzelfde antwoord zou geven. Daar gaat het namelijk niet om. Waar het om gaat, is dat je vanuit jouw kernwaarden een eerlijk en oprecht antwoord krijgt.

Meditatie & Savasana

Kom op je mat zitten in kleermakerszit, sluit even je ogen en laat de emoties die naar boven zijn gekomen bij het beantwoorden van de levensvraag van vanavond even toe. Verdriet, teleurstelling, jaloezie… ride the wave. Adem vervolgens vijf keer heel diep in en uit, keer terug naar je natuurlijke ademhaling en laat de emoties voorbij drijven, zonder oordeel, zonder erin mee te gaan. Focus op je ademhaling en blijf vijf minuten zitten.

Beweeg je vingers, beweeg je tenen, adem een keer diep in en uit en open je ogen. Ga in bed liggen, sla het dekbed over je heen en ga op je rug liggen. Je voeten vallen naar buiten en je handpalmen zijn omhoog gedraaid. Dit is wat bij yoga savasana heet, de ‘lijkhouding’. Een houding van overgave, vertrouwen en complete acceptatie.

Sluit je ogen, adem heel diep in en uit en laat daarmee je lichaam en geest weten dat je nu begint aan een oefening in totale ontspanning. Focus op je ademhaling en ga heel rustig met je aandacht naar je heupen, schouders en kaken. Elke spanning die je daar voelt probeer je los te laten. Laat gedachtes voorbij drijven, verwacht niets en laat alles wat deze yogahouding je geeft, gebeuren. Overgave. Acceptatie. Vertrouwen.

Als je voelt dat je in slaap valt, draai dan in de voor jou vertrouwde slaaphouding.

Van Moon Medicine naar Morning Medicine

Na deze Moon Medicine kun je doorgaan met Morning Medicine, het ochtendritueel voor wie klaar is om een intentie neer te zetten voor een geheel nieuw begin. Angélique Heijligers beschrijft in haar boek ‘Morning Medicine’ dit ochtendritueel van zeven dagen en zeven stappen waarbij buiten bewegen, yoga, meditatie en contact maken met de natuur je laten zien dat elke dag een nieuw begin is.

Tekst: Angélique Heijligers

Volgend artikel
Het is bijna volle maan: dit zal je ervan merken
Het is bijna volle maan: dit zal je ervan merken