Deze kamerplanten hebben een (genees)krachtige werking

Deze kamerplanten hebben een (genees)krachtige werking Deze kamerplanten hebben een (genees)krachtige werking Deze kamerplanten hebben een (genees)krachtige werking

Kamerplanten leuken je interieur op, zuiveren de lucht én hebben een positieve werking op de gezondheid. Gebruik een van onderstaande planten om je huiskamer in een groene oase om te toveren.

Het staat natuurlijk leuk, zo’n huis vol hippe kamerplanten, maar er zijn nog veel belangrijkere redenen om je huis een groene make-over te geven. Planten zorgen namelijk ook voor een positief effect op onze gezondheid. Het is wetenschappelijk bewezen dat een groene omgeving zorgt dat je je beter kunt concentreren, stress vermindert en zelfs de kans op hart- en vaatziekten verlaagt. Een huis vol planten is dus niet alleen in esthetisch opzicht een pluspunt.

Klimop, varens en palmsoorten

Een tijdje geleden maakte de NASA een lijst met kamerplanten die de lucht in huis of op kantoor filteren en daardoor kunnen helpen tegen allerlei kwaaltjes. Volgens NASA bestaat er namelijk zoiets als het ‘sick building syndrome’, dat je kunt krijgen als je woont of werkt in een slecht geventileerd gebouw. Symptomen als duizeligheid, vermoeidheid, hoofdpijn of allergische reacties kunnen het gevolg zijn van luchtvervuiling door schimmels, schoonmaakproducten of chemisch materiaal dat gebruikt is bij het bouwen van het pand.

Volgens NASA absorberen planten als de graslelie, de krulvaren en palmsoorten (zoals de bamboepalm en de dwergdadelpalm) grote hoeveelheden koolstofdioxide, om dat vervolgens om te zetten in zuurstof. Ook verwijderen ze andere nare stoffen als benzeen, formaldehyde en ammoniak uit de lucht.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

Eucalyptus

De eucalyptus komt oorspronkelijk uit Australië, waar de Aboriginals het als een heilige plant beschouwen. Zij geloven dat de plant de onderverdeling in onderwereld, aarde en hemel vertegenwoordigt. De plant zou een zuiverende werking hebben. Negatieve energieën zouden verdwijnen als je op die plek een eucalyptusblad verbrandt.

Naast spirituele krachten bezit de klant ook medicinale krachten, volgende de Aboriginals. Zij gebruiken eucalyptus bijvoorbeeld ook als geneesmiddel tegen koorts, verkoudheid of aandoeningen van de luchtwegen. Tot slot heeft de plant een afstotende werking op insecten als vliegen en muggen. Kortom: deze plant wil je in huis hebben.

Aloë Vera

Deze plant is niet alleen enorm makkelijk in de verzorging, het heeft ook een sterke geneeskrachtige werking. Die kracht zit ‘m voornamelijk in het sap van de plant. Dit gel-achtige sap bevat ontstekingsremmend stoffen en bestanddelen die als plaatselijke pijnstiller werken. Daardoor verlicht het jeuk, stimuleert het de genezing van de huis en kalmeert het rode of verbrande huid.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Het plantensap kun je ‘aftappen’ door de bladeren van de plant af te snijden en het druppelende sap vervolgens te verzamelen. Het kan worden ingezet bij blaren, acne, droge huid, verbrande huid, uitslag door het scheren, warmte uitslag of eczeem. Het enige nadeel is dat aloë vera niet zo snel groeit. Denk je het veel te gaan gebruiken? Dan kun je er het best maar meteen een paar aanschaffen. Gelukkig zijn ze zo makkelijk te verzorgen.

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.

Meer lezen over planten?

Waarom je het plantenvrouwtje in jezelf moet ontdekken.

Volgend artikel
Dol op groen, maar geen groene vingers?
Dol op groen, maar geen groene vingers?