6 redenen om een luchtbevochtiger in huis te halen

6 redenen om een luchtbevochtiger in huis te halen 6 redenen om een luchtbevochtiger in huis te halen 6 redenen om een luchtbevochtiger in huis te halen

In een behaaglijk huis is de lucht schoon en de temperatuur aangenaam. Maar heb je wel eens stilgestaan bij de luchtvochtigheid? De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40 en 60 procent. In de winter is de lucht koud en droog. Dat voel je vooral goed als het vriest: buiten, maar ook binnen.

Zo’n koude, droge omgeving kan verschillende kwaaltjes en ongemakken tot gevolg hebben. Dit is hoe een luchtbevochtiger in huis kan helpen:

1. Fijner voor je huid, haar en ogen

Heb jij tijdens de koudere maanden van het jaar standaard last van een trekkerige huid in je gezicht of op je lichaam, blíjf je maar lippenbalsem smeren en voelen je ogen droog en geïrriteerd aan? Een hogere luchtvochtigheid helpt enorm. Ook je haar blijft een stuk gezonder als de lucht wat vochtiger is, terwijl een (zeer) lage luchtvochtigheid juist kan zorgen voor doffe lokken en gespleten haarpunten.

2. Meer concentratie

Als de lucht heel droog is, kun je je wat suffig of vermoeid gaan voelen. Dat maakt het lastig om je goed te kunnen concentreren. Dit wordt veroorzaakt doordat je bloed minder goed zuurstof kan opnemen bij droge lucht door een te lage luchtvochtigheid.

3. Voorkomt virussen

Juist in het najaar en de winter krijgen veel mensen te maken met griep en verkoudheid. Dat is niet zomaar: virussen verspreiden zich een stuk makkelijker en sneller bij koudere temperaturen met een lage luchtvochtigheid. Uit onderzoek blijkt dat je bij een hogere luchtvochtigheid minder vatbaar bent voor virussen en – mocht je toch ziek worden – eerder herstelt.


4. Je planten worden er blij van

Staan jouw kamerplanten er in de wintermaanden wat treurig bij? De meeste kamerplaten in Nederlandse huishoudens zijn van een tropische soort. Je hoeft echt niet meteen een tropisch klimaat na te bootsen – dat levert weer hele andere ongemakken op – maar jouw privé-jungle groeit en bloeit wél een stuk beter als de lucht wat vochtiger is.

5. Betere nachtrust

Bij een goede luchtvochtigheid kun je vrijer ademen; heel belangrijk voor een gezonde nachtrust. Houdt je lief je ’s nachts wakker met zijn of haar gesnurk (of ben jij zelf de boosdoener)? Te droge lucht kan ervoor zorgen dat de keel opzet en de neus verstopt raakt. Dit kan weer snurken veroorzaken of verergeren.

6. Beter voor je interieur

Heel droge lucht kan schade veroorzaken aan je interieur. Zo kan het leiden tot scheuren in het behang, afbladderende verf en splijten of barsten in het hout van je meubels of vloeren. Met een goede luchtvochtigheid gaan je mooie spullen veel langer mee.

Beeld: fotografie door Harold Pereira, styling en productie door Cyn Ferdinandus

Meer lezen?

Rommel in huis? Dat kan zorgen voor meer stress.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
Deze kamerplanten hebben een (genees)krachtige werking
Deze kamerplanten hebben een (genees)krachtige werking