Haal de natuur naar binnen en kom tot rust met deze planten

Door
Haal de natuur naar binnen en kom tot rust met deze planten Haal de natuur naar binnen en kom tot rust met deze planten Haal de natuur naar binnen en kom tot rust met deze planten

Geen plek waar we zo snel tot rust komen als in de natuur. Maar nu de R weer in de maand zit en we het binnen knus en gezellig maken, ruiken we vaker een brandende geurkaars dan de frisse buitenlucht. Haal daarom de natuur in huis! Deze groene helers van kamerplanten helpen de stilte in jezelf te vinden, brengen je gedachten tot rust en zorgen ervoor dat je steviger met beide benen op de grond komt te staan.

“The sound of nature is peace, replacing the busyness of life”

Wist je dat contact maken met de natuur -niet alleen met planten maar ook met bloemen en bomen- direct zorgt voor een afname van het stofje cortisol, het stresshormoon? En wist je dat de bladeren van planten geluidsgolven opvangen, om ze vervolgens weer terug te kaatsen en te verspreiden? Bovendien blijkt groen in huis niet alleen helend en rustgevend te zijn, het zorgt ook voor meer creativiteit in je brein. Happinez stelt drie kanjers van rustgevende kamerplanten aan je voor en legt uit hoe je verbinding maakt met het groen.

Yucca

Een goede keuze is de rustgevende Yucca, die in combinatie met andere planten, stress vermindert. Laat je niet misleiden door zijn puntige bladeren, de Yucca is heel zachtaardig en hecht veel waarde aan liefde. Hoe meer liefde en goede verzorging, des te harder hij groeit. Tevens is het een stoere plant die het ook super doet als concentratiepunt tijdens een yoga- of meditatieoefening.

Jasmijn

Jasmijn is een sierlijk struikje met mooie donkergroene bladeren en stervormige bloemen. De bloesems van de jasmijnplanten worden al sinds jaar en dag geroemd om hun weldadige aroma. Jasmijn zuivert de lucht en zorgt voor een ontspannen en rustgevende geur in de ruimte.

Krulvaren

Als je regelmatig last hebt van hoofdpijn of een droge huid, kun je eens kijken wat een krulvaren voor je doet. De krulvaren filtert namelijk toxische stoffen zoals formaldehyde, xyleen en tolueen uit de lucht en elimineert bovendien ongewenste schimmelsoorten. Als een yogaoefening ontvouwt het blad van de krulvaren zich tot een lange groene veer en zorgt de krulvaren voor een relaxte sfeer in huis.

Olifantsoor

De officiële naam van de olifantsoor is Alocasia Colocasia en staat in Azië ook wel bekend als ‘de grote beschermer’. Zijn indrukwekkend grote bladeren die rust uitstralen, worden in tropische gebieden regelmatig gebruikt als paraplu tijdens een hoosbui. De perfecte schuilplaats voor mensen en dieren. Zet je de plant in je huis, dan is het heerlijk toeven in zijn gezelschap. De ideale plant om naast te kruipen met een goed boek, en om bij te yoga’en, te mediteren…

Mediteren met planten

Of je nu een beginner bent of een pro, mediteren werkt voor iedereen anders en er bestaat geen goed of fout. Neem een voor jou fijne houding aan, bijvoorbeeld de kleermakerszit met je handen op je knieën of helemaal plat. Belangrijk bij een zittende houding is dat je je ruggengraat recht houdt: je hoofd blijft in lijn met je rug. Vervolgens concentreer je je op je ademhaling. Adem diep in en lang uit. In door je neus, en uit door je mond. Breng je aandacht naar het bladgroen. Bij voorkeur met je ogen dicht. Herken de schoonheid in wat leeft en groei en weet dat jullie allebei onderdeel zijn van een groter geheel.

Op deze manier, door stil te zijn en bewust te zijn, maak je als vanzelf verbinding met de plant. Het geeft niets als je afgeleid raakt, dan pak je de concentratie op je ademhaling weer op. Dit alles blijf je zolang het prettig herhalen. Misschien herken je het niet direct, maar wie weet voel je de energie! Het zijn immers de bomen en planten die ervoor zorgen dat we bestaan, die ons zuurstof geven en de lucht zuiveren.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Mooiwatplantendoen.nl.

Zijn jouw vingers niet zo groen? Er is hoop! Zo geef je je planten een lang en gelukkig leven. Lees ook deze ode aan de urban jungle: ‘Als we gasten in ons huis hebben, zeg ik voor de grap dat ze tegen de planten moeten praten. Stiekem meen ik het.’

Over auteur
Volgend artikel
Voed je geluksgevoel door dit mini-oerwoud in huis te halen
Voed je geluksgevoel door dit mini-oerwoud in huis te halen