Opruimen met Merel van de Groene Meisjes

Opruimen met Merel van de Groene Meisjes Opruimen met Merel van de Groene Meisjes Opruimen met Merel van de Groene Meisjes

Met haar blog De Groene Meisjes wil Merel je inspireren je leven net iets groener te maken. Ze laat zien dat dit op een positieve manier kan, in plaats van te wijzen op wat allemaal niet meer mag als je ‘groen’ bent.

Een jaar geleden kwam ze in aanraking met de opruimmethode van Marie Kondo, en sindsdien omringt ze zich alleen nog maar met spullen waar ze blij van wordt.
Hoe houdt ze haar huis opgeruimd tussen al het bloggen door?

Je bent groot fan van opruimgoeroe Marie Kondo. Wat spreekt je het meest aan in haar opruimmethode?
Merel: “Eigenlijk twee dingen: ten eerste dat je leert te kiezen voor kwaliteit en voor dingen die je écht mooi, leuk, belangrijk en waardevol vindt. En ten tweede dat je het zo goed aanpakt, dat je het daarna eigenlijk alleen hoeft bij te houden. Je hoeft dus niet ieder jaar weer opnieuw zo radicaal op te ruimen en dat scheelt een heleboel tijd!”

Begin 2015 ben je begonnen met een grootschalig opruimproject van je huis. Hoe is het inmiddels met de opruimstatus gesteld?
Merel: “Heel goed! Ik merk dat ik echt goed heb opgeruimd, want ik heb eigenlijk bijna geen spullen die ik, wanneer ik mijn huis binnenkort even uit moet voor een renovatie, niet mee wil nemen. Dat is een goed teken, lijkt me!”

Wat is er zo bevrijdend aan opruimen?
Merel: “Dat er ruimte ontstaat. Letterlijk, in huis, maar hoe cliché het ook klinkt, ook in je hoofd.”

Oké, je bent er klaar voor en hebt voorbereidingen getroffen. Waar begin je met opruimen?
Merel: “Volgens Marie Kondo begin je met je kleding. Ik heb dat ook gedaan en ik kan het je aanraden. Waarom? Omdat het resultaat heel tastbaar is. Je hebt er de volgende dag meteen plezier van. Na de kleding ging ik over naar mijn boeken. Kleding en boeken zijn voor veel mensen twee grote ‘onderwerpen’ die heel zichtbare veranderingen opleveren in huis.”

De beste opruimtip die je ooit ter ore is gekomen?
Merel: “Toch wel Marie Kondo’s ‘does it spark joy?’-vraag. Ik heb echt gemerkt dat het een prima leidraad is om je bij alles, tastbaar of niet tastbaar. Je zult merken dat je deze opruimmethode op een gegeven moment zelfs voor andere dingen dan het opruimen toe gaat passen. Je gaat je bij veel dingen afvragen of je er nog blij van wordt.”

Meer groene tips van Merel vind je op haar blog www.degroenemeisjes.nl

Volgend artikel
Het kompas in mijn leven
Het kompas in mijn leven