Neem afscheid met dit waardevolle ritueel

Neem afscheid met dit waardevolle ritueel Neem afscheid met dit waardevolle ritueel Neem afscheid met dit waardevolle ritueel

Eindigheid is onderdeel van de natuurlijke cyclus van het leven. Deze periode gaat vaak samen met gevoelens van verdriet en soms ook leegte door het gemis van wat eerst was en nu onherroepelijk veranderd is. Die gevoelens kunnen zich aandoen bij iedere grote verandering; een scheiding, de dood van een geliefde, een miskraam – maar ook tijdens de menoshift (de overgang) kun je deze gevoelens ervaren. Alle vormen van afscheid vragen om een liefdevolle benadering én om erkenning.

Bewust stilstaan bij een einde geeft niet alleen betekenis aan wat er gebeurt in je leven; het maakt ook de cirkel compleet, waardoor er een impuls kan komen voor het nieuwe dat altijd volgt na een afscheid.

Het ritueel

Zelf een olie maken en die opladen met je intentie is een eenvoudige manier om aandacht te hebben voor je emoties en jezelf warmte en zachtheid te geven.

Je hebt nodig:

  • Een kom plantaardige olie (amandel of jojoba)
  • Een handje (gedroogde) bloemblaadjes of kruiden
  • Een afsluitbaar flesje

Optioneel:

  • Kristallen (kies kristallen die tegen water kunnen, zoals amethist of rozenkwarts)
  • Een klankschaal of ander instrument dat trillingen produceert

Begin je ritueel:

Kies een mooie kom uit en giet daar een halve liter neutrale plantenolie (amandel of jojoba) in. Zet de kom buiten neer en voeg de bloemen of kruiden toe aan de olie. (Bijvoorbeeld roos, vanwege haar hoge en harmoniserende frequentie, goudsbloem voor licht en heling, vrouwenmantel voor evenwicht, brandnetel voor kracht). Je kunt er ook kristallen in leggen die passen bij je gemoedstoestand. Stukjes bladgoud geven zachtheid en moed. Roer de ingrediënten met een lemniscaatbeweging (een 8-vormige beweging) zachtjes door de olie.

Trillingen en klanken zijn ook een mooie manier om de olie op te laden. Gebruik een klankschaal, een stemvork, een trommel of een ander instrument, of zing. Geen instrument bij de hand? Je kunt ook gebeden of wensen in de kom blazen. Laat de olie minstens één dag en één nacht opladen in de zonne- en maneschijn. Langer – tot een maand lang – kan ook. Geef dan elke dag even aandacht aan de olie en roer regelmatig met de 8-vormige beweging je intentie erdoorheen. Als de olie klaar is, giet je deze in een flesje.

Gebruik de olie voor zachte, regelmatige inwrijvingen van je hart of voeten bij golven van verdriet of gemis. Giet een scheutje in een warm bad. Wrijf een druppel als troost op je hart of je derde oog, tussen je wenkbrauwen.

Beeld: fotografie door Eric van Lokven, styling door Cyn Ferdinandus

Tekst: Sarah Domogala. Dit is een ingekort artikel uit Happinez ‘Energie’.

Meer lezen over afscheid?

Ben je iemand verloren? Deze rituelen geven een beetje steun bij groot gemis.

Volgend artikel
De fases van spiritueel ontwaken
De fases van spiritueel ontwaken