Zo wordt 2019 misschien wel het mooiste jaar ooit

Zo wordt 2019 misschien wel het mooiste jaar ooit Zo wordt 2019 misschien wel het mooiste jaar ooit Zo wordt 2019 misschien wel het mooiste jaar ooit

Strooi vriendelijkheid rond alsof het confetti is – het is misschien een dijk van een cliché -maar als we het allemaal zouden doen, maken we de wereld wel net een stukje liever, leuker en vrolijker.

Wie zich weleens op Instagram of Pinterest bevindt, heeft de quote ongetwijfeld regelmatig voorbij zien komen: ‘spread love around like confetti’ of ’throw kindness around like confetti’. Ik weet niet wie de afzender is van deze zin, en of die überhaupt nog te achterhalen is, maar gelijk heeft hij/zij wel.

Vriendelijk zijn voor anderen is één van de allermakkelijkste dingen om te doen. Het kost niks, iedereen kan het en het is een instant boost voor jouw humeur én dat van een ander. Een glimlach naar een vreemde op straat. Een praatje aanknopen met de persoon achter de kassa in de supermarkt. Iemand helpen met zware tassen wanneer je ziet dat diegene het moeilijk heeft. Een moeilijk kijkende toerist vragen of je hem/haar ergens mee kan helpen.

Vriendelijkheid geeft kleur

Elke keer dat je iets vriendelijks voor een ander hebt gedaan, voel je je gegarandeerd een stukje vrolijker dan daarvoor. Die ene glimlach zal het verschil tussen een goede en een geweldige dag niet maken, maar stel je eens voor dat je de hele dag door net wat vriendelijker bent dan normaal? En dat anderen dat ook tegen jou zijn? Reken maar dat het leven meer kleur zou hebben.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

Alles wat je aandacht geeft, groeit

In het begin kost het misschien wat moeite of voelt het onnatuurlijk om vriendelijk te doen tegen onbekenden. Want wat als ze er helemaal niet op zitten te wachten? Of wat als ze zich afvragen waarom je zo overdreven aardig doet? Maar wanneer je jezelf een tijdje dwingt om met een open, liefdevolle blik naar de wereld om je heen te kijken, wordt het vanzelf normaal. Alles wat je aandacht geeft groeit, dus ook liefde en vriendelijkheid om je heen als je daar wat meer op focust.

Neem niet voor lief wat je dierbaar is

Nu is vriendelijk zijn voor onbekenden leuk, maar liefdevol en vriendelijk zijn voor wie je wél kent is minstens zo belangrijk. Hoe vaak nemen we degenen die om ons heen zijn niet voor lief? Hoe vaak bedanken we een vriend of vriendin echt uitgebreid voor de lekkere maaltijd die hij/zij heeft gekookt? Voor het feit dat hij/zij haar huis open stelt en naar je wil luisteren wanneer dat nodig is. Hoe vaak zeggen we tegen onze partner hoe blij we met hem/haar zijn? Of bedanken we een huisgenoot/partner voor het opruimen van de was of het uitruimen van de vaatwasser? Het klinkt stom, zeker als het normale alledaagse dingen zijn, maar het leven wordt gewoon veel leuker als we vaker laten blijken wat we waarderen.

2019: het jaar van de vriendelijkheid

Vriendelijk zijn en laten merken hoe erg je een ander waardeert is zo makkelijk, maar daardoor ook iets wat we vaak vergeten. Al helemaal als we een beetje chagrijnig zijn, onze dag niet hebben of onze eigen angsten en onzekerheden op anderen projecteren. Dan kan het zomaar gebeuren dat we gedachteloos langs een hulpbehoevend iemand lopen. Of dat we geen ‘dank je wel’ zeggen bij de kassa. Of dat we denken dat een voorbijganger naar ons kijkt om een vervelende reden, waardoor we zelf ook boos terug kijken.

Juist op die momenten dat we eigenlijk niet vriendelijk willen zijn, moeten we onszelf trainen dat wél te zijn. Niet omdat we maar alles van onszelf moeten geven zonder ooit iets terug te verwachten, maar juist omdat we terugkrijgen wat we zelf aan het universum geven. Als we allemaal strooien met die vriendelijkheid alsof het confetti is, wordt 2019 het mooiste jaar ooit.

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.
Volgend artikel
Lieve goedhartige, je hebt meer macht dan je denkt
Lieve goedhartige, je hebt meer macht dan je denkt