Het kompas in mijn leven

Het kompas in mijn leven Het kompas in mijn leven Het kompas in mijn leven

Richtlijnen, rituelen en riten die je door het leven loodsen. Vertrouwen in goddelijke leiding, bescherming en liefde. De opdracht een goed mens te zijn en positiviteit te verspreiden. In Happinez ‘Overgave’ vertellen twaalf mensen over wat hun leven zin en richting geeft.

Lees hier de rituelen en riten van Hannelore Devaere en Ivonne Kreule:

Innerlijke kracht

Ivonne Kreule (37) is penningmeester en secretaris van Stichting Aliran Tenaga Dalam. Ze is aanhanger van het Javaans animisme

“Iedereen is in staat z’n innerlijke kracht te herkennen. Door mezelf te vragen: ‘Wat wil ik écht?’ ben ik in contact gekomen met mijn authenticiteit. Voorheen was ik vooral bezig met: wat wil de ander. Door consequent voor mijn authenticiteit te kiezen heb ik mezelf echt leren kennen en weet ik blij te zijn met mezelf. Ik kan snel overprikkeld raken. Door me bewust te zijn van het gevoelscentrum in mijn onderbuik, herken ik eerder de signalen dat het te veel wordt. Dan zoek ik de stilte op. Zo kan ik beter onderscheiden wat bij mij hoort, en wat niet. De Stille Kracht, of het Javaans animisme, is van oorsprong een religie van natuurvolkeren. Deze mensen vergaren status om wie ze zijn, om hun innerlijke kracht en waardigheid. Niet om diploma’s of merkkleding. Dat aspect vind ik inspirerend voor de westerse maatschappij, waar het zo vaak alleen om de buitenkant gaat. Ik richt mijn aandacht naar buiten en tegelijk naar binnen. Althans, daar streef ik elke dag naar.”

Rituelen

Hannelore Devaere (50) is harpiste en wicca

“Van jongs af heb ik het gevoel onderdeel te zijn van een groter geheel. Dat is het sterkst als ik in de natuur ben of bezig met muziek. Een jaar of vijftien geleden ontdekte ik dat zo in het leven staan een naam had: wicca. Het is geen godsdienst, maar een manier van leven, een houding ten opzichte van de wereld om je heen en de wereld binnenin je. Een van de weinige regels die eraan te pas komen is de regel van drie: alles wat je doet, komt in drievoud terug. Daar probeer ik aan te denken bij alles wat ik doe, denk of zeg.
Mijn leven is verweven met rituelen. Als ik bijvoorbeeld in een nieuw huis ga wonen, dan neem ikmet het hele gezin energetisch bezit van het huis. We maken muziek met klankschalen, strooienzout en salie in de hoeken. Ik spreek hardop uit dat de energie van de oude bewoners het huis mag verlaten, en dat onze energie er binnenkomt. Zo’n ritueel schept verbondenheid, niet alleen met het huis, maar ook binnen het gezin. Ik ben geen gelovig mens. Ik vind ook niet dat de inwijding van een huis móet, van iets of iemand buiten mij. Ik doe het omdat het precies past bij hoe ik in het leven sta.”

Meer portretten lees je in Happinez “Overgave”.

Volgend artikel
‘Onthechting is de bevrijding van alle lijden’
‘Onthechting is de bevrijding van alle lijden’