Haal groen in huis (doen hoor, want planten maken je blij)

Haal groen in huis (doen hoor, want planten maken je blij) Haal groen in huis (doen hoor, want planten maken je blij) Haal groen in huis (doen hoor, want planten maken je blij)

De lente is begonnen! Haal de voorjaarsvibes in huis door je woon- of slaapkamer om te toveren tot een groene oase. Van de mooiste nieuwe planten tot fijne plantenwinkels en Instagram-inspiratie: zo pak je dat aan. 

Check deze hippe ‘nieuwe’ planten die je vast nog niet in huis hebt

Planten zijn altijd al onderhevig geweest aan mode. Denk maar aan de grote tropische bladplanten van de jaren zeventig, of de orchidee die je een jaar of tien geleden overal zag opduiken. Natuurlijk hoef je er helemaal geen rekening mee te houden met wat in is –als jij van cactussen houdt, zet je huis vooral vol cactussen- maar het kan je op ideeën brengen. De kans is bijvoorbeeld best groot dat je nog geen kalanchoë beharensis in huis hebt – een bijzondere vetplant met grote, gekrulde bladeren, die ook nog eens supersterk is. Of de sierlijke medinilla magnifica, met zijn neerhangende roze bloemen.

Neus rond (en vraag advies) bij de stadstuinwinkel

Een uurtje neuzen bij een tuincentrum is hartstikke fijn, maar tegenwoordig hebben veel grote steden iets nog leukers: de plantenwinkel 2.0, ook wel stadstuinwinkel genoemd. Zulke winkels zijn mooi ingericht, je vindt er de hipste en meest bijzondere planten, maar vaak nog veel meer dan dat: de beste boeken over (binnenshuis) tuinieren, mooie potjes en andere accessoires. In Utrecht heb je bijvoorbeeld Rood en Bloem aan de Springweg, waar je wordt geholpen door enthousiaste verkopers die echt met je meedenken. Rotterdammers vinden hun groene walhalla bij Stek (Nieuwe Binnenweg 195b), Groningers bij De Stadsakker (Oude Kijk in ‘t Jatstraat 38) en woon je in Amsterdam, dan moet je bij Wildernis zijn (Bilderdijkstraat 165F).


Haal je inspiratie van Instagram

Op Instagram zitten massa’s plantenliefhebbers die hun plantenverzameling met je delen, of laten zien welke bijzondere planten ze op reis tegenkomen. Goed voor een hele hoop inspiratie dus.

@hetgroenlab – ‘Greenie’, schrijver en stylist Judith Baehner leeft voor groen, en dat is goed te zien aan haar aanstekelijke account.

@thejungalow – Hou je van wild, eclectisch en bohemian – véél weelderige planten, kleedjes, kussens en prints – dan moet je de foto’s van The Jungalow eens zien. Er valt zoveel te kijken, het is bijna teveel.

@homesteadbrooklyn – Over jungle gesproken: Summer Rayne Oakes kan er ook wat van. In haar New Yorkse appartement heeft ze 500 (!) planten – en een kip. Dat levert prachtige plaatjes op.

@plantenfestijn – Stylist en fotograaf Stephanie laat zien hoeveel kleur en sfeer planten toevoegen aan je huis, en hoe prachtig ze van dichtbij eigenlijk zijn.

@stekdestadstuinwinkel – Van de hierboven genoemde winkel in Rotterdam, maar niet alleen interessant als je in die stad woont: Stek deelt op instagram massa’s foto’s van de mooiste planten.

Groene vingers of niet: zo leer je de fijne kneepjes van plantenverzorging

Misschien was het nog nooit in je opgekomen, maar op het gebied van groen kun je een hoop leuke workshops volgen – zeker als je in de stad woont. Bijvoorbeeld bij de drie stadstuinwinkels hierboven, maar ook bij de Botanische Tuinen in Utrecht (een cursus ‘vaste planten’ bijvoorbeeld, of ‘tuinfotografie’), en op verschillende plekken in het land door Iris van het plantenblog Mama Botanica. Haar YouTube-kanaal is trouwens ook een aanrader: het barst van de aanstekelijke filmpjes over stekken en planten verzorgen en ‘de vijf makkelijke planten voor beginners’.

Meer lezen over planten?

Deze helende planten maken je happy (en gezonder).

Volgend artikel
Deze 7 planten doen wonderen voor je nachtrust
Deze 7 planten doen wonderen voor je nachtrust