Zo overleven je planten jouw vakantie

Zo overleven je planten jouw vakantie Zo overleven je planten jouw vakantie Zo overleven je planten jouw vakantie

Als je een stralend groene collectie planten in huis hebt, wil je na een vakantie niet thuiskomen om te ontdekken dat ze naast de pot hangen van treurigheid en ellende.

Cactussen zijn makkelijk, die hebben jou sowieso amper nodig en gedijen uitstekend zonder water. Maar de meeste kamerplanten doen het toch écht beter als ze zo af en toe een beetje aandacht krijgen. Je kunt je planten natuurlijk tijdelijk bij iemand anders onderbrengen of de buurvrouw vragen om ze af en toe water te geven. Maar ook als er geen plantsitter voorhanden is: geen paniek. Met deze tips komen je planten een paar dagen zonder jou wel door en kun jij zorgeloos vakantie vieren.

1 Geef ze meer water dan normaal

Het belangrijkste is dat je planten voldoende water hebben om het mee uit te houden tijdens jouw afwezigheid. Normaal gesproken is het geen goed idee om je planten te veel water te geven, maar als je op vakantie gaat, kun je een uitzondering maken. Geef je planten vanaf één of twee dagen voor je vertrek extra water. De aarde moet goed vochtig zijn. Niet overdrijven trouwens, kletsnat hoeft nou ook weer niet. Een handige manier om dit te controleren is door de pot voorzichtig te kantelen. Loopt er geen water uit? Perfect. Als je korter dan een week wegblijft, zou dit voldoende moeten zijn. Je kunt daarnaast al je planten bij elkaar in een kleine kamer zetten met een natuurlijke lichtbron, zoals de badkamer. Hoe kleiner de ruimte, hoe beter de luchtvochtigheid behouden blijft. Of bedek de aarde met kleine steentjes om te voorkomen dat het water verdampt.

2 Zorg voor warmte

Ga je in één van de koudere seizoenen op vakantie? Het is niet echt duurzaam en ook minder vriendelijk voor je portemonnee, maar je groene vrienden zullen je dankbaar zijn als je de verwarming aan laat. Niet schrikken: een graadje of 15 is al voldoende voor de meeste kamerplanten. Op temperaturen lager dan 10 graden doen ze het een stuk minder goed.

3 Verplaats je planten

Staan je planten normaal gesproken in de vensterbank of op een andere plek waar ze veel zonlicht krijgen, dan is het een goed idee om ze tijdelijk ergens anders neer te zetten. Jij bent er immers niet om ze een beetje extra water te geven bij de eerste tekenen van uitdroging. Zoek een plek in huis waar wel lichtinval is, maar waar ze niet in direct zonlicht staan.

4 Vermijd plantenvoeding

Geef je planten vanaf een paar weken voor vertrek geen plantenvoeding meer. Zo voorkom je dat ze ineens een groeispurt doormaken (en dus aandacht nodig hebben) als jij op vakantie bent.

5 Zorg voor back-up

Duurt je tripje langer dan twee weken? Dan is iemand die je planten verzorgt toch écht de beste optie. Of investeer in potten met een bewateringssysteem. Hint voor iedereen die, vakantie of niet, überhaupt nogal moeite heeft om planten in leven te houden: zulke zelfwaterende potten maken je leven (en dat van je plant) een stuk gemakkelijker.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over planten?

Volgend artikel
Zo wordt 2019 misschien wel het mooiste jaar ooit
Zo wordt 2019 misschien wel het mooiste jaar ooit