Terug naar overzicht

Neem afscheid met dit waardevolle ritueel

Categorie
Fotografie
Ernie Enkelaar
Neem afscheid met dit waardevolle ritueel

In de natuurlijke cyclus van het leven hoort ook het einde, en de daarbij horende periode van leegte en rouw. Dat einde kan een ontslag of scheiding zijn, de dood van een geliefde of een miskraam: alle vormen van afscheid vragen om een liefdevolle benadering en om erkenning.

Bewust stilstaan bij een einde geeft niet alleen betekenis aan wat er gebeurt in je leven; het maakt ook de cirkel compleet, waardoor er een impuls kan komen voor het nieuwe dat altijd volgt na een afscheid.

Het ritueel

Zelf een olie maken en die opladen met je intentie is een eenvoudige manier om aandacht te hebben voor je emoties en jezelf warmte en zachtheid te geven.

Je hebt nodig:

  • Een kom plantaardige olie (amandel of jojoba)
  • Een handje (gedroogde) bloemblaadjes of kruiden
  • Een afsluitbaar flesje

Optioneel:

  • Kristallen (kies kristallen die tegen water kunnen zoals amethist of rozenkwarts)
  • Een klankschaal of ander instrument dat trillingen produceert

Begin je ritueel:

Kies een mooie kom uit en giet daar een halve liter neutrale plantenolie (amandel of jojoba) in. Zet de kom buiten neer en voeg de bloemen of kruiden toe aan de olie. (Bijvoorbeeld roos, vanwege haar hoge en harmoniserende frequentie, goudsbloem voor licht en heling, vrouwenmantel voor evenwicht, brandnetel voor kracht). Je kunt er ook kristallen in leggen die passen bij je gemoedstoestand. Stukjes bladgoud geven zachtheid en moed. Roer de ingrediënten met een lemniscaatbeweging (een 8-vormige beweging) zachtjes door de olie.

Trillingen en klanken zijn ook een mooie manier om de olie op te laden. Gebruik een klankschaal, een stemvork, een trommel of een ander instrument, of zing. Geen instrument bij de hand? Je kunt ook gebeden of wensen in de kom blazen. Laat de olie minstens één dag en één nacht opladen in de zonne- en maneschijn. Langer – tot een maand lang – kan ook. Geef dan elke dag even aandacht aan de olie en roer regelmatig met de 8-vormige beweging je intentie erdoorheen. Als de olie klaar is, giet je deze in een flesje.

Gebruik de olie voor zachte, regelmatige inwrijvingen van je hart of voeten bij golven van verdriet of gemis. Giet een scheutje in een warm bad. Wrijf een druppel als troost op je hart of je derde oog, tussen je wenkbrauwen.

Dit is een ingekort artikel uit Happinez 1-2019. Meer lezen? Bestel het nummer in de Happinez Shop.

Meer lezen?

  • Zo maak je een afscheid persoonlijk
  • Ontdek de uitvaartrituelen van deze drie culturen
  • Ben je iemand verloren? Deze rituelen geven een beetje steun bij groot gemis

Tekst: Sarah Domogala, redactioneel ingekort.

Door anderen gelezen