Zo geef je je planten een lang en gelukkig leven

Zo geef je je planten een lang en gelukkig leven Zo geef je je planten een lang en gelukkig leven Zo geef je je planten een lang en gelukkig leven

Schrik je soms als je een blik in de vensterbank werpt, omdat het je weer gelukt is een oersterke plant om zeep te helpen? Er is hoop. Met deze handige app kun je niet meer vergeten water te geven (en voorkom je dat je tevéél water geeft). 

‘Je Anthurium heeft weer dorst!’ In de gratis app Plantsome kun je al je planten invoeren. De app laat het weten als het tijd is om ze te verzorgen. Daarbij houdt ie rekening met jouw weekritme: ben je een uitslaper, dan stuurt ie je steevast in de middag een appje.

Ben je zo iemand die in haar enthousiasme nog wel eens te royaal met water is? De app vertelt je zelfs hoeveel water je moet geven, uitgaande van de lengte en plek van de plant (hij kijkt daarvoor zelfs naar het weerbericht voor de komende dagen). Je kunt Plantsome downloaden in de App Store (iPhone) of Google Play (Android).

Nog een paar tips om goed voor je plant te zorgen:

Voorkom dat je plant teveel vocht krijgt

Teveel water is erger dan te weinig water. Maar hoe zorg je dat je plant niet te nat wordt? Het belangrijkste is natuurlijk om het water goed te doseren, maar er zijn nog een paar handige trucjes. Je kunt onder in je pot absorberende korrels of scherven leggen, die het overtollige water opnemen.

Zet je plant op z’n favoriete plek

Planten zijn een beetje zoals mensen: de een bloeit op in volle zon, de ander voelt zich beter in de schaduw. Houd rekening met de lichtbehoefte van je plant. In het algemeen geldt: hoe dikker en steviger de bladeren zijn, hoe meer licht de plant kan verdragen. Rechtstreekse volle zon is voor weinig planten goed, en ook de verwarming heeft meestal niet zo’n positieve invloed (zet ‘m daar dus niet te dichtbij). Het is ook slim om wat afstand tussen de plant en je raam te houden, zeker wanneer je enkel glas hebt.

Meer tender love & care

Met alleen water geven en een goeie plek uitkiezen ben je er nog niet. Bekijk je plant regelmatig goed. Draai ‘m een stukje, zodat hij niet scheef groeit (planten groeien vaak richting de zon). Verdroogde of vergeelde blaadjes kun je eruit halen, uitgebloeide bloemen pluk je. Let ook op de wortels: soms groeien die zo groot, dat ze een groter jasje nodig hebben. Dan is het tijd voor een grotere pot.

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.
Volgend artikel
Kinderen = slecht voor het milieu. Klopt die redenatie eigenlijk wel?
Kinderen = slecht voor het milieu. Klopt die redenatie eigenlijk wel?