Dol op groen, maar geen groene vingers?

Dol op groen, maar geen groene vingers? Dol op groen, maar geen groene vingers? Dol op groen, maar geen groene vingers?

Vraag jij je bij al die waanzinnig mooie foto’s van interieurs vol groen vooral af hoe het in vredesnaam kan dat al die planten er zo blakend van gezondheid bij staan? Troost je: je bent niet de enige die zelfs een nepplant nog dood laat gaan.

Planten verzorgen is een kunst. De ene houdt het nog geen dag in de zon uit, terwijl de andere er geen genoeg van kan krijgen. En waar je sommige planten bijna elke dag moet bewateren, zijn er ook soorten die daar juist helemáál niet tegen kunnen. Wel de lusten, niet de lasten? Kies voor makkelijke planten die nauwelijks verzorging nodig hebben. Er zijn genoeg soorten die, ongeacht jouw (gebrek aan) bemoeienis, bijna niet dood kúnnen gaan. Deze, bijvoorbeeld:

1. Sanseveria

De Sanseveria of vrouwentong wordt het liefst zoveel mogelijk met rust gelaten. Ga zonder zorgen een paar weken op vakantie of vergeet dat je de plant überhaupt in huis hebt, want deze redt zich wel alleen. Zet de plant bij voorkeur in indirect zonlicht en geef de Sanseveria om de paar weken een klein beetje water. Dat de plant weinig van jou vraagt, wil trouwens niet zeggen dat je er niets van terug krijgt. Vrouwentong zorgt namelijk voor een schonere lucht en luchtvochtigheid in huis door giftige stoffen om te zetten in zuurstof.

2. Rubberplant (Ficus Robusta)

Het sap van deze plant werd vroeger gebruikt voor de productie van rubber. En de Latijnse naam verraadt het al: dit is een robuust type. De rubberplant kan behoorlijk groot worden en is daardoor perfect als opvallend groen statement in je huis. Koop trouwens bij voorkeur een kleinere, want hoe beter de plant gewend is aan de omstandigheden bij jou thuis, hoe beter. Bovendien: groeien doet ‘ie toch wel.

3. Jadeplant

Het schijnt dat de jadeplant (ook wel bekend als geldplant) geluk brengt. Garanties daarop krijg je niet, maar wat wél zeker is, is dat je er weinig aandacht aan hoeft te besteden. Jade is dol op zon en heeft verder alleen af en toe – zo ongeveer eens per twee weken en alleen als de aarde helemaal droog is – een beetje water nodig.


4. Aloë Vera

Deze blauwgroene vetplant groeit vooral in Afrika en India, maar doet het ook prima in jouw Hollandse woonkamer. Zelfs als je een van de vlezige bladeren afsnijdt – de gel die erin zit kun je bijvoorbeeld gebruiken op brandwondjes of een droge huid – geeft de Aloë niet op. Check alleen zo af en toe de aarde in de pot even. Is die helemaal droog? Dan is het tijd voor een beetje water.

5. Kwartjesplant

In het Engels wordt de kwartjesplant cast iron plant genoemd, naar de onverwoestbare gietijzeren pannen. Niet voor niets, want zelfs als je de plant zelden water geeft, blijft de kwartjesplant overeind. Lijkt het toch alsof de plant het opgeeft? Geen stress: met een beetje water komt de aspidistra elatior in een mum van tijd weer tot leven. De kwartjesplant heeft weinig licht nodig, en is dus heel geschikt om de donkere plekken in huis een beetje op te vrolijken.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over planten?

Deze planten hebben een weldadig effect op lichaam en geest.

Volgend artikel
Dit is de kunst van gastvrijheid
Dit is de kunst van gastvrijheid