Lieve vrouw in de overgang, deze brief is voor jou

Door Susan Smit
Lieve vrouw in de overgang, deze brief is voor jou Lieve vrouw in de overgang, deze brief is voor jou Lieve vrouw in de overgang, deze brief is voor jou

Lieve vrouw in de overgang,

Het woord ‘overgang’ mag dan lang beladen met schaamte zijn geweest, maar wat is het eigenlijk een mooi woord: overgang. Transitie. Wending. Passage. Je mag van het één naar het ander veranderen. Buig eens wat langer over de vraag van wát naar wát je als vrouw in deze fase eigenlijk overgaat. Alleen dat al kan een perspectiefwisseling opleveren die je mist als je je alleen maar met kwalen en klachten bezighoudt.

Niet dat ik die klachten kleiner wil maken dan ze zijn, lieve vrouw in de overgang. Zo’n twee derde van de vrouwen ervaart deze, van wie één derde hevige klachten. De waaier aan symptomen liegt er niet om: slecht slapen, nachtzweten, stemmingswisselingen, depressieve gevoelens, migraine, opvliegers, botontkalking, vaginale droogheid, vergeetachtigheid. De hormonale storm kan een vrouw compleet uit haar evenwicht slaan – en dat in een fase waarin er zo veel van haar verwacht wordt door (eventuele) opgroeiende kinderen, partners, bazen, opdrachtgevers, klanten en ouder wordende ouders. En de kat, het konijn en de vissen, die zij natuurlijk altijd allemaal voert.

Je bent niet alleen

Misschien vind je het fijn om te weten waar ik, de afzender van deze brief aan jou, in dit proces sta. Ik voel me als achtenveertigjarige aan het begin van de overgangsperiode. Mijn lichaam geeft aan dat het zich voorbereidt op de menopauze en volgt steeds minder trouw de vrouwelijke cyclus. Als deze hormonale transitie ook maar een fractie lijkt op die in mijn puberteit of vlak nadat ik moeder werd, dan kan ik mijn borst natmaken. Dus vandaar dat ik, net als jij waarschijnlijk, zo graag praat met vrouwen en lees over vrouwen die iets verder in dit proces zijn en alle kennis opslurp.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Want goddank zijn ze er, die andere vrouwen. Je bent niet alleen. Zoek ze, als je dat nog niet deed, alsjeblieft op, doorbreek de schroom, mocht je die voelen, en déél. Vraag. Wissel uit. Vergelijk. Herken en verwonder. Lach tranen met tuiten om de soms hevige menstruaties die zonder enig regelmaat komen en gaan, je wattige hoofd waardoor je ineens niet op het woord ‘koelkast’ kunt komen of je prikkelbaarheid waardoor je huisgenoten met een boogje om je heen lopen. Koester het verwantschap met je zusters dat geluk en verbondenheid kan brengen.


Een nieuwe huid

Terug naar de vraag van wát naar wát je nou eigenlijk overgaat. De oude voorchristelijke traditie onderscheidt drie fases in een vrouwenleven: de Maagd die hoort bij de wassende maan, de Moeder die hoort bij de volle maan en de Crone die hoort bij de afnemende maan. In de menopauze verwissel je de Moederfase (die staat voor het in de wereld brengen van wat je te bieden hebt, niet zozeer voor kinderen krijgen) voor de fase van de Crone, de post-menstruele, wijze vrouw. Je schudt en kronkelt om je oude slangenhuid af te leggen en werpt al een blik op de nieuwe die je zult aangroeien. Er moeten dingen worden achtergelaten om deze nieuwe levensfase binnen te kunnen gaan: plooibaarheid, misschien. Behaagzucht. Vruchtbaarheid. Jeugdige schoonheid. En je mag andere dingen verwelkomen: wijsheid als destillaat van al je opgedane ervaringen en kennis, maar misschien vooral je comfortabel voelen bij het niet-weten.

De wereld heeft je nodig

Als je de poort door bent, wens ik je toe dat je minder bang bent voor je eigen kracht – of beter gezegd: om haar te tonen. Ik wens je toe dat je jezelf toestemming geeft om hoekiger en scherper te zijn dan je was en dat je lagen hebt afgepeld en je ware vorm hebt aangenomen. Je zult merken dat de buitenwereld je dit meer toe staat dan toen je jonger was. Ga de ‘passage to power’ door en groei uit tot een volbloed Crone: wijs, eerlijk, grappig, mild waar het mag en scherp als het moet. Wees trots op elke lachrimpel, elke fout en elke zwaarbevochten verworvenheid. Laat je niet wegstoppen, maar neem de ruimte in die je toekomt, want de wereld heeft je nodig.

Met achting voor hoe jij de overgang beleeft en zinvol probeert te maken,

Susan

Deze brief is voor het eerst geplaatst in april 2022.

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.

Meer lezen van Susan Smit?

Luister naar je innerlijke heks: dan word je werkelijk vrij.

Volgend artikel
In de overgang? Vier het met dit ritueel
In de overgang? Vier het met dit ritueel