Opruimen met Marie Kondo doe je zó

Opruimen met Marie Kondo doe je zó Opruimen met Marie Kondo doe je zó Opruimen met Marie Kondo doe je zó

Nieuw jaar, nieuwe kansen! Hoe lekker is het om je nieuwe jaar met een opgeruimd gevoel te beginnen? Dat dachten ze bij Netflix waarschijnlijk ook, want daar begon onlangs ‘Tidying up with Marie Kondo’: een programma waarin de opruimgoeroe mensen helpt orde in hun huis (en leven) te brengen. 

De kern van de filosofie van Marie Kondo is nog steeds dat je jezelf bij ieder item de vraag moet stellen: word ik hier blij van? Je moet van je eigen gevoel uitgaan, want alleen zo kun je bepalen welke spullen belangrijk voor je zijn. Ben jij gek op platen of boeken, dan zal Marie je dus niet adviseren er afstand van te doen.

In de filosofie van Marie (KonMari, heet die) is opruimen geen vervelend klusje, maar juist een ritueel waar je je beter van gaat voelen. In een interview met Happinez zei ze eens: ‘Je voelt je na het opruimen verfrist. Het helpt je om in contact te komen met je leven en je te realiseren wat echt belangrijk is.’ Volgens Marie werkt de gedachte ‘word ik hier blij van?’ ook door op andere vlakken van je leven. Heb je het opruimen in de vingers, dan ga je je ook op het gebied van bijvoorbeeld werk, de liefde en sport die vraag stellen. Het opruimen heeft een aanstekelijk effect.

Een paar klassiekers van Marie Kondo:

Wees streng

Ben je een verzamelaar, dan denk je bij heel veel spullen: ‘dit ga ik later nog gebruiken’, ‘vroeg of laat past dit kledingstuk wel weer’ of ‘dit raakt vast wel weer in de mode’. Die gedachten zijn uit den boze voor Marie. Is het op dit moment in je leven bruikbaar voor je, dat is de vraag. Sommige spullen hebben emotionele waarde, van andere kun je ook een foto maken om dat gevoel te ‘bewaren’.


Pak het in stappen aan

Eerst kleding, dan schoenen, dan boeken. Werk niet per kamer, want een soort spullen ligt vaak in meerdere kamers en zo ben je langer bezig. En switch niet ondertussen van categorie, want dan raak je de draad kwijt. O, en je hoeft heus niet in een keer het hele huis aan te pakken.

Haal alles uit de kast

Al je spullen moeten eerst uit de kast, en je moet ze één voor één bekijken. Dan maak je kritischer keuzes dan wanneer je er alleen snel-snel een paar dingen uithaalt.

Creëer overzicht

Marie heeft een paar heel handige tips, die klassiek zijn geworden. Haar manier voor het inruimen van je sokken- en lingeriela is beroemd geworden: ze maakt er rolletjes van, die ze rechtop tegen elkaar zet. Zo heb je altijd overzicht en is het niet nodig om de la overhoop te halen.

Minder papier

Bewaar jij ook járen aan administratie? Vaak is dat helemaal niet nodig. Ga uit van een termijn van een jaar of vijf (dat is al heel lang) voor papieren. Twijfel je? Maak dan een foto voor je het weggooit en bewaar de bestanden in mapjes op je computer. Handleidingen voor apparaten kun je online vinden, dus die hoef je niet te bewaren.

Marie Kondo in het ‘echt’

Het is leuk om te zien hoe Marie haar filosofie in de praktijk brengt bij gewone mensen zoals jij en ik, die nu eenmaal lades hebben vol troepjes en kasten vol kleding die ze ooit écht weer gaan dragen. En bij sommige mensen is het ‘opruimprobleem’ nog veel groter. De acht afleveringen van ‘Tidying up with Marie Kondo’ zijn nu te zien op Netflix.

Meer lezen over opruimen?

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.
Volgend artikel
Drie redenen waarom je gelukkiger wordt als je minder vliegt
Drie redenen waarom je gelukkiger wordt als je minder vliegt